Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Připravovaný soubor norem pro ochranu před bleskem - ČSN EN 62305 „Ochrana před bleskem“ a změna Z5 ČSN 34 1390 (1/4)


Document Actions
Připravovaný soubor norem pro ochranu před bleskem - ČSN EN 62305 „Ochrana před bleskem“ a změna Z5 ČSN 34 1390 (1/4)
Zajímají vás informace o ČSN EN 62305? Podívejme se o čem pojednávají její jednotlivé části ... Soubor norem ČSN EN 62305 část 3 se zabývá návrhem vnější ochrany před bleskem (hromosvodem). Systém ochrany před bleskem (LPS) se skládá z vnější a vnitřní ochrany. Vnější ochrana by měla chránit stavbu před požárem nebo mechanickými účinky bleskového proudu a také osoby nacházející se uvnitř nebo vedle stavby ...
Jiří Kutáč, ze dne: 21.11.2006
reklama

ČSN EN 62305:

  • část 1 – Obecné principy:
    informuje o nebezpečí blesku, o parametrech blesku, o odvozených parametrech pro simulaci účinků blesku a o parametrech zkoušek pro simulaci účinků blesku;
  • část 2 – Řízení rizika:
    je určena ke stanovení odhadu rizika pro stavby nebo inženýrské sítě zasažené bleskem mrak – zem;
  • část 3 – Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života:
    se zabývá návrhem vnější ochrany před bleskem (hromosvodem);
  • část 4 – Elektrické a elektronické systémy ve stavbách:
    obsahuje ochranná opatření ke snížení selhání elektrických a elektronických systémů uvnitř staveb;
  • část 5 – Inženýrské sítě

ČSN EN 62305 - Ochrana před bleskem časový harmonogram

norma FDIS IS National DOW
62305-1 2005-08 2006-02 2006-11 2009-02
62305-2 2005-08 2006-02 2006-11 2009-11
62305-3 2005-08 2006-02 2006-11 2009-02
62305-4 2005-08 2006-02 2006-11 2009-02
62305-5 2006-12 2007-04 2008-01 2010-04
FDIS: konečný návrh mezinárodní normy
IS: mezinárodní norma
National: národní norma
DOW: konečná formulace národní normy

ČSN EN 62305-3: Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života
Třetí část souboru norem ČSN EN 62305 obsahuje:

1. úvod;
2. rozsah platnosti;
3. termíny a definice;
4. systém ochrany před bleskem LPS;
5. vnější LPS (hromosvod);
6. vnitřní LPS;
7. elektrická izolace vnějšího LPS;
8. údržbu a revize LPS;
9. ochranná opatření proti úrazu osob nebo zvířat způsobeným dotykovým nebo krokovým napětím;
10. přílohy.

1. Úvod
Soubor norem ČSN EN 62305 část 3 se zabývá návrhem vnější ochrany před bleskem (hromosvodem). Systém ochrany před bleskem (LPS) se skládá z vnější a vnitřní ochrany. Vnější ochrana by měla chránit stavbu před požárem nebo mechanickými účinky bleskového proudu a také osoby nacházející se uvnitř nebo vedle stavby, proti úrazu nebo smrtí v důsledku průchodu bleskového proudu.
Funkce vnější ochrany jsou tyto:

  • zachycení přímého úderu blesku do stavby jímací soustavou;
  • bezpečné svedení bleskového proudu do uzemňovací soustavy systémem svodů;
  • rozvedení bleskového proudu v zemi uzemňovací soustavou.

2. Rozsah platnosti
Soubor norem ČSN EN 62305 platí pro:

  • projektování, instalaci, revizi a údržbu systémů ochrany staveb před bleskem (budov, staveb, konstrukcí bez ohledu na jejich výšku);
  • realizaci ochranných opatření proti úrazu osob dotykovým nebo krokovým napětím.

3. Termíny a definice:

  • systém ochrany před bleskem (LPS) (lightning protection system)
    kompletní systém užívaný ke snížení hmotných škod způsobených údery blesku do stavby. Sestává z vnějšího a vnitřního systému ochrany před bleskem;
     
  • přepěťové ochranné zařízení SPD (surge protection device)
    přístroj, který je určen k omezování přechodných přepětí a svádění impulzních proudů. Obsahuje minimálně jednu nelineární součástku.
     
  • systém ochrany před bleskem LPS (lightning protection system)
    kompletní systém užívaný ke snížení hmotných škod způsobených údery blesku do stavby. Sestává z vnějšího a vnitřního systému ochrany před bleskem;
     
  • ekvipotenciální pospojování proti blesku EB (lightning equipotential bonding)
    vzájemné spojení oddělených vodivých částí systému LPS buď přímo nebo přes přepěťové ochrany za účelem zmenšení rozdílů potenciálů způsobených bleskovým proudem;
     
  • dostatečná vzdálenost s (separation distance)
    vzdálenost mezi dvěma body, mezi kterými nemůže vzniknout žádná jiskra.

Pozn.: Takto do češtiny přeložené termíny bychom měli chápat jako pracovní, jejich závazné znění bude obsahovat oficiální překlad vydaný ČNI, na němž budou pracovníci DEHN + SÖHNE spolupracovat.

4. Systém ochrany před bleskem LPS
Údaje systému ochrany před bleskem budou stanoveny charakteristickými vlastnostmi chráněné stavby s ohledem ke hladině ochrany LPL.
Dle ČSN EN 62305 jsou stanoveny čtyři třídy LPS I, II, III a IV pro systém ochrany před bleskem (LPS) a tyto jsou závislé na sadě konstrukčních pravidel. Tato pravidla odpovídají hladinám ochrany. Každá sada obsahuje konstrukční zásady nejen závislé (poloměr valící se koule, šířka ok mřížové soustavy), ale také nezávislé (průřez, materiál) na hladině ochrany.

Návrh systému ochrany před bleskem
Technicky a ekonomicky optimální návrh LPS je možný pouze tehdy, jsou-li v souladu jednotlivé kroky během projektování a montáže LPS shodné s postupy projekce a realizace stavby. Již při projektování stavby by se mělo posoudit, zda je možno využít kovových konstrukcí stavby jako součásti LPS. Návrh způsobu a rozmístění LPS na stávajících stavbách musí zohlednit omezení vyplývající ze stávající situace. Projekční podklady LPS musí obsahovat všechny důležité informace, aby bylo zajištěno správné a úplné provedení instalace.

Elektrická vodivost ocelového armování ve stavbách ze železobetonu
Ocelové armování ve stavbě ze železobetonu je považováno za elektricky vodivé, je-li větší díl spojení svislých a vodorovných prutů svařen nebo jiným způsobem bezpečně spojen. Spojení svislých prutů je dosaženo svařením, které má přesah roven 20 násobku průměru prutu nebo je nutno spojení zajistit jiným bezpečným způsobem.
Spojení mezi jednotlivými prvky armování u nových staveb musí být stanoveno projektantem nebo investorem (zřizovatelem) ve spolupráci se stavební firmou a stavebním inženýrem.
U stavby ze železobetonu (včetně prefabrikátů) musí být provedena revize, která ověří elektrické propojení horního a spodního dílu ocelových prutů.
Celkový přechodový odpor pro účely této revize by neměl být větší než 0,2Ω. Nebude-li dosaženo této hodnoty nebo nemůže-li být provedena revize, nesmí být použito ocelové armování jako náhodné svody. V tomto případě je doporučeno zřízení vnějších svodů.
U staveb z prefabrikátů musí být zajištěno elektrické spojení ocelového armování jednotlivých dílů sousedních prefabrikátů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933