Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Rozvody vnější

Vzorová realizační projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění pro rodinný dům se sedlovou střechou

  • 18.12.2023
Vzorová realizační projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění pro rodinný dům se sedlovou střechou
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?

Krabice KEFZ do zateplení pro dodatečnou montáž

  • 25.05.2022
Krabice KEFZ do zateplení pro dodatečnou montáž
Zateplení pláště domu je v posledních letech standardem. Lidé zateplují však také starší domy a málokdy takovou operaci konzultují s elektrikářem. Kromě hrozících úrazů při navrtání vedení pod napětím dochází také k neodbornému prodlužování různých světelných vývodů. Přestože fasádník může být zručným řemeslníkem, při pokládce polystyrenových bloků může udělat zásadní chybu! Jak spolehlivě upevnit v zateplovací vrstvě krabici nebo základnu pro svítidlo? To může být pro neznalé osoby neřešitelný úkol. Jak potom dodatečně umístit krabici do polystyrenu? Zde je elegantní řešení s ukázkou montáže!

PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku

  • 29.04.2022
PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku
Záznam neplánovaného vysílání s Tomášem Žabkou o zahraničních montážích. Elektrotechnika je napříč světem, napříč obory. Pokud se našinec nechá zaměstnat v místním podniku, například jako revizní technik a nezažije montáž v jiném městě, jiném státě, jiném kontinentu, často se z doslechu domnívá, že ... V této části diskutujeme o jeho dozorování zahraniční stavby. Nejde o připravenou reportáž a dokonce nebylo živé vysílání ani avízováno. Tomáš prozrazuje, co v zahraničí dělá, s kým musí spolupracovat a za jakých podmínek. Pro nezasvěceného se může zdát, že je vyprávění přehnané. Ovšem i my ostatní po světě jezdíme. I my jsme na ...

Připojování a napájení staveniště nejen rodinného domu

  • 6.02.2022
Připojování a napájení staveniště nejen rodinného domu
Napájení stavebních "antoníčků" a provizorních rozvaděčů na novostavbách nebo i starých rekonstruovaných budovách je stále diskutované téma. I přes to, že mnozí pravidla známe, stále se setkáváme s připojeními lidové tvořivosti. Příčinou bývá buď absolutní neznalost souvislostí s připojováním do distribuční sítě nebo následování zaručené rady přítele, který to dělá již dvacet let a ještě si nikdo nestěžoval. A nakonec na staveništi vypínáte hlavní přívod a ono napětí nemizí ... Které technické normy je dobré si připomenout?

Jak jistit před elektroměrem

  • 14.06.2021
Jak jistit před elektroměrem
Za vyznačenou hodnotou proudu na jističi před elektroměrem se skrývá víc než na první pohled vypadá. Co vše má na starosti jistič před elektroměrem a co se vše podle jeho hodnoty stanovuje? S jakým jističem a jeho minimální hodnotou jištění před elektroměrem nutno počítat u bytu stupně elektrizace B, tj. s elek­trickým vařením? Co dělat, pokud chce investor či majitel objektu omezit z jakéhokoliv důvodu odběr objektu, je nutné stále všechny rozvody za jističem až k bytové rozvodnici dimenzovat na hodnoty, které odpovídají použití jističe se jmenovitou hodnotou 25A.

eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení

  • 13.05.2021
eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení
Co asi vznikne při kombinaci blesku a plynu? Že nemalovat "čerta na zeď"? Samozřejmě i tato kombinace za určitých okolností nemusí nutně představovat nebezpečí. Asi bychom všichni měli vědět, kdy se plyn promění v nebezpečnou třaskavinu, kdy uzemňovat a proč. Nebo také proč se nestát členem šílených pospojovačů. Pokud si chcete zopakovat filozofii ochrany plynových zařízení před bleskem a přepětím, sledujte tento webcast ...

Vlastnosti osvětlení staveniště

  • 8.11.2017
Vlastnosti osvětlení staveniště
Které ČSN hovoří o pracovních prostorách? Kde je nutné na staveništích uvažovat výstražné osvětlení? Vlastnosti instalovaných svítidel a osvětlení jsou vyžadovány podle ČSN 33 2000-5-559, ale platí pro ně i několik dalších ustanovení. Jaké má být provedení instalace v případě použití pro osvětlení nástěnných objímek? Pokud jsou na staveništi používány přenosné světelné zdroje, je třeba, aby byly odolné proti mechanickému poškození při běžném používání ...

Napájení na staveništích pohyblivými přívody

  • 22.09.2017
Napájení na staveništích pohyblivými přívody
Jaká jsou na staveništích pravidla v případě použití rozvodů pohyblivými přívody? Jak dalece je nutné přihlížet na výběr odolného pláště kabelu? Pokud jsou pohyblivé přívody vedeny vzduchem o delší vzdálenosti, jak se má uvažovat jejich ukotvení? U závěsných kabelů, které umístěním splňují podmínku pro minimální výšku v nejnižším místě, není nutno kontrolovat průhyb vedení. Vzhledem k hmotnosti závěsných ...

CONTEG: Komplexní řešení pro všechny rozvaděčové aplikace

  • 25.04.2016
CONTEG: Komplexní řešení pro všechny rozvaděčové aplikace
Po vstupu firmy Conteg do segmentu průmyslových rozvaděčů je nyní naše společnost spojována nejen s IT a telekomunikačními rozvaděči, ale právě i s průmyslovými skříněmi. Již pátým rokem tak Conteg nabízí komplexní řešení pro všechny rozvaděčové aplikace. Pod svojí značkou outTEG dodává venkovní skříně a pod značkou inTEG kompaktní a samostatně stojící rozvaděče.

Průmysl 4.0: Další krok - "Integrace tepelného návrhu"

  • 8.04.2016
Průmysl 4.0: Další krok - "Integrace tepelného návrhu"
Společnosti EPLAN, Phoenix Contact a Rittal představily „Integraci tepelného návrhu" - nové možnosti standardizovaného návrhu energeticky úsporných rozvaděčů určených pro automatizační techniku se systémy regulace vnitřního prostředí. Jedná se o integrovaný konstrukční systém, který pomáhá zabránit chybám v návrhu techniky pro regulaci vnitřního prostředí rozvaděčů, zbytečným prostojům a servisním zásahům, a tak přispívá ke snížení nákladů a současně ke zvýšení kvality procesů.

OBO: Flexibilní instalace

  • 22.02.2016
OBO: Flexibilní instalace
Moderní kanceláře charakterizují mobilní pracovní stanice a otevřené, kvalitně provedené interiéry. Provedení jejich elektroinstalace musí zajistit flexibilitu a umožnit rychlou reakci na změny ve využití podlahových ploch. Nové kancelářské koncepty dnes charakterizuje především týmová práce, síťové komunikace a zrychlené pracovní procesy. V této souvislosti se mění i požadavky na elektrické instalace, které procházejí od doby vzniku prvních standardů strukturované kabeláže před 20 lety trvalou proměnou.

CONTEG: Rozvaděč outTEG pro venkovní aplikace

  • 26.01.2016
CONTEG: Rozvaděč outTEG pro venkovní aplikace
Potřebujete rozvaděč do venkovního prostředí, který odolá náročným podmínkám? Rozvaděče outTEG jsou stavěny tak, aby odolaly například solnému prostředí nebo zemětřesení. Vybavené jsou nerezovým svařovaným rámem a pláštěm s hliníku. Nejčastěji se vyrábí v dvouplášťovém provedení, které má schopnost přirozené cirkulace vzduchu. Pro důkladnější chlazení se vyrábí varianty s ventilátorem nebo s klimatizační jednotkou.

Nové kabelové krabicové rozvodky KF

  • 5.01.2016
Nové kabelové krabicové rozvodky KF
Zakulacený design, vysoké krytí IP 67 a široká škála připojitelných kabelů. To jsou některé z předností nové kabelové krabicové rozvodky KF od firmy Hensel. Krabice se vyrábí v různých velikostech pro různé velikosti kabelů. Speciální variantou je pak krabice se zalévací hmotou s krytím IP 68, kterou je možné trvale ponořit do 1 metru pod vodu nebo ji zakopat do země.

Zakázková výroba rozvaděčů Elplast-KPZ Rokycany pro železnice

  • 20.07.2015
Zakázková výroba rozvaděčů Elplast-KPZ Rokycany pro železnice
ELPLAST-KPZ Rokycany vyrábí plastové rozvaděče už od roku 1990. V nabídce rozvaděčů má více jak 1.000 katalogových položek. Zároveň provádí zakázkové úpravy a vyrábí i kompletně zakázkové rozvaděče. K nim patří i rozvaděče vyrobené pro železnici. Jedná se například o společné přístrojové skříně pro místní ovládání přejezdů, které nalezneme u kolejí po celé České republice. Více nám zakázkovou výrobu rozvaděčů přiblížil Miroslav Kaufner.

DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16

  • 11.05.2015
DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16
Na trhu se objevila montážní příručka hromosvodů německého výrobce DEHN+SÖHNE, který určuje trendy v oblasti ochran proti blesku a přepětí. Bez nadsázky jde o materiál, který nechybí v žádné technické polici dnešního elektrotechnika. Ti, kteří hledají hlavně levné zboží nepotěším, tady se hovoří především o spolehlivém řešení. A již nyní prozradím, že to nejzajímavější začíná na straně 266.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933