Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany


Document Actions
eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany
Jak běžně postupujeme při návrhu jímací soustavy? Děláme to správně, nebo opomíjíme řadu technických náležitostí, které souvisejí s návrhem hromosvodu? Volíme správnou metodu pro vyšetření ochranných prostorů? Jaký typ hromosvodu běžně navrhujeme a jaký zvolit s ohledem na použité stavební a konstrukční materiály na stavbě. Zkusme si každý odpovědět! Jaký je správný postup při ochraně před bleskem? V kterých případech se vypracovává analýza rizika? Na co si dát pozor v projektové dokumentaci? Pro které typy staveb je vhodná metoda valící se koule? Na tyto otázky bude hovořit Daniel Anděl v tomto webcastu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.03.2021


#210304 eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany
Problematiku objasnil: Daniel Anděl



Položené dotazy v živém vysílání:
  • Proč se mi prosím stále nedaří v analýze snížit ekonomické ztráty i při max. SPD? Už si nevím rady!
  • Je k něčemu spojovat hromosvod se sousedem, nebo je to naopak strašná chyba? Dodávám, že nemám ponětí o stavu jeho padesátiletého uzemnění!
  • Do jaké výšky mám osadit zkušební svorku na svodu při aplikaci vodiče HVI long? Tedy plus mínus centimetry …
  • Pokud tedy navrhnu izolovaný hromosvod nemusím dodržet přesně rozestup svodů? Nebo je tam nějaká tolerance?  
  • Vždy máme problém s přiřazením třídy LPS, je nějaká norma, která to přesně určuje, aby se předešlo zbytečným dohadům?
  • Musí mít hromosvod opravdu svůj samostatný zemnič? Uvedený objekt opravdu kvalitní obvodový zemnič a nemám představu kam jinam směřovat svod hromosvodu!
  • Může být ochranný prostor bleskosvodu vždy jen na domu, nebo se může rozkládat i nad okolím, třeba zahradou?
  • Když je anténa připevněná k hromosvodu, stačí dát na koaxial bleskojistku? Prosím o odpověď mému sousedovi, která je přesvědčen, že je to v pořádku, protože to je na krabičce té ochrany napsáno!
  • Může být zkušební svorka na střeše?
  • Pokud se metoda ochranného úhlu pro sedlové střechy zdá vhodnější, lze jí tedy i nadále používat, nebo musím pracovat s valivou koulí? Můj předchůdce podobné situace stále jen kopíroval ale já si to raději chci ověřit.
  • Jak mám při návrhu ochrany uvažovat okolní budovy, pokud jsou okolní pozemky zelenou trávou v nabídce realitních kanceláří? To mě opravdu zajímá!
  • Stávající HVI vodič potřebuji prodloužit. Existuje kabelová spojka, nebo se musí vodič vyměnit? Projekt se stavebně změnil a nám chybí na každém 15 metrovém svodu asi 80cm!
  • Mňa by len zaujímalo, či v prípade malých kovových dielov ktoré nie sú pripojené na žiadny iný potenciál (skrutková tyč dĺžky 30cm, plochá kovová spojka drevených väzníkov ....),  je spočítané že pri zásahu blesku a súvisiacej zmene potenciálu je prenesené také množstvo energie, ktoré dokáže zapáliť drevenú konštrukciu? Ja som to zatiaľ nepočítal, ale zo základných znalostí mi vychádza, že daný kovový prvok v daný moment síce získa potenciál plechovej krytiny ale jeho kapacita je tak malá že pochybujem o možnosti zapálenia drevenej konštrukcie. Alebo tam nastáva iný jav?
    (preklad zo slovenčiny) mě by jen zajímalo, zda v případě malých kovových dílů ve střešní konstrukci které nejsou připojeny na žádný jiný potenciál (šroubová tyč délky 30cm, plochá kovová spojka dřevěných vazníků ....),  je spočítáno že při zásahu blesku a související změně potenciálu je přeneseno takové množství energie, které dokáže zapálit dřevěnou konstrukci? Já jsem to zatím nepočítal, ale ze základních znalostí mi vychází, že daný kovový prvek v daný moment sice získá potenciál plechové krytiny ale jeho kapacita je tak malá že pochybuji o možnosti zapálení dřevěné konstrukce. Nebo tam nastává jiný jev?
  • Hromosvody provedené dle ČSN 341390. Na objektu s valbovou střechou je krytina z falcovaného Cu plechu. Instalován jeden pomocný jímač na komínu. Odsávání a stožár pro anténu jsou spojeny s jímacím vedením. Instalována je hřebenová hromosvodní soustava. Neměla by být instalována jímací tyč, aby byly ostatní zařízení ( vzduchotechnik a, satelitní paraboly...) v ochranném prostoru?
  • Je možné vodič HVI uložit do polystyrenu, nebo vaty? Raději bych navrhl vodič HVI v ochranné trubce, to se jeví jako jistější.
  • Dále vedle této budovy je garáž opět s krytinou z falcovaného Cu plechu a instalován pouze jeden svod a jímací vedení je připojeno pouze na jednu polovinu střechy garáže a v revizní zprávě napsáno - provedena mřížová soustava? Má takové provedení vůbec nějaký smysl z pohledu ochrany před bleskem?
  • Podle všeho, co zde slyším, tak ta anténa na hromosvodu, co mají rodiče půl století na střeše, je špatně. Ale když se nic nestalo, tak proč se tím zabývat. Kamarád si nechal udělat hromosvod i když ho také neměl dlouhou dobu a najednou není bouřka, která by mu nevyhodila proudový chránič! Tak k čemu to?
  • Střešní krytina LINDAB. Dochází mezi plechy k jiskření? Jak se obecně ke krytině postavit? Př. bezpečná vzdálenost mezi vrchním a spodním plechem-průraz a tedy nebezpečí zahoření izolace?
  • Je možné řešit výduchy od VZT na střechu plastovým potrubím? - dostatečná vzdálenost od kovových částí?




Dotazy k tématu pokládejte:
  • do níže uvedené diskuse nebo v době živého vysílání přímo do chatu pod vysílacím oknem

Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 




OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
       

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

eDEHN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933