Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

LAPP KABEL: Hlavní katalog kabelů a vodičů 2016/17


Document Actions
LAPP KABEL: Hlavní katalog kabelů a vodičů 2016/17
Už víte jak vypadá aktuální obří katalog kabelů a vodičů od LAPP KABEL? Opět lze očekávat německou preciznost a úplnost informací. Konstrukce publikace se trošku změnila, ale i nadále jde o bytelný svazek informací, který nezničí ani dílénské nevlídné zacházení. Co katalog obsahuje? Koho katalog osloví? Sledujte tuto stručnou recenzi s vybranými náhledy ...
Miroslav Minařík, ze dne: 6.09.2016
reklama


Přišel do redakce nový obří katalog LAPP KABEL. Někdy si říkám, že takovou obrovskou knihu nemůže nikdo používat. Ale sám s texty pracuji hodně a je pravdou, že jsem v obložení papírových knih i přes to, že má práce je veskrze digitální. A s katalogem LAPP KABEL to bude u uživatelů hodně podobné.



O LAPP KABELu
Německá "dcera" LAPP KABEL v Otrokovicích je středobodem pro Českou a Slovenskou republiku. Na tomto místě se odehrává více činností než by člověk čekal, ale to je námět na jiný a obsáhlejší článek. Zůstaňme u toho, že odtud LAPP KABEL podává technickou podporu těm, kteří s jejich produkty pracují.

Jak katalog vypadá

Stručně lze tvrdit, že je přesně takový, jaký bych od světového lídra očekával. Provedení katalogu je prakticky nezničitelné. Starší provedení katalogu jsem viděl na mnohých pracovištích a i přes někdy méně vlídné zacházení, stále držel pohromadě a plnil svou funkci.
Na rozdíl od předešlých verzí, tato již nemá výseky na otevřené straně, ovšem označení kapitol je natolik výrazné, že se palcem hledá velice dobře.

Co se dozvíme za detaily
Pro každý typ produktu je vyhrazena jedna celá A4. Informace jsou úsporně, přitom přehledně "zalomeny" tak, abychom nemuseli zbytečně listovat. Nalezneme odstavce o výhodách, oblasti použití, vlastnostech, odkazech na předpisy a normy, konstrukci, ale také detailní technické údaje. A nakonec nechybí tabulka jednotlivých typů.

Pro větší náhled kliknout!

Co v katalogu nalezneme

Detailně popisovat takovou obří publikaci v krátké recenzi samozřejmě (již tradičně) není možné. Tedy stručně:
  • ÖLFLEX - připojovací a ovládací kabely
  • UNITRONIC - systémy datové komunikace
  • ETHERLINE - systémy datové komunikace pro technologii ethernet
  • HITRONIC - optické systémy přenosu dat
  • EPIC - průmyslové konektory
  • SKINTOP - kabelové vývodky
  • SILVYN - systémy pro ochranu a vedení kabelů
  • FLEXIMARK - označovací systémy
  • Nářadí a příslušenství kabelů
  • Výběrové, technické  tabulky, seznamy čísel výrobků


V zadní části katalogu je věnováno několik stránek Odbornému lexikonu. Ten před lety vycházel jen jako samostatná publikace, velkou část naleznete i u nás na portále.





Co se mi líbí
Propracovanost do posledního detailu. Už u provedení tohoto katalogu je zřejmé, že tento výrobce myslí i na tu "poslední molekulu" svého produktu. Pokud bych pracoval s kabely často, měl na svém pracovišti tento katalog, zvažoval bych, co je pro mne snazší. Zda telefonát do Lappu, najít odpověď na jejich www nebo odpověď jednoduše a rychle nalistovat v této obsáhlé "bibli".


Můj závěr
Tento katalog se tradičně nachází u všech, kteří mají s kabely a vodiči co společného. Byl jsem u několika obchodníků kabely a generální katalog LAPP tam byl vždy. Konec konců znát produkty lídra oboru je snad povinností každého, kdo se za specialistu v této oblasti označuje. A to bez ohledu, zda jde o příznivce značky, či nikoliv.  A tato aktuální edice katalogu je pokračováním předešlých úspěšných.

Odborníci s možností prémiového obsahu mají možnost listovat katalogem zde ...
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933