Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Lhůty revizí LPS (hromosvodů) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Lhůty revizí LPS (hromosvodů)


Lhůty revizí LPS (hromosvodů)
U LPS (hromosvodů), které jsou již instalovány dle požadavků ČSN EN 62305-1 až 4 se doporučené termíny pravidelných revizí uvádí v ČSN EN 62305-3, příloha E, tabulka E.2. Systém ochrany před bleskem pro prostředí s nebezpečím výbuchu (SNV) by měly být vizuálně kontrolovány každých 6 měsíců, elektrická měření instalace by měla být provedena jednou za rok. U hromosvodů montovaných dle ČSN 34 1390, se lhůty stanoví...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 27.06.2013



U LPS (hromosvodů), které jsou již instalovány dle požadavků ČSN EN 62305-1 až 4 se doporučené termíny pravidelných
revizí uvádí v ČSN EN 62305-3, příloha E, tabulka E.2.



Tabulka E.2 – Maximální interval mezi revizemi LPS

Poznámka: Systém ochrany před bleskem pro prostředí s nebezpečím výbuchu (SNV) by měly být vizuálně kontrolovány každých 6 měsíců, elektrická měření instalace by měla být provedena jednou za rok.

U hromosvodů montovaných dle ČSN 34 1390, se lhůty stanoví dle ČSN 33 1500. To potvrzují i ustanovení uvedená v TNI 34 1390 a v ČSN 33 2130 ed.2. Proč jsem tématiku "lhůty revizí" nazval kolizní? Bylo to proto, že se našlo pár revizních techniků, kteří zákazníky (objednatele revizí) vehementně přesvědčovali, že i u stávajících objektů musí provádět revize dle nové normy. Toto je naprosto mylný názor, protože pokud by tomu tak bylo, museli by se všechny objekty, na kterých je instalována stávající ochrana před bleskem (hromosvod), zařadit do některé z tříd LPS, protože bez tohoto úkonu nelze stanovit v jakém termínu má být pravidelná revize prováděna.

Do této přednášky byly zahrnuty i změny z nových edicí ČSN EN 62305-1, 3, 4 ed.2. Upozorňuji revizní techniky, aby do svých revizních zpráv uváděli informace, které povedou k tomu, že revizí byla prokázána shoda hotové ochrany před bleskem s požadavky norem. Bohužel z některých revizních zpráv nelze ani poznat, který objekt byl revidován, protože popis a identifikace objektu jsou velmi nepřesné. Prohlídka v těchto revizích v podstatě ani neexistuje. Již mnohokrát se mi stalo, že jsem při inspekci musel revizi ochrany před bleskem musel nechat reviznímu technikovi předělat.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.