Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů


Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů
Technická zařízení a nářadí mají být pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována. Jaké jsou časové lhůty jednotlivých kategorií, co vše je potřeba kontrolovat a měřit? Na co stačí osoba seznámená a kdy je již zapotřebí revizního technika?
Michal Kříž, ze dne: 29.04.2010

Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů

Skupina elektrických spotřebičů nepřipevněné spotřebiče držené v ruce (včetně elektrického ruční nářadí) ostatní nepřipevněné spotřebiče
Revize Revize
A Před vydáním provozovateli nebo uživateli a dále skupiny jejich užívání
(viz 5.2 bod 1)
B Třídy I 1x za 3 měsíce 1x za 6 měsíců
Třídy II a III 1x za 6 měsíců
C Třídy I 1x za 6 měsíců 1 x za 24 měsíců
Třídy II a III 1x za 12 měsíců
D Třídy I
Třídy II a III
1x za 12 měsíců 1 x za 24 měsíců
E Třídy I
Třídy II a III
1x za 12 měsíců 1 x za 36 měsíců

 
Upravily se poznámky pod tabulkou týkající se pohyblivých přívodů:

Ve smyslu toho, co již bylo uvedeno výše, že technická zařízení a nářadí musí být pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována, norma klade důraz na pravidelné kontroly. Zběžné kontroly by měl uživatel, i když je např. pouze osobou seznámenou, provádět prakticky vždy, když k tomu má příležitost. To, jak je tato otázka specifikována v normě, je ostatně již uvedeno výše. Takovým způsobem, aby to osoba seznámená zvládla, jsou v normě formulovány požadavky na kontroly, které uživatel provádí. U něj se nepředpokládá elektrotechnické vzdělání ale pouze seznámení s předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními a upozornění na možné ohrožení těmito, to znamená, že je pouze osobou seznámenou. Tato osoba by měla být schopna spotřebič nebo pohyblivý přívod zevně prohlédnout a posoudit zda:

Provozovatel, kterým je obvykle zaměstnavatel nebo jím pověřená osoba, nemusí uživatele školit o tom, co je předmět třídy ochrany I nebo II, ale měl by mu ukázat, že má kontrolovat kryty, přívody a větrací otvory.

Na závěr kontroly má uživatel po prohlídce provést zkoušku chodu. Zase by se nemělo jednat o nic mimořádného. Provozovatel nebo jeho zástupce by měl uživateli při jeho školení pro práci se spotřebičem ukázat, jak vypadá normální chod spotřebiče, že při něm nedochází k nadměrnému hluku a ni k nadměrným vibracím. Měl by poučit uživatele, že pokud zjistí při prohlídce nějakou z výše uvedených závad, nebo při zkoušce chodu uvidí, uslyší nebo pocítí odchylky od normálu (nějaké nepravidelnosti, rázy apod.), že nesmí spotřebič dále používat a musí jej vyřadit z užívání a viditelně jej označit. Tuto skutečnost musí neprodleně oznámit provozovateli nebo jeho pověřenému zástupci.

Revizi by měl provádět kvalifikovanější pracovník, jehož jsme si zvykli označovat revizní technik. Ten provede důkladnější prohlídku než uživatel spotřebiče. Při revizi po opravě se provede přitom ještě podrobnější prohlídka než při pravidelné revizi. Při ní se zjišťuje např. zda:

U transformátoru, je-li nějaký, se postupuje shodně s body a) až c) prohlídky při kontrole a s výše uvedenými body a) až e).
Pokud se týká měření – ta by měla při pravidelné revizi spotřebiče provádět osoba znalá odpovědná za provádění zkoušek (nazývaná podle našich zvyklostí revizní technik) nebo by je měla pod vedením této osoby (jedná se např. o opakované zkoušky na určitém typu spotřebiče) provádět osoba poučená.

Pro měření se uplatňuje pokud možno základní postup, což je postup uplatňovaný na spotřebiče, které je možno za účelem měření od sítě odpojit. Při tomto měření se měří

U spotřebičů, které není možno v době termínu revize za účelem měření odpojit od sítě, se uplatňuje tzv. náhradní postup měření. Měření podle základního (výše uvedeného) postupu se provedou, jakmile bude možné spotřebiče od sítě odpojit. Než to však bude možné, uplatňuje se náhradní postup, při němž se změří odpor ochranného vodiče (u spotřebičů třídy ochrany I) a unikající proudy.
Po provedeném měření (ať už základní metodou nebo náhradním postupem) se zkontrolují vývody (napětí vývodů), pak se vyzkouší chod, zkontroluje se označení spotřebiče a pokud je to nutné, doplní se nebo obnoví.

Na základě prohlídky, výsledků měření a zkoušky chodu se vypracuje doklad o provedení revize spotřebiče.

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.