Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

K&V TIP#14: K čemu využijete jednomodulový kombi chránič?


Document Actions
K&V TIP#14: K čemu využijete jednomodulový kombi chránič?
Chráničová doba se blíží. Tedy to, že někdo uvažoval, zda proudový chránič použít nebo nepoužít, se dnes volně mění do otázky spíše kolik jističů bude vhodnější nasadit. A díky chráničojističům dnes můžeme chránit konkrétní obvody. K použití kombinovaných jističů a chráničů je celá řada pohledů. Bezpečnostní, praktické, normativní a mnohá jiná. Pokud se budete rozhodovat, kam je vhodný takový kombinovaný přístroj použít, zvláště pokud je v provedení jediného modulu? Jak to vidíte vy?
Komerční sdělení, ze dne: 9.09.2019


Kombinovaný chránič, či hovorově jističochránič v jednomodulovém provedení v sobě skrývá, jak napovídá název přístroje, elektronický proudový chránič s jističem v kompaktním balení velikosti standardního jističe modulové šířky 1M tedy 18mm.

Kvalitní samostatný jistič a chránič tento přístroj nenahradí, to ale není ani cílem. Ocení jej především ti, kteří řeší problém přeplněné rozvodnice, kdy potřebují umístit chránič tam, kde se nachází třívodičový kabel, ale chránič chybí. Takto řešené instalace jsou k vidění kupříkladu na rozvodnicích z devadesátých let. Kompaktní jističochránič může být vhodný i v dalších případech, kdy není možné použít klasický chránič s elektromagnetickým součtovým transformátorem, který je z principu jednoduchosti spolehlivější a není závislý na kvalitě síťového napětí, které nesmí klesnout pod 90V, ale také větší a vždy zabere dva moduly.


 
Proto vznikl na trhu produkt pro doplnění stávajících instalací v situacích, kde je potřeba zlepšit ochranu života před úrazem elektrickým proudem a zároveň není možné umístit osvědčený kombi chránič na dva moduly. Díky svým rozměrům se stal okamžitě po uvedení na trh velkým oblíbencem. Miniaturní provedení v jednomodulové šířce nabízí plnohodnotný kombinovaný přístroj v jednom modulu se zkratovou odolností 6 kA, jež domovním instalacím bez problému vyhovuje, a dvěma základními charakteristikami B a C.

Velkou výhodou je ochrana proti DC proudové složce, tedy typ chrániče A. Dokáže tak identifikovat i stejnosměrné chybové proudy, které se v moderních instalacích stále častěji vyskytují v provedeních se spínanými elektronickými zdroji. Další zajímavou výhodou je střední pozice páčky „trip“ do které chránič přepne páčku při vybavení. Okamžitě je na přístroji vidět, zda byl vypnut ručně, nebo přístroj vybavil. To usnadní rychlou identifikaci závady na okruhu.
Některé přístroje se vyrábí i v našich národních zvyklostech a mají přívod shora, což nebývá pravidlem. V zemích sousedících s ČR je přívod zpravidla umístěn zespodu přístroje. Integrované test tlačítko pro ověření funkčnosti je samozřejmostí.

Elektronický jednomodulový kombi chránič je odpovědí pro všechny elektrikáře, jejichž další alternativou je přesekání stávající rozvodnice.




SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933