Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.06.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím


eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím
Mnohé instinktivně nenapadá při tankování u stojanu čerpací stanice si zapalovat cigaretu, co ovšem běžného člověka napadá při pomyšlení na ochranu takového skladiště pohonných hmot před bleskem a přepětím? Jak má vypadat správný hromosvod a následné prvky ochrany proti přepětí je nejen dobré si opakovat, ale především poopravit. Tuto problematiku si v relaci připravil Jiří Kutáč.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.06.2021

 


eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím
Problematiku objasňuje: Jiří Kutáč



Dotazy položené během živého vysílání:
  • Je nějaký rozdíl mezi ochranou benzínové čerpací stanice a třeba té stejné benzínové stanice, která nabízí i dobíjení elektromobilů? Samozřejmě je parkoviště k dobíjení na jiném místě než tankovací stojany ale na ochranu se musí pohlížet jako na celek, ne?
  • Pokud jako projektant, který navrhuje ochranu před bleskem, vyžaduji HVI jako jediné rozumné řešení, jak je možné, že to montážka provede levnou Vysočinou? Tomu opravdu nerozumím
  • Není náhodou u benzinek navrh ochrany naprosto závazný? To by měl povětit ještě TIČR, ne? Sám to nechávám na ty, kteří to projektují stále.
  • Mohl byste jako soudní znalec prozradit nějaký zásadní fail kterého se dopouší autoři ochran na tankovacích stanicích?
  • Pokud chránme ne zrovna výbušné místo ale nabíjecí stanici, jak moc se liší taková ochrana od exových nádrží? Úder blesku do nabíjecího systému může také nabíjeným bateriím pěkně zatopit!
  • Provádí prosím DEHN v Česku i posouzení navrhovaných projektů? Samozřejmě z produktů této značky. Chtěla jsem to po tuzemském výrobci a ten mě odkázal ke studiu normy. :-(
  • Doporučujete zanechat u rekonstruované stanice PH stávající uzemnění? Po měření sice odpovídá normovým hodnotám, ale není k tomu žádná dokumentace a nevíme jak dlouho tam je.
  • Zajímalo by mě, kdo na objektech PHM kontroluje společné pospojení vech použitých technologií. Ne vše ůže být k revizi přístupné. Je to nějak ošetřeno legislatvně, že se takový objekt bez tohoto kroku neuvede do provozu? Zatím se setkávám s tím, že to není žádný problém nepropojit všechno se vším.
  • Jak je to s dodatečnou montáží internetových pjítek na střechy benzínek? My tam uděláme ochranu před bleskem a pak tam příjde jouda s IQ tykve s parabolou na internat a natáhne nám útépko přímo k serveru. To bych snad mohl použít i oficiálně drženou palnou zbraň, nebo ne? :-)
  • Opravdu je v zájmu všech provozovatelů sítí, vedení k objektům s prostředím výbuchu aby jejich zařízení někdo cizí připojoval bez jejich vědomí někam?
Odpovědi sledujte zde!



Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
TEXT Z OBLASTÍ
  • Projekty
  • Inspekce, revize
  • Připomínky z teorie

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.