Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LAPP KABEL: Potravinářský průmysl: Kabelové systémy bez choroboplodných zárodků


Document Actions
LAPP KABEL: Potravinářský průmysl: Kabelové systémy bez choroboplodných zárodků
Tam, kde se zpracovávají potraviny, je hygiena na nejvyšším místě. Výrobní zařízení by proto měla být konstruována podle principů hygienického designu. Skupina Lapp nabízí pro tento účel širokou paletu kabelů a příslušenství. Patří k nim například kabelová vývodka SKINTOP HYGIENIC, která se opírá o všeobecné konstrukční principy normy DIN EN 1672-2 pro potravinářský průmysl a je certifikována podle nejnovější zkoušky EHEDG.
Autorský článek, ze dne: 19.10.2015

Minimalizace prostojů, zajištění kvality, maximální bezpečnost zaměstnanců – to jsou priority všech průmyslových odvětví, zvláště pak při výrobě potravin. Jestliže je zpracování potravin podléhajících zkáze zastaveno, mohou v potravinářském a nápojovém průmyslu vznikat mimo ušlého výdělku vysoké náklady na odstranění odpadů a nové spuštění produkce. V tomto odvětví má extrémně velký význam také kvalita, protože pokud není kvalita odpovídající, jsou spotřebitelé nejen nespokojeni, ale může být ohroženo i jejich zdraví. Nemoci přenášené potravinami způsobují celosvětově značné škody. Jen v USA onemocní ročně kolem 76 milionů osob, 5 000 jich na následky zemře. Kritické je přitom mimo jiné pravidelné čištění výrobních zařízení. Když personál pověřený čištěním vyrukuje na nečistoty a choroboplodné zárodky s parním vysokotlakým čističem a kyselými nebo zásaditými čisticími prostředky, jsou zařízení vystavena vysokému zatížení.



V potravinářském a nápojovém průmyslu jsou kabely vystaveny speciálnímu zatížení. Při použití kabelů, které k tomu nejsou dimenzovány, mohou rychle vzniknout nebezpečné situace.

Značné zatížení představuje také běžné čištění nasucho pomocí agresivních čisticích médií. Všechny komponenty musí být proto dimenzovány tak, aby byly trvale těsné a funkční. A tvar a materiál nesmí poskytovat živnou půdu pro choroboplodné zárodky. Speciální výzvou je to zejména u plastů a ostatních materiálů, které se často používají při výrobě kabelů nebo jako těsnění u komponent. Pokud jsou použity umělé hmoty jako termoplasty a také elastomery přírodního původu, které nejsou dimenzovány pro časté čištění, hrozí, že například u součástí zařízení dojde ke ztrátě krytí nebo kabel přijde o izolaci. Pak se každé čištění stává vysoce rizikovou činností pro pracovníky, protože hrozí nebezpečí zkratu nebo úrazu elektrickým proudem.

Při optimalizaci kvality, bezpečnosti a v neposlední řadě efektivity v potravinářském a nápojovém průmyslu jsou velkým pokrokem výrobní zařízení, která byla konstruována podle principů hygienického designu. To znamená tak, aby se choroboplodné zárodky nemohly usazovat a bylo je možno snadno čistit a aby byla zvlášť odolná.
 
Skupina Lapp nabízí bohaté produktové portfolio zahrnující kabely, konektory a příslušenství, které tyto požadavky splňuje a které je v potravinářském průmyslu stále více vyžadováno.


Standardní kabelové rozvody nejsou často vhodné pro tvrdé podmínky použití při výrobě potravin – nezbytná „podomácku vyrobená vylepšení“ snižují efektivitu a bezpečnost procesu.


Žádné místo pro choroboplodné zárodky
K výrobkům skupiny Lapp, které odpovídají zvláště přísným požadavkům hygienického designu, patří například kabelové vývodky SKINTOP HYGIENIC. Opírá se o všeobecné konstrukční principy normy DIN EN 1672-2 pro potravinářský průmysl a je certifikována podle nejnovější zkoušky EHEDG. Kromě toho splňuje kabelová vývodka – tak jako ochranná hadice SILVYN FG NM nebo kabel ÖLFLEX ROBUST – specifikace ECOLAB týkající se odolnosti vůči čisticím a desinfekčním prostředkům. Na povrchu SKINTOP HYGIENIC není místo pro usazování nečistot a všechna těsnění dokonale doléhají ke kabelu a k místu připojení. Místo o-kroužku má nad připojovacím závitem tvarové těsnění, těsnění pod kloboučkovou maticí a speciálně tvarovaný těsnicí kroužek ke kabelu. Má hladký povrch a žádné hrany, takže se zbytky potravin nemohou usazovat a je možno je snadno spláchnout.

Hygiena je tedy důležitá, ale existují rozdíly. Čím blíže se dostane součástka k potravinám, tím vyšší jsou požadavky. Obecně se rozlišují tři hygienické zóny:
  • Produktová zóna: Ta se dostává pravidelně do kontaktu s potravinami. Jsou to například míchadla, plnicí trysky, nože nebo řezací zařízení.
  • Zóna vystříknutí: Jsou to oblasti a stroje, které přichází do styku s potravinami, například rozstřikováním. Zda se však může potravina dostat zpět do produktové zóny, vyhodnotí zpravidla znalec nebo výrobce v analýze rizik.
  • Neproduktová zóna: Jsou to oblasti a zařízení v továrně, které nepřichází přímo do kontaktu s potravinami. Také tyto oblasti se však často čistí spolu s citlivými oblastmi, což může opět způsobovat vysokou chemickou a mechanickou zátěž.

Specializované komponenty kabelových rozvodů jako SKINTOP HYGIENIC a ÖLFLEX ROBUST jsou dimenzovány tak, aby splňovaly ty nejvyšší nároky průmyslu.


Odolné vůči čisticím prostředkům
V zóně vystříknutí a v produktové zóně platí ty nejpřísnější hygienické požadavky. Tyto zóny musí být zvláště často a důkladně čištěny. Zaměstnanci zajišťující čištění používají agresivní čisticí prostředky, jako jsou žíravé kyseliny a zásady v různých koncentracích, součásti otírají dosucha nebo čistí pomocí parního čističe s horkou párou. Po delší dobu to vydrží jen málo druhů materiálů, především nerezová ocel, která se v produktové zóně používá téměř bez výjimky. Důležitou výzvou je pak ještě způsob provedení rozvodů. Kabely jsou často svazkovány těsněji, než by bylo optimální, nebo jsou díky montáži kabelových vázacích pásků špatně přístupné.

Proto je snaha se kabelům v produktové zóně v co nejvyšší míře vyhnout. Kde je však nezbytné kabely nainstalovat, např. pro teplotní čidlo nebo čidlo hladiny náplně ve fermentoru, je nutno kabely, pokud je to možné, rozvést v nerezových trubkách, které kabel chrání. To ale také není ideální, protože takové konstrukce mohou být netěsné a představují nezanedbatelný nákladový faktor. Přinejmenším v zóně vystříknutí a v neproduktové zóně se proto trend ubírá tím směrem, že jsou kabely vedeny v ochranných hadicích. Ty pak ale musí být odolné vůči kyselým a zásaditým čisticím prostředkům a horké páře.

Skupina Lapp jde pragmatickou cestou. Místo vynalézání již vynalezeného a vývoje drahých speciálních produktů využívá společnost stávající produkty z oblasti strojírenství a konstrukce zařízení také v potravinářském průmyslu, pokud splňují tyto požadavky. To se týká celé řady produktů jako ÖLFLEX ROBUST - řady kabelů, které odolávají nejen strojnímu oleji v průmyslové výrobě, ale i čištění v potravinářské výrobě. Skupina Lapp nabízí širokou paletu příslušenství a vhodných kabelů s pláštěm vyrobeným z PVC, TPE nebo PUR, které jsou částečně testovány podle ECOLAB. Test ECOLAB potvrzuje odolnost vůči běžným čisticím a desinfekčním prostředkům.

Signální modrá barva chrání před ztrátami
Alternativou k neohebným a drahým nerezovým trubkám pro kabelové rozvody v zóně vystříknutí nebo v produktové zóně je SILVYN FG NM - flexibilní a tvarově stabilní ochranná hadice z měkčeného PVC s vnitřní spirálou, a také vhodné šroubení SILVYN HYGIENIC. Oba produkty jsou určené pro kontakt s potravinami, tedy pro použití v produktové zóně, a jsou snadno čistitelné. Hadice nemá například žádné drážky, jak to známe u hadic používaných ve strojírenství, ve kterých se mohou usazovat zbytky. Je modrá, což je požadavek odvětví. Pokud se stane, že kousek plastu spadne do potravin, je možno jej snáze odhalit, protože v přírodě se nevyskytují žádné suroviny, které by měly takto intenzivní modrou barvu. To platí také pro kabelové vázací pásky, které má skupina Lapp v nabídce pro potravinářský průmysl. Jsou rovněž modré a ještě obsahují kovovou příměs. Ztracenou vázací pásku je tak možno snadno odhalit pomocí detektoru kovů nebo rentgenu.

Speciální řešení kabelových rozvodů pomáhají již dnes zvyšovat produktivitu, bezpečnost a kvalitu v odvětví potravinářského a nápojového průmyslu. Nově vyvinuté kvalifikované portfolio skupiny Lapp pro potravinářský a nápojový průmysl je dále rozvíjeno podle požadavků zákazníků.  Protože jsou požadavky farmaceutického průmyslu na konstrukci strojů částečně srovnatelné, otevírají se zde další možnosti použití.

Autor: Andreas Bauer, vedoucí oddělení produktového managementu systémových produktů


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933