Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Levná a ne/systémová instalace


Document Actions
Levná a ne/systémová instalace
O chytrých instalacích se hovoří stále více. Pokud ovšem bydlíte v panelovém domě, pravděpodobně si systémovou instalaci nepořídíte. Spotřebitelé si mohou koupit mnoho různých zařízení v provedení adaptoru v zásuvce, která zajistí některé služby. V tomto článku se zaměříme na pět produktů, wattmetr, časovač, programovatelný spínač, spínač s funkcí soumraku a dálkově ovládané zásuvky ...
ze dne: 31.05.2013
reklama

Systémové instalace zasahují do projektů čím dál více. Běžný člověk nejen, že nemá ponětí, ale často ani prostředky aby si pořídil doma něco jiného, než inteligenci křížového vypínače. Pokud zavítáme do stavebních supermarketů, tak se setkáme s širokou nabídkou různých "udělátek", které nám často falešně zastupují prvky automatizace. Také co bychom mohli čekat levného ze supermarketu jiného.
O pěti z nich se zde zmíníme podrobněji ...




TCM Wattmetr


Užitek
Tímto orientačním měřidlem změříme napětí v síti, odebíraný proud a výkon. Hodnoty se zaznamenávají do paměti přístroje.

 13_bastlaut_4m.jpg

Wattmetr má stříbrnou barvu a displej, vedle kterého jsou tlačítka k nastavení funkcí (šipka nahoru, šipka dolů, přetížení, cena). Zemnící kolík je označen schematickou značkou, avšak fáze nebo pracovní vodič už značení nemají. Přístroj slouží k měření okamžitého odběru, ale také celkovou spotřebu kWh umí zaznamenat. Díky bateriím si zachovává data i po odpojení ze sítě.

Funkce tlačítek:
Šipky slouží k nastavování hodnot, šipka dolů se využívá navíc k přepnutí zobrazení. Přetížení mění spodní zobrazení. Cena vyvolává a potvrzuje nastavení.

Parametry:
Štítek uvádí: Input/output: 220-240V~Hz, Max. 10A, 2x1,5V LR44 baterie Štítkové hodnoty se neshodují s těmi, co jsou uvedené v blízkosti kolíků, kde je uvedeno 16/250V~. Je to díky tomu, že různé části mají různé výrobce, štítkové hodnoty jsou pro zařízení a hodnoty u kolíků jsou pro spojení vidlice/zásuvka.

S tímto wattmetrem jsem se nemohl dlouho dohodnout, jednou fungoval, jindy se mu zase nechtělo a displej třeba jenom svítil. Ovšem po dalším zkoumání různých kombinací jsem to rozchodil. Stačilo vyjmout baterii, zapojit zařízení do sítě, vytáhnout ho, vložit baterii a znovu zapojit zařízení. Displej je aktivní, když je zařízení v síti nebo má v sobě baterie.

Využití:

Měřením získám orientační představu o odebírané energii. O tom, že bych tyto hodnoty použil k přefakturaci nemůže být řeč!




Časovač REV Typ: EMT2000F

Užitek:
Přístroj můžeme použít například u zařízení, která potřebujeme spínat v pravidelných intervalech, například čerpadlo u bazénu. (Ovšem umístění časovače není pro venkovní prostředí!)

 13_bastlaut_2m.jpg

Popis:
Časovač je bílé barvy. Ve vrchní části nalezneme kolečko s čísly (1-24, čísla znamenají hodiny) ohraničené 48 černými kolíky. Uvnitř kolečka jsou šipky,  naznačující směr točení (jenom ve směru hodinových ručiček, naopak to nejde) a šipka ukazující na čísla (nasměrujeme dle času). Když šipka ukáže na vysunutý kolík, spínač se rozepne, nejkratší interval trvá 30 minut. Vypínač přístroje nalezneme po straně. Zemnící kolík je označen schématickou značkou, fáze a pracovní vodič není označen. Když je zařízení pod napětím, tak nelze upravovat kolík, na který ukazuje šipka, je zablokován.

Parametry:
Štítek uvádí: 230V~50Hz, 16 (2) A 230V~, Max 3680W

Moje využití:
Nejsem si jistý mechanickou životností konstrukce, proto bych tímto zařízením nespínal spotřebiče, které by mohly v případě poruchy tohoto časovače, ovlivnit velikost mé peněženky!





Programovatelný spínač REV Typ: EMT757B-F

Užitek:
Podobně jako předchozí mechanický programátor i tímto lze načasovat vypínání a zapínání této zásuvky v různých časových obdobích dne.

13_bastlaut_3m.jpg

Popis:
Má bílou barvu, ve vrchní části je displej, pod kterým je 8 tlačítek (clock, V-, ٨+, RND, ON/OFF, set, reset, C.D.). Schematická značka pro zem je jenom zezadu, není označený pracovní a fázový vodič.

Význam tlačítek:

Clock slouží k změně času. V- a ٨+ jsou k přístupu do volby programu a k následným změnám hodnot. RND (random) využijeme, když jdeme na dovolenou, aby se nám náhodně rozsvěcovalo světlo, takže to budí dojem, že někdo doma je. ON/OFF zapíná a vypíná provozní režimy. Set použijeme k potvrzení zadání.
Reset využijeme tehdy, když jsme všechno "dodrbali" a potřebujeme tovární nastavení, abychom to mohli "dodrbat" znovu. C.D. spouští odpočítávání.

Štítkové hodnoty:
230V~50Hz, 8,7(2)A 230V~, Max 2000W

Využití:
Zařízení si pamatuje až 20 časových nastavení. To je na jedinou zásuvku možná až zbytečně mnoho. Spínání čerpadla pro bazén je zde důvěryhodnější, protože se zde neopotřebují žádné mechanické díly.




Spínač s funkcí soumraku


Recenzi napsanou již v dřívějším období naleznete zde:
http://elektrika.cz/data/clanky/zasuvkovy-spinac-s-fotobunkou




Bezdrátově ovládané zásuvky
MANDOLYN WRC001 


Užitek:
Dálkově ovládané zásuvky formou adaptoru usnadní vypínání spotřebičů, které napájíte ze zásuvky 230V. Ovladačem lze spínat čtyři tyto adaptory.



13_bastlaut_5m.jpg

Popis:
Je šedé barvy. Ve vrchní části je kontrolní dioda a 2 tlačítka (LEARN, ON/OFF). Značení zásuvky je jenom zezadu a jedná se o vyznačenou zem a fázi (kolečkem). K zařízení patří dálkové ovládání.

Funkce tlačítek:
LEARN slouží ke spárování s vysílačem. ON/OFF manuálně vypne/zapne zařízení. Na ovladači jsou 3 páry tlačítek ON a OFF. První dva páry slouží k dvěma různým zařízením a poslední pár je nadřazený, ten vypne/zapne všechny přístroje tohoto typu.

Štítek obsahuje:

230V~50Hz, spínací výkon 230V, 16A, max. 3600W, IP 44, do -30°C

Využití:
Praktické využití nacházím ve vypínání spotřebičů, resp. obvodů se spotřebiči, které při svém stand-by režimu zbytečně odebírají proud. Například pokud nepracujete ve své pracovně, nemusí být pod napětím mnoho periférií. Ty jednoduše lze vypínat najednou stiskem ovladače.



Suma, sumárum ...

Na některých přístrojích je uvedeno, že se nesmí zapojovat do sebe, ovšem pro bližší představu zbastlené domovní automatizace zde názorně ukazuji, jak to pak může vypadat v praxi.

13_bastlaut_1m.jpg

Tak tato série adaptorů se ovládá dálkově bezdrátově, světlem, časem, vysunutými kolíky a ještě k tomu měří i odběr! Kupodivu všechno funguje jak má, jenom je trochu větší spotřeba. Díky ochranným kolíkům to všechno hezky drží pohromadě a moc se to neohýbá.

Závěr:
Výhodou tohoto zapojení je finanční dostupnost, v protikladu je to bastl, který odporuje zdravému rozumu (a hned potom i normám) a zabírá moc místa. Pokud si budete muset podobnou automatizaci už podkládat cihlou tak, aby se to nezlomilo, bylo by vhodné zvážit něco opravdu systémového o čem se na Elektrice.cz také píše.

Své poznatky a zkušenosti můžete svěřit níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933