Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

LAPP: Online nástroje pro rychlý výběr kabelů


Document Actions
LAPP: Online nástroje pro rychlý výběr kabelů
Při živém vysílání na Strojírenském veletrhu 2017 jsme se sešli se zástupcem společnosti LAPP KABEL a hovořili jsme na téma online nástroje pro rychlý výběr kabelů. Rychlý výběr, ale také správný výběr. Víme, že LAPP KABEL má poměrně široké portfolio kabelů a příslušenství. Vy jste prezentovali už loni a předloni různé online nástroje. Jak se v tom vyznat?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.11.2017


E: Bohumíre, víme, že LAPP KABEL má poměrně široké portfolio kabelů a příslušenství. Vy jste prezentovali už loni a předloni různé online nástroje. Jak se v tom vyznat? Vy to pořád vylepšujete. Přinesl sis nějakou pomůcku, na které jsi chtěl ukázat kolik máme možností při výběru kabelu a proč online nástroj máme používat, proč se (ne)držíme standardní metody? V čem to používat? Můžeš mi říct, kolik možností máme, když si vybíráme?



Bohumír Haleš LAPP KABEL
Možností je spousta, v základním sortimentu naší společnosti je kupříkladu na tisícistránkovém katalogu až 40 tisíc položek, tzn., orientace v jednotlivých položkách a jejich vzájemném propojení nemusí být jednoduchá. Proto fungují online nástroje, které umožňují rychlejší výběr a hlavně výběr nějakým způsobem specifikují tak, aby do sebe komponenty zapadaly a výběr byl správný.

E: Mohl bys mi ukázat co máš v kufříku, tam jsou kabely, příslušenství…
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Toto je ukázka kabelů, konektorů pro průmyslový ethernet, profinet, ... Pokud zákazník hledá řešení pro konkrétní aplikaci, vybírá z kabelů různých kategorií 5,6,7… Z kabelů pro různé typy uložení, pro pevné, flexibilní, vysoce flexibilní, nebo k robotům pro torzní namáhání. Vybírá z různých typů plášťů podle prostředí, olej, kabel bezhalogenový, případně odolávat dalším vlivům. Podobně je to u konektoru, protože požaduje zakončení standardním konektorem RJ45 v různých podobách. Přímé, úhlové, konektor M12, pokud potřebuje vyšší stupeň krytí. Kombinací je spousta, tak, aby si vybral správně, slouží online nástroje.

E: Když bychom se vrátili k tomu, jak se to dělalo posledních 50 let zpátky, u datových kabelů řekněme 15 let zpátky, jaká je konvenční metoda výběru?
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Konvenční metoda je klasická, na stole leží ten tisícistránkový katalog, ve kterém na daných stránkách nalistuješ určitý typ kabelů, potom okombinuješ s nějakým konektorem. Je tam spousta možností, strávíš u toho spoustu času listováním, výběrem parametrů a jejich porovnáváním a to je nepříliš efektivní. Navíc můžeš udělat tu chybu, že nakombinuješ daný typ kabelu s konektorem, který potom nedává smysl.

E: Když připustím, že budu mít tento katalog v PDF a budu prodávat fulltextem, budu to mít trošku jednodušší, ovšem do PDF dělat poznámky je problém. Vím o sobě, že když vybírám něco ve velkém katalogu, tak často při mnoha možnostech nemám jistotu, že jsem si vybral správnou kombinaci. Teď mi vysvětli, kde já jako uživatel budu mít jistotu jako uživatel nebo objednatel, že jsem zvolil správnou kombinaci v elektronickém katalogu. Je to softwarově ošetřené, že chybu neudělám, nebo jak to je?
Bohumír Haleš LAPP KABEL
V rámci online nástroje je to nastavené tak, že nástroj se tě ptá, jaký typ kabelu chceš zvolit, jakou kategorii, jaký typ konektoru a dá ti na výběr jen ze správných řešení. Nemůžeš nakombinovat špatně kabel s určitým daným typem konektoru, aby to potom nefungovalo. Vždycky dostáváš to správné řešení. Výsledkem vstupních proměnných, které vidíte tady ve zkratce na panelu, je potom správně osazený kabel s určitou délkou podle výběru uživatele. Pokud chceš mít jistotu, že je řešení správné, můžeš se na nás obrátit, ať už telefonicky, e-mailem, nebo nejjednodušším způsobem, který nabízí naše stránky a to je online chat.

E: Způsoby, které jsi navrhl známe všichni, telefonicky se dovolám na sekretářku a ta mě bude spojovat, e-mailem bude odezva 2 pracovní dny a online chat je něco… Můj ročník a starší online chat nemají moc rádi, vezmi si, že jsme lidé v produktivním věku (Myslim, že už pomalu ne.. :P), jsme ve stresu a dopisovat si s někým, když jsem ve stresu, to není ono.
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Online chat má výhodu, že se vyplatí jen tehdy, když řešíme jednoduchou technickou otázku. Tzn., je tam jednoduchá  otázka, jednoduchá odpověď. Pokud je to na složitější řešení, vyplatí se nechat na sebe kontakt a technik se správným řešením se obrátí zpět na vás. Ale online chat je výhodný v tom, že otázka co je položená je velice rychle zodpovězená, nebo než se k tobě dostane odpověď zpátky, tak si řešíš další úkoly, které máš připravené.

E: Z pohledu uživatele systému se to může jevit jako anonymní a neví, s kým si píše. Neví, kdo za tím je, kdo je odpovědný za odpověď. To se nevidí.
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Jsou to naši produktoví manažeři. Nemusí to být vždy tatáž osoba, u nás se online chat jmenuje „zeptejte se Karla“ takže je to nástroj, který má svoje jméno. Pokud chceš i přes online chat komunikovat s kontaktní osobou, je dobré tam zase zanechat kontakt a s danou odpovědí se na tebe obrátí konkrétní produktový manažer, který už s tebou komunikuje osobním kontaktem. Ať už ti zavolá, nebo ti řešení pošle do e-mailu.

E: Takže kdybych napsal „Prosím poraďte mi s výběrem konektoru ke kabelu.“ A moje číslo.
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Číslo telefonu nebo e-mail, zase výhoda je v tom, že daný technik se na odpověď připraví a potom tě nezdržuje v rámci telefonického rozhovoru, řešení pro tebe má připravené. Velice jednoduše se dostanete k cíli.

E: Kde nástroj najdeme?
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Nástroj najdete na našich stránkách v online nástrojích, velice jednoduše nahoře na liště „online nástroje“ a je to konfigurátor kabelové konfekce.


E: Předpokládám, že je to nějak propojené s e-shopem.
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Je to propojené s e-shopem, v rámci e-shopu dostanete potvrzení o obchodním případu a ceně, termínu dodání atd. Ještě doplním, bavíme se o konfigurátoru pro Ethernet, Profinet a tyto typy kabelů, podobný nástroj je pro senzorické kabely M8, M12, různé typy zakončení, třeba včetně ventilových konektorů a podobné nástroje pro optické kabely. Vybíráš konkrétní typ optického propoje, konkrétní koncovky a výstupem je hotové řešení, kabel včetně konektoru s určitou délkou.

E: Mně se na tom líbí, že je to propojené, že to není jen čistě softwarový nástroj, že je tam lidský prvek a můžeme se spolehnout, že se nám věnuje opravdu živý člověk a ne robot. Protože robotických linek máme strašně moc a tam jde o odpovědnost.
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Chceš mít jistotu, že výběr je správný.

E: To je pěkné. Bohumil Haleš nám vysvětlil výhody online nástroje jak vybírat kabely a příslušenství. Podrobnosti najdete na www.lappkabel.cz Díky
Bohumír Haleš LAPP KABEL
Díky za pozvání.






POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog produktů LAPP KABEL
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933