Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kvalita dodávané elektrické energie v sítích nízkého napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.05.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kvalita dodávané elektrické energie v sítích nízkého napětí


Kvalita dodávané elektrické energie v sítích nízkého napětí
... zlepšení kvality elektrické energie zvětšením průřezu měděných vodičů ... řešíte kvalitu dodávané energie pro vaše odběrné místo? Nebo sledujete pouze velikost napájecího napětí? Tento e-book objasňuje definice a původ napěťových poklesů, problémy způsobené odchylkami napětí, měření napětí, definice poklesu a přepětí, původ poklesu napětí a přepětí, poruchy a jejich působení na spotřebitelskou síť, harmonické zkresłení, původ harmonických, harmonické proudy a jejich šíření v síti, problémy způsobené harmonickými, měření harmonických, omezení problémů způsobených harmonickými a nakonec třeba i rychlé změny napětí (flikry). Je to zajímavé?
Jiří Macháček, ze dne: 7.05.2021



Mnozí prahnou po důležitých informacích a v mnohých případech jsou dostupné. Jen vědět kde. O této elektronické publikaci vím již dlouho, ale proto, že se stále někdo dotazuje na hodnoty tímto e-bookem sdělované, nedá mi to, abych se krátce nezmínil. Zvláště, když je to dílo veřejně dostupné!

Důvodů, proč se zajímat o kvalitu dodávané energie i přes to, že nejsem zrovna energetik odpovědný za jejich kvalitu, je mnoho. Nechci zde dělat výčet všech profesí, které se o tuto problematiku zajímají. Stačí být pouhým elektrotechnikem se zájmem o profesní přesah. Podívejme se s jakou rychlostí se tvoří místa odebírající elektrickou energii. Jakou kvalitu které z nich na vstupu vyžadují? Nelze se spoléhat jen na typ a velikost předřazeného jističe nebo pojistky. A tak následující materiál může zvídavým opravdu pomoci!


Pro více informací kliknout!


Kvalita dodávané elektrické energie v sítích nízkého napětí
  • Technická univerzita Budapešť, Maďarsko
    Prof.Dr. András Dán
  • VŠB - Technická univerzita Ostrava
    Prof. Ing. Pavel Santarius, CSc., Ing. Josef Gavlas, Ing. Miloslav Kužela,

Tito autoři uvádí, že se v publikaci také zabývají ukazateli charakterizující kvalitu elektrické energie, vzáiemnou vazbou mezi kvalitou elektrické energie, jednotlivými spotřebiteli a některými částmi norem, které definují kvalitu elektrické energie. Pak porovnávají, jak na kvalitu elektrické energie působí spotřebič,
jehož napájecí měděné vedení je projektováno „tradičně", a spotřebič, při jehož projektování byly brány v úvahu jeho nové parametry. A nakonec je provedeno shrnutí všech důležitých závěrů týkajících se navrhnutého nového projektování průřezu měděného vedení.


Pro více informací kliknout!


... budeme se zabývat pouze těmi ukazateli kvality elektrické energie, které jsou uvedeny v normě ČSN EN50160 pro sítě nn a mohou být zlepšeny zvětšením průřezu vodiče rozvodné sítě spotřebitele. Mezi tyto ukazatele patří: velikost napájecího napětí, poklesy napětí a přepětí, harmonické zkreslení, rychlé změny napětí (flikry) ... Co tedy můžeme v tomto popisu očekávat?


OBSAH

  • Charakteristické ukazatele kvality elektrické energie
  • Velikost napájecího napětí
    Definice a původ napěťových poklesů, problémy způsobené odchylkami napětí, měření napětí
  • Pokles napětí a přepětí
    Definice poklesu a přepětí, původ poklesu napětí a přepětí, poruchy a jejich působení na spotřebitelskou síť, měření poklesu napětí a přepětí


Pro více informací kliknout!

Vybírám krátkou část, která je u nás stále nějakým předmětem diskuse ...
  • Definice poklesu napětí a přepětí
    Pokles napětí je definován pomocí efektivní hodnoty napětí, V souladu s normou ČSN EN 61000-3-3 je napěťový pokles charakterizován témito ukazateli: trváním napěťového poklesu a nejmenším poměrným napětím v době poklesu napětí. („Poměrné" znamená, že změřená hodnota napětí je vztažena ke jmenovité hodnotě napětí.)
    Časový interval poklesu se začíná měřit, když napětí poklesne pod jmenovitého napětí. Měření končí po opětovném nárůstu nad jmenovité hodnoty. Pokud napětí poklesne pod jmenovité hodnoty, nazýváme to přerušení napětí.
    V trojfázovém systému považuje norma pokles napětí v kterékoliv fázi za pokles napětí celého systému.
    Přepětí je charakterizováno obdobně, tedy doby trvání a poměrné velikosti. Rozdíl je v tom, že bereme v úvahu napětí, které překročilo 110% jmenovité hodnoty.

Kvalita dodávané elektrické energie v sítích nízkého napětí

Publikaci lze prohlížet i stáhnout zde v redakční knihovně!
Přednášky na téma "harmonické" sledujte zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.