Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LED svítidla a světelné zdroje (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LED svítidla a světelné zdroje


LED svítidla a světelné zdroje
Na trh se dostávají LED produkty, které jsou nabízeny jako řešení pro všeobecné osvětlování místností s jednoznačnou argumentací ekologického a energeticky úsporného produktu, ale v mnohých případech tento produkt svým charakterem může vyhovovat spíše dekorativnímu účelu ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.09.2010

Požadavky na LED světelné zdroje, LED svítidla, aplikace norem pro zkoušky a následné vypracování prohlášení o shodě se rodilo již v době příprav Nařízení komise (ES) č. 24412009 ze dne 18. března 2009. V této direktivě jsou specifikace úsporných světelných zdrojů, zářivkových i LED, které nahradí klasické žárovky pro osvětlování místností po ukončení jejich výroby. Bohužel toto nařízení bylo v předstihu před tvorbou a harmonizací norem aplikovatelných pro LED světelné zdroje a LED svítidla.

V letošním roce se v EU povedlo sjednotit normy pro LED výrobky, proto by se na trhu neměly objevit jiné LED světelné zdroje než ty, které vyhovují následujícím požadavkům EN:

Podle ECS OSM/LUM DEClSlON SHEET č. PDSH 0743 pro LED světelné zdroje a normy IEC 62560 je prozatím možné řešit pouze LED úsporné světelné zdroje s následujícími paticemi:

Na trh se takto dostávají LED produkty, které jsou nabízeny jako řešení pro všeobecné osvětlování místností s jednoznačnou argumentací ekologického a energeticky úsporného produktu, ale v mnohých případech tento produkt svým charakterem může vyhovovat spíše dekorativnímu účelu. Nebo naopak náhrady k výbojkám pouličního osvětlení, které jsou v rozporu nejen se závěry ECS pracovních skupin a norem, ale hlavně popírají hlavní zásady původně architektem zamýšlených projektů.

Podobná pravidla platí také pro kompletní LED svítidla. Aby svítidlo vyhovělo pravidlům pro certifikaci, musí splňovat požadované podmínky nejdříve jeho komponenty a až následně lze svítidlo jako celek podrobovat procesu certifikace podle platných norem.

U LED světelných zdrojů a LED svítidel se objevuje norma IEC/EN 62471, která řeší požadavky fotobiologické bezpečnosti. Znamená to, že LED produkty mají být podrobeny měření vyzařovaného spektra a podle normou stanovených požadavků zařazeny do tříd, které určují jejich bezpečnost s ohledem na pozici vyzařovaného světla ve spektrálním poli.

František Jandura, EZÚ

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.