Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: eDEHN#36: Riziko starších instalací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.11.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

eDEHN#36: Riziko starších instalací


eDEHN#36: Riziko starších instalací
Většina starších instalací v ochraně před bleskem byla navržena a instalována podle zrušené normy ČSN 34 1390 ze dne 29. 1. 1969, v odstavci II. Základní ustanovení citace „Ochrana před bleskem podle této normy vyhovuje současným znalostem o atmosférické elektřině a o účincích atmosférických výbojů a současnému stavu techniky“. To znamená, že ochrana před bleskem vyhovuje znalostem před 50 lety. V této normě nejsou až tak kritické ochranné prostory jímací soustavy, ale parametr dostatečné vzdálenosti s. Ta nám určuje, zda-li dojde k přeskoku mezi svodem a první kovovou konstrukcí budovy/ metalickými rozvody elektroinstalace. Oproti roku 1969 se změnil koeficient materiálu úplně opačně pro pevné materiály (cihla, beton, dřevo, atd.) na dvojnásobnou vzdálenost vůči vzduchu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.11.2020



eDEHN 36: Riziko starších instalací
Problematiku objasnil Jiří Kutáč

V tomto ohledu je nutno mít na paměti ustanovení § 2950 Škoda způsobená informací nebo radou občanského zákoníku č. 89/2012:
„Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti.
Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě“.
Na základě výše uvedených informací je potřeba u starších objektů přednostně použít vzorec z normy ČSN EN 62305-3 ed.2, čl. 6.3, který v sobě zohledňuje nejnovější poznatky vědy a techniky. Všichni lektoři, kteří školí vyhlášku 50/78 Sb. by měli na toto upozornit své posluchače.

Byly položeny tyto dotazy:
  • Proč se staré hromosvody podle staré ČSN 341390 (často i nefunkční) stále podle této ČSn revidují a dokonce se označují za bezpečné? To jde o nějaké ekonomické lobby? Nerozumím tomu.
  • Pokud se změnily izolační koeficienty materiálů, pak by to snad znamenalo, že celá republika musí změnit hromosvod! Kolik % podle Vás je tak nefunkčních?
  • Mohu žalovat odborníka, který u nás instaloval hromosvod a nemáme žádnou dokumentaci? Pouze jeho tvrzení, že je vše podle normy? I když asi fakt není?
  • Existuje nějaká povinnost revizních techniků upozornit na nutnos výměny hromosvodu? 20 let byla revize v pořádku a letos trvdí, že je uzemnění rezavé. To nevěděl loni?
  • Kterou instituci doporučíte pro nahlášení revizního podvodu na hromosvodu? ČOI tomu nerozumí, OIP to nezajímá, TIČR s tím nic nemá a cechy jsou k ničemu. Tak policie?
  • Proč bylo obvyklé nedodržovat ČSN 34 1390? Znáte nějaký důvod, proč RT vydávali v podstatě falešné revize?
  • Může plechová střecha jako náhodný jímač opravdu představovat bezpečnou instalaci v souladu s ČSN 341390?

Dotazy k tématu pokládejte:
  • telefonicky během živého vysílání na 773 123 100
Školení jsou zdarma a nebudou účtované žádné poplatky za telefonické připojení zvuku.

Během živého vysílání nevolejte přednášejícímu na mobilní číslo a dotazy pokládejte pouze výše uvedenými způsoby. Nemá možnost sledovat tolik různých informačních kanálů najednou.

Když se něco učit, tak stručně a k věci!




Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.