Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KURIOZITY: Stačí, že jsem ten hromosvod povolil ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.04.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KURIOZITY: Stačí, že jsem ten hromosvod povolil ...


KURIOZITY: Stačí, že jsem ten hromosvod povolil ...
... hyzdit to tady ale nebude, oznámil majitel domu po té, co nechal celou budovu zaomítat. Pokrčil jsem rameny a šel si po své práci. Normy jsou doporučující řešení, nelze jejich postup vyžádat proti vůli majitele. Pokud majitel vyhodnotí svá rizika, je oprávněn se rozhodnout sám, jak chce. Inu každý svého štěstí strůjce.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.04.2009

Budovu umístěnou na místě se zvýšenou bouřkovou aktivitou bez hromosvodu by zde asi nikdo ani nepovolil postavit. A tak majitel tiše souhlasil, že tu hromosvodní zbytečnost milostivě zainvestuje. Já se k tomuto případu dostal zcela náhodou, protože jsem se v jednom okamžiku ocitl po ruce.

Vysoce vzdělaný majitel bezpochyby nešetřil cizími výrazy, aby se vymezil od běžných životních konzumentů. Komunikační problém byl cítit v prvních větách, kdy zaznělo: "...  kdo zde bude pracovat, prokáže svou kvalifikaci příslušným dokladem, jinak se nemáme o čem bavit ..." Objekt jako tržní pobídka byla v době nejistoty určitě zajímavá a tak toho večera se zúčastnění dodavatelé pustili do hledání svých vysvědčení, výučních listů a podobně. Tiše jsem doufal, že tato výzva byla pouhým klišé, vyplňující část projevu investora.

Druhý den, ihned po návštěvě svého neoblíbeného zubaře, jsem zamířil na stavbu. Ve vchodě domu probíhaly vstupní pohovory s dělníky. Pomale jsem se vsunul do hloučku a pozoroval jsem to divadlo. Majitel využíval své ruštiny, aby podrobil stavební dělníky svým neobvyklým otázkám. Když mě uviděl, přerušil přijímací proces štukatérů a s chutí se pustil do mne. Dobré skoro poledne pane inženýre, tak jaképak kvalifikační předpoklady máte vy? Jen ty nejlepší pane docente, odvětil jsem, a v duchu vzpomínal na další jeho hodnosti. Předpokládám, že je máte s sebou, jinak zde nemáte co pohledávat, přecedil a pohladil si vestičku na obtloustlém břiše.
Svou práci jsem již odvedl, projekt hotový, schválen, stavba stojí, vzpomínáte? Pokusil jsem se o reakci. Ach ano, projektant ... v tom případě jste zde zbytečný. Elektroinstalační firma stavbu předala, a odešla.
Má jediná funkce byla právě škrtnuta ze seznamu. Měl jsem stavbu projít se stavbyvedoucím a revizním technikem. Oba byli zrušeni také. Nepředložili kvalifikační důkaz. Pro jistotu jsem zkontroloval, zda není prvního dubna a odjel jsem na druhou stavbu.

Za nějakou dobu jsem měl schůzku s kolegou nedaleko toho místa. Vzpomněl jsem si na neovyklou proceduru a prohlédl jsem si hotovou stavbu zvenčí. Při zaostření na svod jsem dostal informační "facku". Byl zaomítnut.

Takto ve stavu omráčení jsem byl zastižen topenářem, který nadávkami nešetřil. Taky zde máte svůj čas? Vše chtěl expresně a kvalitně, finančními odměnami nešetřil. Nakonec nás před dokončením nevpustil, že jsme nepředložili doklady o odborném vzdělání ....

Ten člověk se zřejmě pomátl. Vytáčím jeho mobilní číslo a oznamuji, že ten skrytý svod není správného provedení.  "Stačí, že jsem ten hromosvod povolil, hyzdit to tady ale nebude ... a ostatně pane inženýre, omítkáři na rozdíl od vás své vzdělání doložili ..."

A tak se můj pracovní týden zpestřil o jednu zábavnou historku, kterou musím poslat do skvělé sbírky kuriozit portálu Elektrika.cz

JRY - redakčně upraveno

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.