Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Letos se na Elektrika.TV díváte už 10 let (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.11.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Letos se na Elektrika.TV díváte už 10 let


Letos se na Elektrika.TV díváte už 10 let
Letos se na Elektrika.TV díváte už 10 let. Tento typ televize je svou odborností ojedinělým projektem. Často dostáváme dotazy, jakým způsobem dokážeme TV financovat. I když to není tajemstvím, není to zrovna jednoduché objasnit. Jde o složitější mix různých aktivit, které ovšem stály za to! Tušíte, kolik tváří již vystoupilo před našimi objektivy? Kolik pořadů jsme vydali a kolik dílů zveřejnili? Kde jsou všechna data uložena a proč nepoužíváme Youtube?
Miroslav Minařík, ze dne: 23.11.2018



Pokud se pomyslně přesuneme o deset let zpět, pak v době, kdy vznikla Elektrika.TV jsme vydávali papírové noviny. Noviny ze skutečné rotačky. A ty jsme nazvali Electrotimes. Médium svou četností vydání se nedalo ovšem srovnávat s ostatními podobnými nosiči jinak než vizuální podobou. Electrotimes jsme uvedli v život jako něco, co na trhu opravdu nebylo. Obsah se skládal z toho nejlepšího z portálu Elektrika.cz.

Kam zmizely Electrotimes?
Byl to vývoj. Tedy vývoj technologií a mediálních možností. I přesto, že Electrotimes měly u svých čtenářů úspěch, stále byly vytvořeny jako sekundární, či podpůrné čtení. Stáli jsme před rozhodnutím kam v budoucnu vložíme svůj čas. Budeme se učit vydávat papírové noviny, které vydávají všichni kolem, třebaže v jiných oborech?

Proč nás napadla Elektrika.TV?
Sami jsme vznikli o deset let dříve (1998) s internetovým portálem Elektrika.cz. Energie vydávaná "papírovým" směrem nebyla v souladu ani s našimi představami a s mediálními trendy už vůbec ne. V té tobě se na internetu začalo prosazovat už i video. Pak k nové myšlence stačilo teoreticky dokoupit kameru a nějakou střižnu ...



Jak se Elektrika.TV vyvíjela?
Začali jsme od nuly asi jako každý, kdo si koupí kameru. A to se všemi neznalostmi a chybami. Ovšem všemu předcházela skutečnost, že jsme měli co natáčet. Pokud chcete být v něčem první, tedy na trhu jedineční, pak stěží bude fungovat kopírovací model. Dělat to stejné, co dělá konkurence je z mnoha aspektů velice neefektivní. Vydali jsme se za inspirací nejen za hranice našeho oboru, ale za hranice státu, dokonce i na jiný světadíl. Naprosto omráčení myšlenkou jsme byli z počátků kalifornského živého vysílání TWIT. Ovšem produkovat vysílání znamená opravdu mnoho aktivit a dovedností. A tak jsme začali "z toho velkého slona postupně ukusovat".Tvorba scénářů, záznamy, střih, publikování, technologie, údržba, obchod, žurnalistika ... to je tak pro 20 lidí ...

Dnes můžeme napsat, že udržujeme 17 stálých pořadů (viz). Před kamerou se vystřídalo přes 1200 tváří (viz), z více než 520 společností (viz)! Datové úložiště využíváme prostřednictvím cloudových služeb VÚT Brno. A prostor všech dat? Pouze TV se snažíme držet na hranici 2TB. Youtube služeb nevyužíváme, protože neodpovídají našemu záměru.

Co nás Elektrika.TV v redakci naučila?
Je toho dost. To důležité jsme pochopili až metodami pokus, omyl. Co je to za informaci? "Tak se to přece dělá jinde ..." často slýcháváme. Přes to, že je to pro mnohé překvapením, žádostmi o standardní zvyklosti se snaha o zviditelnění na jakémkoliv médiu deklasuje do šedého průměru. A tak dnes umíme pracovat se záznamovým zařízením tak, abychom natočili to důležité a dostali to mezi ty, které to opravdu zajímá.

Co bude dál?
Technologie se vyvíjejí stále dál a jediné, co můžeme s jistotou tvrdit, že nic nevydrží konkurenceschopné navěky. Jakou podobu bude mít Elektrika.TV za půl roku, za rok, dva, nikdo nedokáže přesně popsat. Nová média stále vznikají v mnoha podobách. Skvělé rozhovory dělají na DVTV a mnoho detailních videoklipů je na sociálních sítích v takovém množství, že se často nedají ani kontrolovat nebo seriózně použít. Jak na všechny nové skutečnosti reagovat? Recept je stále stejný. Posunout to dál tím, že to budeme stále zkoušet jinak.
A malé tajemství. Víte, že Elektrika.TV stejně jako další části portálu by samostatně nemohly přežít? Jedině celek dává smysl!



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.