Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

LAPP KABEL: Vysoce odolné kabely ÖLFLEX 408 P a ÖLFLEX 409 P


Document Actions
LAPP KABEL: Vysoce odolné kabely ÖLFLEX 408 P a ÖLFLEX 409 P
Nové kabely ÖLFLEX 408 P a ÖLFLEX 409 P rozšiřují řadu kabelů skupiny Lapp pro aplikace s vysokými požadavky na mechanickou a chemickou odolnost v drsných podmínkách. Pro efektivnější odizolování se oba kabely s PUR pláštěm nově vyrábějí s vnitřní vrstvou pláště na bázi PVC. Je zde použita unikátní technologie vytlačování dvou vrstev pláště najednou, tzv. koextruze. Vnitřní vrstva z PVC umožňuje bezpečné a snadné odpláštění.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.05.2016

Nové kabely nám na AMPERu 2016 představil Bohumír Haleš.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Třetí vysílací den našeho Amper fóra pomalu vrcholí, graduje a možná jste v průběhu všech těch tří dnů slyšeli podprahově takové různé rány nebo takový hurónský křik. To je protože nedaleko od nás zde v pavilonu P od našeho stánku Amper fórum má svůj stánek společnost LAPP KABEL a tam probíhá taková show. Co se tam vlastně děje Bohumíre Haleši?

Bohumír Haleš:
Dobrý den. Možná v průběhu dne můžete slyšet rány kladiva, výkřiky, volání, není to teda volání nějaké zoufalé, ale je to spíše volání těch, co už měli šanci si vyzkoušet naší show. My ten stánek máme pojatý jako takovou pouťovou atrakci a chtěli bychom, aby si naši návštěvníci trochu odpočinuli od toho všedního dne a přišli na trošku jiné myšlenky. Takže jednou z těch atrakcí je taková velká elektronická kovadlina, kterou můžete potkat právě na poutích a návštěvníci si mohou vyzkoušet to bouchnutí a zasoutěžit si o ceny a získat něco hodnotného, pěkného a porovnat své výkony třeba s ostatními.

Elektrika.tv:
Vy jste již zkoušel, a jak případně jakého čísla jste dosáhl?

Bohumír Haleš:
Jaké hodnoty? Já jsem zkoušel, nebylo to tady na stánku. U nás na stánku se chystám teprve zítra, takže dneska budu ladit formu a zítra se do toho můžeme pustit.


Elektrika.tv:
Vy jste v rámci letošního ročníku veletrhu Amper opět přihlásili jeden z vašich produktů do soutěže zlatý Amper. Konkrétně šlo o produkt firmy označený ÖLFLEX 408 P, který zůstal těsně pod stupni vítězů v rámci toho letošního ročníku. Můžeme říci, že na Amperu proběhlo vlastně premiérové představení tady této vaší novinky?

Bohumír Haleš:
Premiéra toho kabelu je v České republice právě na Amperu, jinak v Evropě byl představen na veletrhu SP v Norimberku na podzim loňského roku.

Elektrika.tv:
Tak pojďme si produkt více popsat a můžeme ukázat i na kameru.

Bohumír Haleš:
Tak je to kabel, který je označený ÖLFLEX 408 P, to "péčko" v tom názvu znamená, že má odolný PUR plášť. Je teda ten plášť vysoce mechanicky odolný. Je odolný vůči olejům. Používá se na aplikacích, kde právě očekáváte odolnost vůči nějaké mechanické zátěži, vůči třeba abrazi, nějakým šponám apod. To znamená těžký průmysl a obráběcí stroje, třískové obrábění apod.

Elektrika.tv:
Můžeme možná potom udělat detaily na kameru. Takhle, ono v čem je ta novinka vlastně? Protože PUR není novinka, odolnost také není novinka.

Bohumír Haleš:
Já nevím, jestli to kamera zabírá, ale samotný PUR plášť u ovládacích kabelů v průmyslu není nic nového. Je to základní požadavek, který je na kabely kladen. To znamená, aby v tom prostředí vydržely. To, co je nové, je to, že ten kabel má ještě jednu funkční vrstvu pod pláštěm. To znamená, vnější vrstva je z PURu, ta funkční vrstva, která je pod tím PURovým vnějším pláštěm je z PVC a je to z toho důvodu, aby ten kabel šel dobře odpláštit. A když si představíte, jak ten kabel má být odolný, aby zvládl to prostředí, tak samozřejmě podobně odolný je i při odpláštění. Takže pokud nějaká společnost zpracovává tady ty kabely, to znamená, používá strojové odpláštění, tak v případě čistě PURového kabelu s tím může mít problém, protože není to vůbec jednoduché z toho ten plášť díky jeho odolnosti sundat. Mohlo by třeba dojít k poškození izolace na žíle, pokud to zařízení není správně nastaveno. Tato vrstva, která je z PVC pod tím pláštěm vlastně zajišťuje to, že ten kabel se dobře odplášťuje a při tom odpláštění se chová podobně jako PVC kabel.


Elektrika.tv:
Vy jste vlastně naznačil ty vlastnosti. A k těm vlastnostem potom můžeme přiřadit i konkrétní aplikace, kde by ten kabel mohl najít uplatnění. Tak jestli mohu poprosit o dva, tři příklady?

Bohumír Haleš:
Vzhledem k jeho odolnosti, tak já už jsem říkal, jsou to obráběcí stroje, obráběcí centra. Všude tam, kde je olej, nějaká řezná kapalina. Mohou to být dopravníkové systémy, mohou to být i aplikace ve venkovním prostředí, protože ten PUR umí i venkovní aplikace a umí UV odolnost. A umí třeba i minusové teploty. Pro pevné uložení má mínus 40°C.

Elektrika.tv:
Mínus 40°C. Ta minusová teplota a ta kladná?

Bohumír Haleš:
Ta kladná je plus 80°C.

Elektrika.tv:
Plus 80°C. Vy jste tady přinesl i další nějaké novinky. Pojďme se dostat třeba tady k tomuto vašemu novému katalogu.

Bohumír Haleš:
Další novinkou kromě produktů, jako jsou kabely, a těch novinek tam bylo více na stánku. Mohou se návštěvníci podívat k nám na stánek. My jim to rádi představíme, všechny ty novinky, ne jenom tady tu jednu. Tou další novinkou je nový leták pro instalační kabely. Takže já ho otevřu na kameru. Tady je ta hlavní část, kde jsou vlastně instalační kabely, jak silové, tak sdělovací. Jak v tom standardním PVC provedení, tak třeba například v bezhalogenovém provedení a s nějakou odolností proti šíření plamene. Ale v té další části toho katalogu je vizualizace, kde uživatel může najít právě tu část buďto té budovy nebo zařízení, kde ten kabel využije a najde tam i napojení na další části, jako jsou ovládací kabely k technologiím, jako jsou třeba kabely k výtahům, mohou to být kabely pro strukturovanou kabeláž a v dnešní době hodně silné téma třeba e-mobility. To znamená kabely pro připojení elektromobilů a nabíjecí stanice.

Elektrika.tv:
Tady ten vlastně systém, kdy ukazujete konkrétní uplatnění konkrétního kabelu, teď toto je průmyslová hala, tak to je nápad, který jste teď poprvé vlastně realizovali v rámci katalogu nebo už jste předtím něco podobného udělali?

Bohumír Haleš:
Už v minulosti jsme se vydali tou cestou vizualizace, kde je to nějakým způsobem zjednodušené, ukázané přímo na aplikaci, kde se konkrétní materiál dá použít. V minulosti to bylo například rozvaděčová technika, kde máme zase zobrazenou vizualizaci rozvaděče a všech těch materiálů, které se tam v rámci té rozvaděčové techniky dají uplatnit od jednožilových vodičů, přes ovládací kabely, vývodkové systémy, samotné vývodky, ochranné systémy, označovací systémy a další.

Elektrika.tv:
To byl přímo jako nápad z vaší firmy nebo spíše nápad, klienti, zákazníci si řekli, potřebovali bychom něco takového, abychom přesně viděli, co kde?

Bohumír Haleš:
Tohle bylo na základě požadavků našich zákazníků s tím, že my jsme měli požadavek udělat něco podobného v elektronické verzi na prezentaci. To jsme zrealizovali a na základě toho jsme udělali i ten leták, tak aby to mohlo být použitelné třeba na veletrzích. A jinak ta elektronická verze je samozřejmě na stránkách, to znamená, že uživatelé v dnešní době přece jenom využívají online nástrojů raději, než těch tištěných a najdou to i na našich stránkách.

Elektrika.tv:
Určitě. Předpokládám, že již velice brzy se můžeme dočkat dalšího podobného katalogu třeba o nějaké elektrárně, vizualizace nějaké elektrárny, hutě.

Bohumír Haleš:
Já to beru jako podnět. Pro elektrárny, hutě zatím nepřipravujeme leták v letošním roce. Pokud se vše podaří, vyjde podobná vizualizace pro potravinářskou techniku.

Elektrika.tv:
Tak a ještě jste si přinesl k nám do studia takový velký katalog, který bych byl nerad, aby mi spadl na hlavu nebo na nohu.

Bohumír Haleš:
Návštěvníci našeho stánku a uživatelé našich kabelů určitě znají tento velký katalog zhruba o 1000 stránkách, 40 tisíci produktech, který toto je edice 2014 - 2015. V letošním roce vyjde úplně nový katalog, bude to zhruba na přelomu dubna - května, který bude obsahovat všechny ty novinky, které už dva roky jsme prezentovali vlastně na trhu, a které prezentujeme třeba i tady na veletrhu, to znamená, že tam v části novinek se uživatel dozví o všech novinkách a potom má šanci vlastně najít kompletní sortiment v tomto novém katalogu.

Elektrika.tv:
Říkal jste, že ty tištěná v uvozovkách média nebo produkty jdou trošku do pozadí, tady v rámci takového katalogu naopak cítíte, že lidem se líbí taková verze o tolika stránkách?

Bohumír Haleš:
Ten katalog, naši zákazníci v mnoha případech jsou zvyklí, že mají všechno vlastně pohromadě v jednom, dá se říci balení, takže zatím od toho tištěného katalogu neopouštíme, ale naopak propagujeme elektronické nástroje na našich stránkách, kde tento katalog je v elektronické verzi propojen třeba s vyhledávačem kabelů, kde je to zjednodušené. Nemusíte ničím listovat, stačí zadat parametry kabelu, ten vyhledávač vám najde to správné požadované řešení a můžete si například na e-shopu okamžitě najít informaci o skladové dostupnosti, ceně pro konkrétního uživatele a třeba technických parametrech.

Elektrika.tv:
Pane Haleši, já Vám děkuji za zajímavé povídání. Doufám, že příští rok budete už na těch stupních vítězů s vaším dalším, předpokládám novým produktem zde na Amperu. Díky za návštěvu a naše vysílání bude ještě dnes pokračovat dalšími zajímavými rozhovory. Díky.

Bohumír Haleš:
Děkuji za pozvání. Pěkný den.


O společnosti Lapp Kabel
Společnost Lapp Kabel vyrábí kabely a vodiče pro řadu oborů a trhů: výroba strojů a zařízení, automobilový průmysl, MaR technologie, elektrické a instalační inženýrství, elektronické zpracování dat a další. Založena byla v roce 1957 a v České republice působí od roku 1993.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933