Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Pohledy do minulosti elektrotechniky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Pohledy do minulosti elektrotechniky


Opravdu netradiční pohled do minulosti elektrotechniky. Kniha profesora Ing.Daniela Mayera, DrSc. z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.
Miroslav Minařík, ze dne: 29.08.2002

Občas zabloudím do knihkupectví zkontrolovat, zda není nutné doplnit knihovnu o nějaký nový titul, který mimochodem vychází. Přehrabuji se v hromadě knih o tom, jak používat e-mail, jak surfovat, jak nejlépe.... jednoduše hromadou bezcenných knih ovšem za řádově stokoruny! V jedné krabici byly ležáky, které pravděpodobně nešly na odbyt. Např. "Zkoušky pracovníků elektro..." 10,-Kč, kniha i už za těch 10Kč,- drahá, ale pak najednou držím v ruce knihu, z které na mne koukají známé osobnosti (a slevněnou ze 150,-Kč na 45Kč,-).

Pohled pánů Faradaye, Maxwella, Edisona a Křižíka mne přesvědčil (po předchozím hledání) o nákupu. Po otevření knihy se objevila opravdu zajímavá tabulka délek života mnoha osobností, uspořádaná tak, aby bylo přehledně vidět kdo, kdy a jak dlouho žil.

V knize objevíte další pohledy na vývoj elektrotechniky, které nám při pátrání určitě unikly. Podrobně popsány jednotlivé objevy tak, jak na sebe navazovaly.

Ne méně zajímavá je část o vzniku měřících přístrojů. Vývoj elektrotechniky šel ruku v ruce s objevy sdělovací techniky, které se část knihy věnuje také. Také naleznete tradice našeho inženýrského školství s popisem některých našich vysokých škol.

Knihu určitě doporučuji, zvláště pak "fajnšmekrům", které historie elektrotechniky zajímá. Vydalo nakladatelství Kopp v roce 1999.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.