Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LOVATO: Odpínače ve znamení snadné a rychlé instalace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LOVATO: Odpínače ve znamení snadné a rychlé instalace


LOVATO: Odpínače ve znamení snadné a rychlé instalace
Firma LOVATO Electric tento rok představila novou řadu odpínačů GA. Součástí této řady je i široká škála příslušenství, kam patří i otočné ovládače pro oddělenou montáž a montáž na dveře rozvaděče. Jedním z nich je i ovládač s výjimečnou kuželovou spojkou, o kterém se více dozvíte v následujícím článku…
Komerční sdělení, ze dne: 29.10.2009


Nová řada odpínačů GA společnosti LOVATO Electric obsahuje odpínače a přepínače od 16A do 125A. Tyto odpínače se vyrábí ve dvou základních provedeních:

Odpínače se zadní montáží jsou standardně dodávány včetně vestavěného ovládače a jsou určeny pro přímé ovládání a/nebo oddělenou montáž (ovládání pomocí prodlužovací hřídele a ovládače umístěného na dveřích či stěně rozvaděče).
Odpínače s montáží čelní jsou dodávány pouze s hřídelkou (příslušný ovládač je nutno objednat samostatně) a jsou určeny pro montáž přímo na dveře či stěnu rozvaděče.

Typy ovládačů pro čelní a/nebo oddělenou montáž odpínačů řady GA:

Pozn.: Ovládače jsou žluto-červené, pro černý ovládač doplňte za objednací kód písmeno „B“ (vyjma typu GAX67 B, který je pouze v černé barvě). Sériová výroba ovládačů typu GAX65,66,67 B bude zahájena začátkem roku 2010.


Nízký profil                                      Standardní profil

Každý z těchto ovládačů má své specifické vlastnosti a výhody. Ovládače s nízkým profilem mají výšku pouhých 23mm. Ovládače s montáží pomocí šroubů mají nadstandardní počet připevňovacích otvorů, který umožňuje jejich jednoduchou instalaci ve stávajících provozech. Ovládače s montáží pomocí matice zajišťují rychlou montáž. Ovládače ve shodě s UL508A umožňují kvalifikované osobě otevřít rozvaděč i v případě, že odpínač je v zapnuté poloze (dle příslušného standardu).


Pistolový profil

Nadstandardním produktem je ovládač typu GAX63. Tento typ ovládače zaručuje nejen snadnou a rychlou instalaci, ale také jednoduchou manipulaci v případě oddělené montáže! Díky montáži pomocí matice je jeho připevnění rychlou záležitostí. Usnadnění montáže a následné manipulace je zaručeno výjimečnou kuželovou spojkou (kónická spojka mezi hřídelí a ovládačem). Při oddělené montáži odpínače technik "nemusí" dbát na zcela přesné vycentrování hřídele vůči ovládači. Kuželovitý tvar spojky menší nepřesnost ve vycentrování hřídele eliminuje. Hřídel bez potíží „zapadne“ do spojky a ovládače. Tato vlastnost je výhodná i pro manipulaci s rozvaděčem, a to při zavírání dveří rozvaděče při jeho úpravách, kontrolách apod. Oproti konkurenčním výrobkům jde tedy o velkou úsporu času a tím i nákladů.
Pozn.: Při instalaci ovládače GAX63 a odpínače s čelní montáží se kuželová spojka nepoužije (vyhodí).

Jednoduchost a rychlost byly nejdůležitějšími kritérii při navrhování celé řady odpínačů GA i jejího příslušenství.

Vypínejte s námi!

Čestmír Sláma

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lovato, spol. s r.o. - Čížovská 488, Písek - 226 203 203 - lovato@lovato.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.