Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KURIOZITY: Ekonomická redukce 400V/230V (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.06.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KURIOZITY: Ekonomická redukce 400V/230V


KURIOZITY: Ekonomická redukce 400V/230V
Myslíte, že v průmyslových montážích bastlíři neexistují? Ale ti jsou úplně všude. Jsme národ vynalézavých koumáků. Bohužel tyto koumáky moc doporučení norem nezajímá. Ale zase na druhou stranu by nevznikaly takové zajímavé kousky pro rubriku Hrobaře.
Jaroslav Borovec, ze dne: 6.06.2012

 

Frantík s Mirkem na pecích opravdu řádili. Vysoké pece bylo totiž herní pole totálně nekontrolovatelné. Představte si dva mladé nevybouřence a čerstvé elektromontéry k tomu. Prostředí od domovních instalací naprosto odlišné. Pro oba nebyla denním chlebem špachtle a sádra, ale Triodyna a 3,15 elektroda.

Tahání kabelů po registrech, které roznesli Vietnamci, zvonění a zapojování OCEP a rozvoden. Všude byla cítit síra a koks. Prakticky stále v nějakém kouři. A tak případný požár byl jaksi součásti tohoto průmyslového celku.

Jednou Frantík dostal nápad. Tedy jeden z mnoha zlepšováků, které se rojily jako houby po dešti poté, co se vyslopla nejedna láhev meruňky. Zlepšovák spočíval v třífázové vidlici, která byla připojitelná prakticky u každé skříně. Ne všechny zásuvky 230V byly totiž vždy volné. Za to třífázové pokaždé.



Také se vám líbí?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.