Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LAPP KABEL: Odolné kabely ÖLFLEX HEAT – když jsou podmínky extrémní (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.10.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LAPP KABEL: Odolné kabely ÖLFLEX HEAT – když jsou podmínky extrémní


LAPP KABEL: Odolné kabely ÖLFLEX HEAT – když jsou podmínky extrémní
Ať již na Severním pólu nebo v Himálaji musí kabely a průmyslové konektory často odolávat tvrdým podmínkám. Musí vydržet velmi nízké teploty, nesmí se rozpadnout v agresivních médiích a musí být velice odolné vůči mechanickému namáhání. Z kabelů „z prodejního regálu“ by se uživatelé dlouho netěšili. Ve velice krátké době hrozí jejich výpadek. To může mít zejména v obtížně přístupném terénu nebo zařízení za následek vysoké škody. Stuttgartská skupina Lapp má skladem rozsáhlé portfolio spojovací techniky i pro zvláště náročné aplikace v extrémních podmínkách prostředí.
Komerční sdělení, ze dne: 6.10.2015



ÖLFLEX HEAT pro Arktidu

Například pro použití v Arktidě, kde jsou v zimě někdy naměřeny teploty pod -50 °C. Proto je i námořní plavba v arktickém prostředí Severního ledového oceánu spojená s vysokou technickou náročností. Navigační přístroje zde musí trvale spolehlivě pracovat. Ruská firma Technomarine ze St. Petersburgu, která se specializuje na vývoj a výrobu radiových navigačních zařízení pro lodní a leteckou dopravu, se u kabeláže svých majáků a navigačních systémů pro arktickou oblast spoléhá výhradně na produkty skupiny Lapp. „Protože jsme schopni provádět údržbu svých zařízení s ohledem na extrémní podmínky v místě jejich instalace maximálně jednou za rok až za dva roky, potřebujeme velice kvalitní a spolehlivé kabely. Proto jsme se rozhodli pro Lapp“, vysvětluje vedoucí firmy Technomarine. Podnik objednává u skupiny Lapp především kabely, které je možno snadno instalovat a které jsou odolné vůči nízkým teplotám.


Jednožilové vodiče ÖLFLEX HEAT 205 SC a kabely ÖLFLEX HEAT 180 EWKF
byly použity pro propojení generátoru a centrálního rozvaděče s osvětlením jídelny,
kuchyně a stanů v základním táboře ve výšce 5.100 metrů.

Tyto kabely jsou používány pro připojení solárních systémů, baterií a napájecích modulů majáků a navigačních systémů. Například v mořské úžině Jugorskij Šar (spojující Barentsovo moře s Karským mořem na severu Ruska) je nainstalován větrný generátor s automatickým mazacím systémem, solárními moduly, sadou akumulátorů, rotačním pozičním světlem, radarovým SART (přístroj, který se používá na lodích a letadlech a který umožňuje jejich rychlejší nalezení záchrannými službami v případě havárie) a samozřejmě s kabely Lapp. Podobná navigační zařízení byla nainstalována i v okolí Diksonu, výchozího bodu řady polárních expedic, nebo pro zaměřovací maják v blízkosti přístavu Tiksi na pobřeží Severního ledového oceánu.

Pro tato extrémní místa instalace byly použity kabely řady ÖLFLEX HEAT. Tyto kabely nejsou vhodné jen pro horko, ale jsou skutečnými přeborníky při jakékoli extrémní teplotě. Například ÖLFLEX HEAT 180 EWKF je silikonový kabel se zvýšenou mechanickou pevností. Vyznačuje se dobrou odolností vůči hydrolýze a UV záření i odolností vůči řadě olejů, alkoholů, rostlinných a živočišných tuků a jiným chemickým látkám, kromě toho vydrží i teploty do minus 50 stupňů, což je pro použití v Arktidě to nejdůležitější. Má delší životnost v drsných podmínkách než běžné silikonové kabely. Silikonové směsi odolné vůči naříznutí a roztržení redukují poškození v důsledku mechanického namáhání a díky použití speciálních aditiv v silikonu EWKF není dokonce nutné v některých případech používat armované verze kabelů. Jejich dobrá flexibilita zjednodušuje pokládání při stísněných prostorových poměrech a popel s vysokým obsahem SiO2, který zůstane po jejich vystavení plamenům, má izolační vlastnosti.


Ruská firma Technomarine ze St. Petersburgu se spoléhá u kabeláže
svých majáků a navigačních systémů v Arktidě výhradně na produkty Lapp.

Pokud je možno očekávat ještě nižší teploty, používá firma Technomarine kabely ÖLFLEX HEAT 205 SC, které jsou vhodné dokonce pro teploty do -100 °C a spolehlivě fungují i v agresivních chemických médiích. Tyto kabely jsou vysoce odolné proti průrazu, opotřebení nebo přetržení a jsou odolné vůči hydraulickým kapalinám a mikrobům. ÖLFLEX HEAT 205 SC je jednožilový vodič s izolací FEP, to znamená, že izolační materiál je z teflonu, který umožňuje použití v takovém extrémním teplotním rozsahu. Kromě toho má fluoretylenpropylen (FEP) velice dobré vlastnosti z hlediska odolnosti vůči UV záření, olejům a jiným kapalinám. Kabel se rovněž hodí pro instalaci do stísněných prostor.

U venkovní kabeláže pozičních světel se firma Technomarine spoléhá na kabely ÖLFLEX HEAT 180 SiF s lankovými vodiči a teplotním rozsahem od -50 °C do +180 °C. Běžné materiály pro izolaci žil by při extrémních teplotních výkyvech v Arktidě po krátké době zkřehly. U kabelů ÖLFLEX HEAT 180 SiF je izolace vyráběna na bázi silikonu, díky čemuž je kabel dobře připraven na extrémy. Kromě toho je tento typ kabelu odolný vůči řadě chemických látek.


Polská horolezecká expedice měla v Himalájích a pohoří Karákóram
„v batohu“ kabely ÖLFLEX HEAT.

Extrémní použití v Himálaji
Kabely ÖLFLEX HEAT se velice dobře osvědčily nejenom v Arktidě, ale už i v nejvyšších pohořích, kde teploty často kolísají mezi -50 °C a +40 °C za slunečního svitu. Polská horolezecká expedice nesla při výstupu západní stěnou na Annapurnu (8.091 metrů) v Himálaji a při výstupu na Gasherbrum (8.035 metrů) v pohoří Karákóram v batozích jednožilový vodič ÖLFLEX HEAT 205 SC. Ten byl používán pro propojení generátoru. Silikonové kabely ÖLFLEX HEAT 180 EWKF spojovaly centrální rozvaděč s osvětlením jídelny, kuchyně a stanů v základním táboře ve výšce 5.100 metrů. Rozvaděč zajišťoval napájení satelitního telefonu a radiostanice. Použity byly i velice odolné průmyslové konektory EPIC.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o. - Bartošova 315, Otrokovice - 573 501 011 - info@lappgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.