Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Lapp Group: kabely v domě budoucnosti (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Lapp Group: kabely v domě budoucnosti


Lapp Group: kabely v domě budoucnosti
Jeden ze zajímavých projektů domu budoucnosti realizoval tým Vysoké školy pro techniku, hospodářství a design (HTWG) v Kostnici v rámci mezinárodní studentské soutěže „Solar Decathlon Europe 2012“, která se konala v září 2012 v Madridu. Cílem bylo vybudovat dům budoucnosti, který by měl dlouhou životnost, velkou variabilitu a byl energeticky efektivní. Skupina Lapp podporovala v rámci soutěže hned dva týmy a oba se výborně prosadily.
Komerční sdělení, ze dne: 18.12.2013



Průmyslové aplikace, náročná prostředí, pohyblivé části strojů, robotické linky to je jen malý výčet toho, kde je možné setkat se s kabely a příslušenstvím od Lapp Group. Moderní technologie, ovládání a řízení procesů, komunikační technologie v součinnosti s možnostmi napájení energiemi z obnovitelných zdrojů stále častěji pronikají do oblastí
jako je výstavba technologických parků, administrativních center nebo bytové výstavby. I díky tomu jsou dnes mnohé domy projektovány jako samoregulačně fungující celky, které se svými „uživateli“ mohou komunikovat přes webová rozhraní tabletů a mobilních telefonů.




Jeden ze zajímavých projektů domu budoucnosti realizoval tým Vysoké školy pro techniku, hospodářství a design (HTWG) v Kostnici v rámci mezinárodní studentské soutěže „Solar Decathlon Europe 2012“, která se konala v září 2012 v Madridu. Skupina Lapp podporovala v rámci soutěže hned dva týmy a oba se výborně prosadily. Tým Vysoké školy pro techniku, hospodářství a design (HTWG) v Kostnici (Konstanz) obsadil se svým projektem „Ecolar Home“ čtvrté místo, maďarský „Odooproject“ obsadil v celkovém pořadí šesté místo.

Cílem bylo vybudovat dům budoucnosti, který by měl dlouhou životnost, velkou variabilitu a byl energeticky efektivní.


Pro větší náhled kliknout!

Ve výsledku vznikly budovy, které díky inteligentní energetické koncepci odpovídají standardu energeticky nezávislého domu. Zvláště intenzivní byla spolupráce na domu kostnického týmu. Od obývacího pokoje až po střechu pochází veškeré kabely do firmy Lapp. Připojovací kabel ÖLFLEX SOLAR pro fotovoltaická zařízení, ovládací kabely ÖLFLEX pro elektrické rozvody v domě, datové kabely UNITRONIC® pro komplexní řízení ventilace a jiných inteligentních systémů. V době drasticky rostoucích nákladů na energie je poptávka po udržitelných systémech stále hlasitější. Kostnický tým Ecolar ukázal, díky realizaci mnoha chytrých myšlenek, jak mohou vypadat energeticky úsporné stavby budoucnosti.


Pro větší náhled kliknout!

Konkrétně se jednopatrový dřevěný dům týmu Ecolar s výměrou 70 metrů čtverečních skládá z šesti modulů, z nichž jsou čtyři koncipovány jako vnitřní prostory a dva jako venkovní části. Všechny moduly je možné podle potřeby měnit, stejně tak i vnitřní vybavení. V jedné „superskříni“ je umístěn veškerý nábytek (jídelní stůl, židle, postel), mokrá buňka, kuchyně a technika, s jednotlivými prvky je možné kdykoli vysunout nebo je vyklopit. Střecha je elektrárnou domu, protože celá její plocha je osazena tenkými fotovoltaickými moduly. Solární buňky jsou instalovány i nad venkovními částmi včetně obvodových zdí. Pro připojení jsou použity zvláště odolné kabely ÖLFLEX SOLAR XLR. Aby byla minimalizována spotřeba energií v domě, je klimatizace pasivní. Teplota a vlhkost vzduchu je regulována speciálními fasádními prvky a stropními panely. I odpadní voda je znovu upravována. Díky elektronickému řízení je možné regulovat prostředí v domě i z cest s využitím chytrého telefonu. Stručně řečeno: celý dům je nabitý inteligentními myšlenkami a instalačními řešeními skupiny Lapp.


Pro větší náhled kliknout!

Konkrétně:

Pro větší náhled kliknout!

Dům ECOLAR byl postaven v Madridu, následně byl převezen a znovu sestaven na pozemku HTWG Kostnice. Zde by měl zůstat po dobu deseti let a sloužit jako příklad pro stavitele domů v budoucnosti.
Bohumir Haleš
Produktový manažer LAPP KABEL s.r.o.





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o. - Bartošova 315, Otrokovice - 573 501 011 - info@lappgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.