Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LAPP GROUP: Kde použít technologii RFID (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LAPP GROUP: Kde použít technologii RFID


LAPP GROUP: Kde použít technologii RFID
Víte, co obnáší zkratka RFID? Zajímají vás nové, přínosné metody identifikace? Podívejte se s námi na novinku, kterou představila společnost LAPP GROUP na veletrhu Elosys 2009. Článek obsahuje i videospot přímo ze sídla společnosti LAPP GROUP v Otrokovicích ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.05.2010

Tento článek s videospotem z Otrokovického sídla společnosti LAPP GROUP je slíbené pokračování reportáže z Elosysu 2009 o technologii identifikace prostřednictvím rádiových vln ...

Co je to RFID?
RFID je zkratka "Identifikace rádiové frekvence" (Radio Frequency Identification).
Tato technologie umožňuje prostřednictvím rádiových vln přenos dat, při kterém nevzniká již potřeba přímého kontaktu s cílem. Základní systém RFID tvoří tři prvky:

Transpondér je umělé slovo složené z částí „transmit“ (vysílat) a „response“ (přijímat). Transpondér je vlastním datovým nosičem systému RFID. Skládá se z antény, mikročipu a pouzdra. Funkce záznamenávání i čtení je pak sdružena v jednom přístroji, ať už je speciálně určené pro technologii RFID, nebo se jedná o přenosný počítač, či dokonce postačí i mobilní telefon. S těmito přístroji lze data na transpondér zapisovat nebo je z něj načítat a IT systém slouží k dalšímu zpracování dat.


MDA telefon s transpondérem - klikněte pro větší náhled

Výhody, které znamenají možnost současného pořizování i záznamenávání dat, bez dotykového a dokonce i bez nutnosti vizuálního kontaktu, jsou zřejmé. Samozřejmě ani vnější faktory jako vlhkost či nečistoty nemají vliv na funkčnost RFID (což se například o dnes nejrozšířenější systém identifikace - pomocí čárového kódu - říci nedá).

Využití a přínos technologie RFID není omezen jen na pár konkrétních oborů a oblastí použití. Naopak, může být uplatněna všude tam, kde je potřebná automatická identifikace nebo sledování. Výborně se tedy hodí například k identifikaci zboží, evidenci a sběru dat při kontrolách nebo inventarizaci, kde s napojením na systém skladového hospodářství výrazně ušetří čas.


Příklady aplikace - klikněte pro větší náhled

Závěrem se ve stručnosti podívejme, co dokáží s aplikací technologie RFID konkrétně kabely a konektory společnosti LAPP GROUP:

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o. - Bartošova 315, Otrokovice - 573 501 011 - info@lappgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.