Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

LAPP: O tom, jak se plagiátor hodně zapotí


Document Actions
LAPP: O tom, jak se plagiátor hodně zapotí
Myslíte si, že se dá snadno kopírovat průmyslový konektor nebo třeba tolik používaná kabelová vývodka? Zkusme hypoteticky vytvořit plagiát. Nač plagiátor narazí? O čem spotřebitel při nákupu nemusí vědět?
Miroslav Minařík, ze dne: 12.11.2007

Společnost Lapp Kabel známe nejen díky ovládacím a připojovacím kabelům Ölflex. Při procházení strojírenským parkem nám padnou do oka také průmyslové konektory a vývodky. Tyto materiály nalezneme mezi dalšími úspěšnými produkty této kabelářské firmy. Součástí stuttgarstské centrály jsou vývojová a zkušební pracoviště.

Podrobněji jsme o vývodkách Oskara Lappa psali v těchto dvou článcích ...

LAPP: Není vývodka jako vývodka
Často laiky opomíjená součást elektroinstalace. Důležitá část, s jejíž špatnou instalací můžete zapříčinit poruchu, úraz.... Její cena neovlivňuje zásadně nabídkovou cenu zakázky, přes to se šetří....

LAPP: Vychytávka zvaná SKINTOP CLICK
Dvakrát rychlejší práce při upevnění vývodky a stále zachováno nejvyšší krytí IP 68. Tato vlastnost probouzí z letargie každého, kdo si vysoce cení každou minutu své práce. Pro ostatní půjde patrně pouze o "kus plastu" ...

Od uvedení první vývodky na trh uběhlo více než 30 let. Za tuto dobu si společnost vytvořila silné know-how v oblastech návrhů a realizace vstřikování plastů. Vlastní principy uplatňuje při výrobě zmiňovaných vývodek, průmyslových konektorů a dalšího příslušenství.


Kliknout pro větší obrázek!

Setkáváme se častým dotazem na téma plagiáty. Jak se lze udržet na vrcholu, když v dnešní době není žádným problémem cokoliv kopírovat? Obecně se na trhu setkáváme s plagiáty tisíce produktů. Běžný spotřebitel, často i prodejce sám o skutečnosti padělku vůbec netuší.

Zkusme hypoteticky uvažovat padělek vývodky ...
Je těžké padělek vyrobit? První odpovědí zní ... to je otázka vstřikovací formy. Druhá poznámka se již zmiňuje o druhu plastu. Mezitím co přenos rozměrů a tvaru se za použití dnešních přístrojů dá zvládnout, s výslednými fyzikálními vlastnostmi hmoty vývodky to je podstatně horší.


Kliknout pro větší obrázek!

Chemické laboratoře samozřejmě dokáží rozbor hmoty a technický soupis. Co laboratoře nedokáží z již existujícího výrobku zjistit je postup, jak se výsledného fyzikálního výsledku dosáhlo. Podíváme-li se na způsob vývoje v Lapp Kabelu, tak podobný postup je nutno použít pro dosažení stejných kvalit pro plagiáty. Při návštěvě německých chemiků se netají způsoby, kterým stanovují výrobní procedury. Chrání se skladba procedury.

Např.
k dosažení vlastností požadovaných normou a vytvoření zisku je potřeba provést stovky aktivit. Za aktivitu lze považovat chemické složení, tlak, vlhkost při výrobě nebo skladování ale například také způsob prodeje a marketing samotný. Pokud je celá tato množina optimálně sestavena, máte velkou pravděpodobnost úspěchu.


Kliknout pro větší obrázek!

Nic není problém kopírovat.
Opravdu, lze připustit, že opravdu všechno. Je to však otázkou ceny. Pokud někdo vyvíjí, investuje do značky. Pokud někdo dodává neznačkový produkt, investuje, řekněme jiným směrem.

Proč trvat na značce, když kopie je tatáž?
A zde je nejčastější mylná domněnka! Tatáž ... Tatáž možná barvou, tvarem, označením. Pokud si kupujete výrobek proto, že jej chcete používat, předpokládáte nějakou dobu funkčnosti při deklarovaných vlastnostech.

Co se dá snadno kopírovat?
Jedná se zpravidla o zboží, kde konečný odběratel nevyžaduje zásadní záruky. Kde se prodává snadno napodobitelný design nebo podobné vlastnosti, kterých lze dosáhnout standardními výrobními postupy.


Kliknout pro větší obrázek!

Proč tedy nekopírovat vývodky SKINTOP?
Odpověď je tedy na snaze. Vývoj zdařilého plagiátu stojí velké investice a odběratelé tohoto typu zboží nebohatnou nízkou cenou za nakoupený materiál, ale spolehlivými vlastnostmi. Vlastnostmi evropských nebo amerických norem, podle kterých jsou vývodky a konektory v Lappu vyráběny.

Jak se bránit nákupu plagiátů?
Odpověď není snadná. Otázku bych opravil. Jak minimalizovat rizika nakoupení plagiátů? Pořizovat certifikované zboží od taktéž certifikovaných dodavatelů. A co když i přes to .... Neříkejme nikdy, že nikdy ... Cesta pohybu produktů Lapp je ostře sledovaná od výroby až po cílové distribuce je zpětně dohledatelná.

Závěr
Byl bych velice rád, kdyby se mohl i v jiných spotřebitelských odvětvích spolehnout na kupovaný produkt stejně jako v případě Lappů.

Pro vyžádání katalogu o vývodkách použijte níže uvedený formulář!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933