Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Žádné tajemství kvalifikace osob


Document Actions
Žádné tajemství kvalifikace osob
Kdo zodpovídá za stav a provoz elektrického zařízení a jaké osoby ve smyslu vyhlášky 50/1978 Sb. rozeznáváme? Jaké odborné vzdělání a odbornou praxi musím mít jako podmínku pro získání určité kvalifikace? Jaké „kvalifikační“ § rozeznáváme?
Jiří Sluka, ze dne: 5.03.2009


Osoba odpovědná za elektrická zařízení (nominated person in control of an electrical instalation).
Pověřená osoba s konečnou odpovědností za stav a provoz elektrického zařízení. Některé odpovědnosti mohou být přeneseny na jiné osoby.
Pozn: Z praktických poznatků mohu vyhodnotit, že řada firem nemá určenou osobu odpovědnou za elektrická zařízení a bohužel i úroveň práce a zabezpečení bezpečnosti na EZ tomu odpovídá.

Osoba seznámená (§3 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba bez elektrotechnické kvalifikace, která je považována za laickou obsluhu. Seznámení je nutné provést prokazatelným způsobem. Osoba seznámená může obsluhovat jednoduchá elektrická zařízení nízkého a malého napětí (TNI 34 3100)

Osoba poučená (§4 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba bez elektrotechnické kvalifikace, která je již v mnoha technických normách považována za kvalifikovanou obsluhu. Osoba je prokazatelně poučená osobou znalou tak, aby jí bylo umožněno vyvarovat se nebezpečí, které elektřina může vytvořit. Osoba seznámená může obsluhovat jednoduchá elektrická zařízení všech napětí a pracovat na částech bez napětí v blízkosti živých částí pod napětím (u nn cca 30cm) (TNI 34 3100).

Osoba znalá (§5 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Dle ČSN 50 110-1 ed.2 se jedná o osobu kvalifikovanou, která může pracovat na elektrickém zařízení - pracovat samostatně v souladu s předpisy. Dle Vyhl. 50/1978 je osoba znalá osoba s elektrotechnickou kvalifikací bez potřebné praxe (obvykle méně než 1 rok).

Osoba znalá s vyšší kvalifikací – pracovník pro samostatnou činnost (§6 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Dle ČSN 50 110-1 ed.2 se jedná o osobu kvalifikovanou, která může pracovat na elektrickém zařízení - pracovat samostatně v souladu s předpisy. Dle Vyhl.50/1978 se jedná o osobu (pracovníka) s praxí vyšší než 1 rok u zařízení nn (u zařízení vn minimálně 2 roky).

Osoba znalá s vyšší kvalifikací – pracovník pro řízení činnosti (§7 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Tato osoba může řídit více než jednoho pracovníka, jedná se například o kvalifikaci na úrovni mistra, vedoucího skupiny apod. Praxe dle úrovně vzdělání a druhu zařízení musí odpovídat požadavkům přílohy 1 k Vyhl. 50/1978 Sb.

Osoba znalá s vyšší kvalifikací – pracovník pro řízení činnosti prováděné dodavatelským způsobem a pracovníci pro řízení provozu (§8 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Osoby s kvalifikací pro řízení činnosti prováděné dodavatelským způsobem mohou zažádat o prověření u organizace SOD (ITI) o vydání oprávnění pro provádění montáží, oprav (případně revizí a zkoušek) prováděných dodavatelským způsobem a následně zažádat o vydání živnostenského listu toho samého rozsahu. Kvalifikace pro řízení provozu je uplatňována zejména v průmyslových provozech, kdy pracovníci s touto kvalifikací působí na funkci například vedoucího provozu, směny apod. Praxe dle úrovně vzdělání a druhu zařízení musí odpovídat požadavkům přílohy 1 k Vyhl. 50/1978 Sb.

Osoba znalá s vyšší kvalifikací – pracovník pro provádění revizí (§9 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Pracovníci pro provádění revizí jsou děleni do čtyř skupin:

 ▪ E1 – zařízení a instalace nad 1000V,

 ▪ E2 – zařízení a instalace do 1000V, včetně hromosvodů,

 ▪ E3 – hromosvody,

 ▪ E4 – stroje, el. ruční nářadí, el. spotřebiče, přístroje.

Na rozdíl od předchozích kvalifikací (tzv. paragrafů) musí být přezkušovány organizací SOD.

Praxe dle úrovně vzdělání a druhu zařízení musí odpovídat požadavkům přílohy 1 k Vyhl. 50/1978 Sb.

Osoba znalá s vyšší kvalifikací – pracovník pro samostatné projektování a pracovník pro řízení projektování (§10 dle Vyhl. 50/1978 Sb.)
Osoba s odpovídajícím vzděláním (elektrotechnickým), znalostmi a zkušenostmi, umožňující jí vyvarovat se nebezpečí a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit. Jedná se projekční pracovníky. Praxe dle úrovně vzdělání a druhu zařízení musí odpovídat požadavkům přílohy 1 k Vyhl. 50/1978 Sb.

 
 

 



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933