Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

eDEHN#50: Veselé příhody z ochrany před bleskem a přepětím


Document Actions
eDEHN#50: Veselé příhody z ochrany před bleskem a přepětím
Výroční díl eDehn bude tentokrát jiný! Ochrana před bleskem je veskrze jednoduchým oborem, ve kterém se mohou pohybovat i lidé, kterým chybí základní přehled o fyzikálních veličinách. Ukážeme si nejenom chyby, kterým se odborník zasměje a laik nechápavě mžourá, ale zároveň si řekneme, jak to udělat správně. Říká se, že není dobré opakovat stejnou chybu znovu. Co se honí Janu Hájkovi hlavou, pokud opakuje stejná varování už dvacet let?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.06.2021
 


eDEHN50: Veselé příhody z ochrany před bleskem a přepětím
Přednáší: Jan Hájek

Máme za sebou již padesát společných setkání v rámci webcastů eDEHN, které se od prvního domácího vězení v březnu 2020 rozrostly na videodatabázi praktických rad a řešení pro všechna různá témata spojená s ochranou před bleskem a přepětím. I když se dá říci, že principy jsou stejné, ochrana továrny je o trochu složitější než ochrana psí boudy, je ochrana před bleskem oborem, který se musí odžít. S každým rokem praxe a atypickými případy získáváme zkušenosti, které se snažíme tímto seriálem předat dál.



Fotografie: Petr Bláha

Ochrana před bleskem je obor, kdy se snažíme zachytit výboj velmi, velmi, ale velmi vysokého napětí, abychom ho bezpečně svedli na co nejlepší zem. Zdálo by se tedy, že alespoň základní znalosti elektrotechniky jsou podmínkou k této činnosti. Poměrně často se však setkáváme se situacemi, kdy zůstává rozum stát a s pohledem do nebes se přes zuby dere ,,Panebože, do čeho jsi to dal duši?,,.


Fotografie: Lukáš Rotrekl

Mezi nejoblíbenější případy Jana Hájka patří ignorace faktu, že kovy prostě vedou proud i v případě, kdy si to někdo nepřeje a říká ne, ne, ne. Každá veselá ukázka bude doplněná i správným řešením, tak se těšte.





Otázky položené během živého vysílání:
  • Vždy jsem si myslel, že hromosvod je nedělitelný celek! Jako jímač, svod a zemnič. Chyba lávky! V dědictví si dva bráchové rozdělil dědictví tak, že jednomu patří zemniče, svody mají na půl a jímače zdědil ten mladší. Prý je zemnič hodnotnější, protože je v něm víc kovu.
  • Situace: Jsou dva sousedi. Jeden má nefunkční zemnič a druhý naopak příliš dokonalý. Kdo koho ohrožuje?
  • Těžko instalovat hromosvod správně když mají lidé raději jednoduchá, ale špatná řešení. Nemáte nato nějaký grif?
  • Hromosvod u nás dělali montéři stavebních konstrukcí. Pak přišel hromosvodář, vyplatil je a dal nám na to platnou revizi. Jak moc je taková montáž v pořádku?
  • Není ekologičtější místo hromosvodu si kolem domu vysázet topoly a nebydlet v kleci nějakého Faradaye?
  • Kolik existuje schopných, tedy opravdových hromosvodářů v Česku? Jaký je váš soukromý odhad. Když ne v počtech, tak třeba poměr ze sta.
  • Kolik semestrů práv doporučujete pro montáž hromosvodů?
  • Může hromosvodář pracovat na hromosvodu pod napětím (bleskovým napětím),  nebo alespoň za bouřky, pokud si vypsal příkaz B a je osobou znalou s vyšší kvalifikací?
  • Jakým kouzlem zjistí revizní technik, že mi po pěti létech uhnívá zemnič? To je na to speciální křišťálová koule nebo se to odkope?
  • Jak ochráním svou elektroniku v pronajatém rodinném domě? Musím pracovat Home office a rád bych se nějak odstínil od přepětí. Neexistuje nějaká záchrana? Přichází období bouřek a tady je to blesk za bleskem!
  • Může žena, hromosvodářka, instalovat hromosvod v sukni? Nejde o ohrožení bezpečnosti spolupracovníků?
  • Hromosvod nechceme - dům by byl ohrožen (8 pater v Praze)



Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933