Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Plánujete pracovnu? Zásuvky taky?


Document Actions
poczasvp2.jpg
Jste energeticky závislí? Zaslouží si vaše pracoviště více než jednu zásuvku ve zdi? Nebo jste příznivci lišt a bobulí pod kobercem?
Miroslav Minařík, ze dne: 29.04.2003
reklama

Mysleme si co chceme, ale jsme čím dál více energeticky závislejší. Pří zábavě, rodinném životě, zaměstnání... přibývá stále více spotřebičů, které musíte někam připojit!
Pokud při rekonstrukci, nebo novostavbě plánujete svou pracovnu v které budete mít PC a periférie, je dobré si zavčas rozmyslet, zda neinstalovat extra zásuvkový obvod a také dostatečný počet zásuvek!

Pokud se dnes někdo domnívá, že si počítačové pracoviště vystačí s jedinou zásuvkou, tak jej mohu ubezpečit, že mu nemusí stačit ani zásuvek deset! Pokud si zřídíte pracovnu v panelovém bytě, tak mnoho možností nemáte. Buď použijete vícezásuvky, nebo musíte lištovat.

Podívejte se na naprosto neergonomické pracoviště, které navrhoval někdo, kdo nikdy s počítačem nepracoval dlouhé hodiny. Ale i takový elektronický koutek potřebuje více než pět zásuvek. Pokud někdo namítne, že se tam použije rozbočka (vícezásuvka, pětipes....), tak sice má pravdu, že se může použít, ovšem zapojovat další rozbočky a prodloužení není pro bezpečnost žádoucí a pro nás ani estetické a přehledné.

Kolik zásuvek vlastně potřebujeme?
To je otázka, kterou si má každý zodpovědět před provedením elektroinstalace ve své pracovně. Zkusme se tedy podívat na mé pracoviště a na soukromé pracoviště projektanta Ing.Doležala.

vaše pracoviště   Minařík Doležal
nn data zařízení +++
nn
+++
data
+++
nn
+++
data
    stolní PC x x x x
    monitor LCD 1 x      
    monitor LCD 2 x      
    notebook x x    
    monitor 3 x   x  
    tiskárna laser x   x  
    tiskárna inkoust x   x  
    skenner x      
    radiopřijímač x      
    reproduktory k PC x   x  
    nabíječka fotoaparát x      
    nabíječka telefon x   x  
    nabíječka PDA x      
    faxovací přístroj x x x x
    stolní lampa x   x  
    externí modem (ISDN, ADSL)        
    lampa nad prknem     x  
    telefon   x x  
    záznamník     x x
    televizor     x  
    video     x  
    skartovačka x      
    rezerva x      

Věřím, že mnozí zdaleka nepotřebují tolik přístrojů, ale uvádím to zde proto, aby jste si mohli snadněji vzpomenout a zaškrtnout pro vás pouze potřebná zařízení. Také je dobré se rozmyslet, zda si svou pracovnu nejistit samostatným jističem. Jištění samostatným jističem nikoliv pro instalovaný příkon, ale spíše samostatný obvod.
V této sestavě se nezmiňuji o záložním zdroji, z kterého se dá rozbočit k různým přístrojům.

Jak jsem si tedy naplánoval přívody?
Na obrázku vidíte v červených kroužcích přívody nn a v zeleném kroužku přívody data. Pro klid v duši je dobré přizemnit zásuvku PC pracoviště, na kolem procházející měděné potrubí topení (jedna Bečov svorka a 40cm zeleno/žlutého CY 4mm2).
Pro drobné spotřebiče, jako jsou nabíječky, LCD monitory apod. nechám vyrobit dlouhou zásuvkovou lištu, kterou umístím na vnitřní (horní) stranu pracovního stolu.

Pokud tedy někdo navrhuje přívody pro pracoviště pomocí podpodlažních krabic, tak si může jednoduše představit, co je potřeba vytvořit za konstrukci.

Myslíte, že zde chybí důležitý přívod? Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933