Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LAPP: ÖLFLEX ROBUST pomáhá míchat o sto šest (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LAPP: ÖLFLEX ROBUST pomáhá míchat o sto šest


LAPP: ÖLFLEX ROBUST pomáhá míchat o sto šest
Co má společného zařízení na výrobu bioplynu a společnost Lapp? Přibližně 10km zabudovaných kabelů, které musí odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám a zároveň mít vysokou mechanickou a chemickou odolnost. Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 12.10.2009


Největší zařízení na výrobu bioplynu v Evropě stojí ve Schwandorfu v Horním Falcku (Německo). Firma Schmack Biogas AG tam spolu s E.ON Climate & Renewables a E.ON Bayern Wärme GmbH vybudovala zařízení s vysoce vyspělými technologiemi. Zařízení čistí surový bioplyn takovým způsobem, že má stejnou kvalitu jako zemní plyn a může být tedy připojen do sítě zemního plynu. Bioplyn je mnohostranně použitelný, např. k výrobě tepla nebo k výrobě elektrické energie nezávisle na místě produkce. Výkony zařízení, jehož provoz byl zahájen na jaře 2008, jsou ohromující! Ročně zpracovává cca 80.000 tun kukuřice, trávy a ostatních subkultur. Ty dodává cca 200 zemědělců z okolí Schwandorfu. Areál zařízení má rozlohu ca 4,5ha. Bioplyn se zde vyrábí ve čtyřech průtokových fermentačních nádobách, každá s obsahem 1000 kubických metrů, a ve čtyřech fermentačních zásobních jímkách. Z nich je možné podle aktuálního stavu techniky získat okolo 16 mil. kubických metrů bioplynu. To stačí k zásobování ca 5.000 domácností energií. Zařízení kromě toho nastavuje nová měřítka v produkci bioplynu. Výrobní výkon činí cca 10 megawattů (výroba plynu). Vyrobený bioplyn je po úpravě přiváděn do stávající sítě zemního plynu.

Nejdůležitějším dodavatelem kabelů pro zařízení na výrobu bioplynu je již po léta skupina Lapp. I pro vysoce moderní zařízení na výrobu bioplynu ve Schwandorfu byly použity téměř výhradně výrobky firmy Lapp.

Celkem zde bylo zabudováno přibližně 10 kilometrů kabelů. Alfons Nirrengarten, vedoucí oddělení elektro firmy Schmack Biogas, říká: „Abychom se vyhnuli spojovaným místům, která jsou náchylná ke vzniku poruch, pokládáme kabely v jedné délce. Přitom jsou kabely protaženy různými oblastmi. Z tohoto důvodu musí vnější plášť splňovat vysoké požadavky odpovídající příslušným různým prostředím.“ Při pokládce je důležité pokládat ovládací, výkonové a napájecí kabely odděleně v kabelovém příkopu v zemi k místnosti technologie a rozvodné skříni. Pro kabeláž míchadel a měřicích míst jsou kabely naproti tomu položeny volně a musí odolávat povětrnostním podmínkám, jako je led a sníh i UV záření. Mezi jednotlivými součástmi zařízení jsou kabely položeny v oddělených kabelových žlabech. Pro toto pevné uložení i pro přímou pokládku do země jsou použity kabely ÖLFLEX® CLASSIC 110 BLACK. Jsou odolné proti plameni i proti UV záření a povětrnostním vlivům.

Na takzvaném zavážecím zařízení, které se při plnění a vyprazdňování pohybuje na separátoru, který při provozu vibruje nebo v prostorách, kde je z důvodu možného úniku plynu nutná chemická odolnost, byly rovněž použity kabely ÖLFLEX® CLASSIC 110 BLACK. Jsou ideální pro příležitostné flexibilní použití a pro normální mechanické namáhání.

Ještě mnohem vyšší jsou požadavky na kabely v samotném zásobníku kejdy. Zde pohánějí ponorné motorové míchadlo speciální kabely ÖFLEX® ROBUST - kabely s obzvláště vysokou mechanickou a chemickou odolností. Oleje, tuky, vosky na rostlinné, živočišné nebo syntetické bázi nebo jejich emulze, stejně jako teploty v zásobníku kejdy kolem 40 stupňů mu nemohou nijak ublížit.

Pro kabeláž ke spínačům, zásuvkám a svítidlům použila firma Schmack kabely NYM a jako napájecí kabely v horním pásmu průřezu (120 – 240mm²) zemní kabely NYY.

Pro přenos dat byly naproti tomu upřednostněny profibusové sběrnicové kabely UNITRONIC® BUS L2/Yv a datové kabely UNITRONIC® Li2YCYv (TP).

Alfons Nirrengarten: „Učinili jsme s firmou Lapp velmi dobré zkušenosti. Proto používáme tyto produkty i ve všech našich ostatních zařízeních.“

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o. - Bartošova 315, Otrokovice - 573 501 011 - info@lappgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.