Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

K&V TIP#5: Jednoduchý a praktický multimetr FK8550


Document Actions
K&V TIP#5: Jednoduchý a praktický multimetr FK8550
Drobný, ale praktický tip na měření do brašny každého elektrikáře. Pokud je vaší prací především zapojovaní standardních elektroinstalací a elektrické veličiny nepotřebujete měřit s přesností na tisíciny, pak vybírejte podobný typ měřícího přístroje jako je tento. Splnil má očekávání, ale hlavně stále i po mnoha letech funguje! Podívejte se, co se dá běžně koupit za pár korun v Kávéčku a dělá to, co má ...
Filip Horáček, ze dne: 24.09.2018


Měření elektrických veličin je neodmyslitelně spjato s každým elektrotechnikem i přesto, že některý se k měření vůbec nedostává. Předpokládejme, že máme potřebu kontrolovat napětí, resp. kontrolu rozdílu potenciálů každý týden několikrát. Pak nás bude zajímat, čím tyto proměnné hodnoty zjišťujeme. Také je důležité, jak přesné výsledky potřebujeme, tedy co se stane pokud bude odchylka vlivem nepřesnosti přístroje vyšší než přístrojem v labolatoři.

V mém případě je multimetr se mnou ve voze stále. Jezdím po stavbách a z velké části si vystačím s vadaskou, ovšem tu a tam je opravdu potřeba měření konkrétních hodnot. Musím podotknout, že nářadí v dílně mám jiné (dražší) než na cestách. V terénu se stávají často nepředvídatelné stavy a již několikrát jsem o část své technické výbavy přišel.

Co bych doporučoval za multimetr?
Zprvu, nejsem znalec multimetrů na trhu a jsem zaměřen na instalační elektrotechniku. Uvádíme do chodu různé průmyslové systémy. Mí kolegové používají podstatně přesnější měřicí přístroje. Což mi vyhovuje. Vystačím si například s tímto kouskem a pokud z nějakého důvodu je nedostačující (ještě se mi to nestalo), mám se na koho obrátit.


Digitální Multimetr FK8550
Pro více podrobností kliknout!


Proč mi tento vyhovuje?
Jednoduchý, informativní. Žádné kalibrace. Neřeším záruky. Pokud mi vydží v brašně rok, splnil svůj úkol. Mnohokrát jsem zvažoval, že bych s sebou bral jiný, ale to je opravdu zbytečné. Revizní technik je v jiné situaci, ten zase nepotřebuje tolik nářadí jako já. Změřím napětí, proud (AC/DC), odpor. Mohu měřit i přechody PN, ale to nepotřebuji. Důležitá je často možnost prozvonění (tedy spíše propípnutí) obvodu.

A dokonce ho mám již delší dobu. Z toho vyplývá, že jeho konstrukce obalu není zase tak špatná. Pokud takový multimetr máte mezi nářadím a na brašnu si často sedáte, je až s podivem, že tento levný měřák ještě žije. :-)






Související odkazy:


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933