Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KURIOZITY: Černý odběr skoro omylem


Document Actions
KURIOZITY: Černý odběr skoro omylem
Ne vždy se daří domácí práce. Tu a tam něco pokazíme a následně opravíme. Pokud jsme pod tlakem jiné osoby, sáhneme po řešeních, která by nás za běžných okolností třeba vůbec nenapadla. Podívejme se do bytu pronajatého mladými manžely ...
Miroslav Minařík, ze dne: 26.12.2008
reklama

Vrtání do zdi nemusí být vždy bezpečné. Ve zdech vedou různá vedení. Zvláště v neznámých objektech je vrtání do zdi opravdu na pováženou.

Starý dům byl postaven svépomocí. Bydlely v něm dvě rodiny, každá v samostatném bytě, se samostatným měřením. Po té, co stará obyvatelka jednoho bytu zemřela, byl její byt pronajat mladým manželům. Jirka se svou stávající ženou seznámil na studiích. Oba rádi cestovali a prozatím neměli děti v plánu. Pronajatý byt přeměnili k nepoznání. Stačilo několik drobných úprav ...
Změny se neobešly bez vrtání do zdiva. Jirka pečlivě vybíral místa, kde se vedení elektroinstalace nebo vody nepředpokládalo. Ovšem v jednom okamžiku vrtání to zajiskřilo a vše zhaslo ...

Byl večer. O to to bylo horší. Ocitli se v hluboké tmě. Bohužel bylo to ještě dramatičtější. Ozval se ryk divokého souseda. Ten řval podobně jako nedávno, před tím mu kdosi nacouval do auta. Jirka pochopil, že vyvstal problém. Než se stačil bezpečně dostat do vchodu, rány na dveře oznamovaly sousedovu přítomnost na chodbě. Rány ustaly po té, co se ve dveřích objevila nevinná tvář Boženky se svíčkou v ruce.

Je mi jedno co děláte a jak to děláte. Zpustil rozzuřený soused přísně nezvýšeným hlasem. Do pěti minut se tu bude svítit jinak se neznám.
Boženka pokývla a opatrně zavřela dveře. Jirka neměl moc na výběr. Co teď? Zítra odjíždí pryč a ten zapeklitý obraz mu nyní způsobil takové problémy. Všechno se dá řešit. Jirkova šikovnost občas neznala mezí. Po krátké době natáhl jistič a v obou bytech se rozsvítilo.

Mladí manželé druhý odjeli.

Soused byl se svým zuřivým výkonem spokojen. Docílil předešlého stavu a navíc ukázal, kdo je tu pánem. Večer se paní sousedová pustila do žehlení. Soused skenoval televizní programy. Tu najednou tma. Já jim to vytmavím! Zařval. Jdu na ně. Soused vyskočil s úmyslem si došlápnout opět na Boženku.
Vždyť dnes ráno odjížděli někam na dovolenou, upozornila paní sousedová. Chyba bude asi u nás. Soused se poškrabal na hlavě a s baterkou svítil na jističe. Nic. Vše v pořádku. Divné.

Zvedl mobil a volal na elektrárnu. Poruchová služba ho ubezpečila, že o výpadek dodávky z jejich strany nejde. Tak proč jsem sakra po tmě? Řval soused do tmy.

Toho večera se již nerozvítilo. Sousedé měli po žehlení i programech. Druhý den nastalo vyšetřování známým elektrikářem. Ten běhal s minolovkou (detektorem kovů) po bytě a snažil se vypátrat, kudy co vede. Celý byt byl od jediné fáze odstřižen již před podružným měřením. Po několika hodinách mu soused prozradil, že mladý Jirka něco převrtal. Elektrikáři svitlo.

Sousedův byt byl Jirkou nouzově napojen na jeden z obvodů vedlejšího bytu. Soused ani netušil, že si mohl odčerpávat energii za peníze mladých manželů. Bohužel pouze do výšky jmenovitého proudu předřazeného jističe v tu chvíli opuštěného bytu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933