Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.05.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení


eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení
Co asi vznikne při kombinaci blesku a plynu? Že nemalovat "čerta na zeď"? Samozřejmě i tato kombinace za určitých okolností nemusí nutně představovat nebezpečí. Asi bychom všichni měli vědět, kdy se plyn promění v nebezpečnou třaskavinu, kdy uzemňovat a proč. Nebo také proč se nestát členem šílených pospojovačů. Pokud si chcete zopakovat filozofii ochrany plynových zařízení před bleskem a přepětím, sledujte tento webcast ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.05.2021

 


eDEHN47: Ochrana plynových zařízení
Problematiku objasnili: Jiří Kutáč, Jiří Kroupa




Dotazy položené během živého vysílání:
  • Máme doma celá léta starý historický plynový sporák po babičce a wavky. O přepěťovce ani myšlenka. Myslíte, že má cenu těmto muzejním kouskům přidávat nějakou přepěťovou ochranu?
  • Ako veľmi musí byť spojené plynové potrubie s bleskozvodom? A musí byť vôbec?
  • Mohu na cizí plynové potrubí nahlížet jako na náhodný zemnič?
  • Existuje nejaký skutočný príbeh o tom, že by plynové zariadenie vybuchlo vplyvom prepätia? Nepočul som!
  • Prečo by nemohol aktívny bleskozvod chrániť plynové zariadenie? Veď tá aktívna hlavica nijako neiskrí! To je novodobé technické šikanovanie!
  • V kterém případě se připojuje jiskřiště mezi dvě rovnoběžná potrubí? Jedno je s plynem, druhé netuším. Proč je tam jiskřiště nevím.
  • Viděl jsem pár bioplynek které odporují zdravému rozumu. Je možné, že pokud jsou v provozu, mají posvěcení TIčru? Nebo TIČR nerozumí normě ČSN EN 62 305? Nebo naopak rozumí všem ČSN a VTZ?
  • Investor je nepřítel bezpečnostních zabezpečení. Když nechce komunikovat, tak to navrhnu sám a on mě vymění. Čím se bránit?
  • Jaké mají povědomí o ochraně plynových zařízení sami plynaři? Ti, co servisují náš kotel umí nastavit hořák a s hromosvody a blesky prý nemají nic společného a nemám se na ochranu kotle ptát. Je to tak u všech nebo je to vyjímka? Školíte i plynaře?
  • Jak to, že jeden jímač a jeden svod na regulační stanici! Vždyť to aktivářům vyčítáte!
  • Jak se spojí koleje s plynovým potrubím? Pokud to tedy lze. Přece jsou to dva potenciály, ne? Ale v kolejí vedou různé signály ...

Odpovědi na výše uvedené dotazy sledujte zde!




Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.