Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KÚPELNE: Klasifikácia zón v priestoroch s vaňou alebo sprchou


Document Actions
KÚPELNE: Klasifikácia zón v priestoroch s vaňou alebo sprchou
Pôvodné rozdelenie do štyroch zón sa v novej norme zjednodušilo na rozdelenie do troch zón: zónu 0, zónu 1 a zónu 2. Rozmery zón sa merajú vzhľadom na steny, pevné priečky, stropy, dvere a výklenky, ktoré vymedzujú rozsah zóny ...
Jan Meravý, ze dne: 7.04.2008
reklama

ELEKTRICKÉ ZARIADENIA V KÚPEĽNIACH A V SPRCHÁCH V KONTEXTE S NAJNOVSÍMI PREDPISMI
Norma s názvom Priestory s vaňou alebo sprchou vyšla v Českej republike pod označením ČSN 33 2000-7-701 ed.2 s účinnosťou od 1.9.2007, na Slovenku s označením STN 33 2000-7-701 s účinnosťou od 1.10.2007. Ide o verziu HD 364-7-701: 2007 vyplývajúcu s mod. IEC 60364-7-701 z roku 2006. Doterajšie normy platia súbežne s uvedenými normami v oboch republikách do 1.9.2009. Vydaním tejto normy dochádza elektrotechnikom na oboch stranách rieky Moravy k dohadom, ako to vlastne v skutočnosti je, keď norma sa odvoláva na predpisy a normy EN, ktoré nie sú našim elektrotechnikom dostupné. Potom dochádza k rôznym výkladom normy, ktoré nemusia byť vždy dostatočné z hľadiska bezpečnosti. Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom v priestoroch s vaňou alebo sprchou musí byť vzhľadom na možné riziko úrazu elektrickým prúdom vyhotovená zvlášť dôsledne.

Predmet novej normy
Norma sa vzťahuje na elektrické inštalácie v priestoroch s trvalo namontovanou vaňou alebo sprchou a pre okolité zóny.

Klasifikácia zón v priestoroch s vaňou alebo sprchou
Pôvodné rozdelenie do štyroch zón sa v novej norme zjednodušilo na rozdelenie do troch zón: zónu 0, zónu 1 a zónu 2. Rozmery zón sa merajú vzhľadom na steny, pevné priečky, stropy, dvere a výklenky, ktoré vymedzujú rozsah zóny.

Zóna 0
Je ako doteraz vnútorný priestor kúpacej alebo sprchovacej vane. Pri sprchách bez vane sa priestor zóny 0 vymedzuje rovinou o výške 10cm nad podlahou s rovnakou plochou, ako má zóna 1.

Zóna 1
Zostáva čo do výšky 225cm nad podlahou. Zahŕňa aj priestor pod kúpacou vaňou vyvýšenou alebo aj rôzne tvarovanou. U sprchy bez vane zóna 1 ohraničuje zvislú plochu, ktorá je vzdialená 120cm od pevne namontovanej hlavice na stene alebo strope.

Zóna 2
Zostáva v predchádzajúcom určení, tj. obklopuje zo strán zónu 1 v šírke 60cm a výške 225cm nad podlahou. Zónu 2 však neobsahuje sprcha bez vane, ktorej priestor je určený zónou 1 vo vzdialenosti 120cm.
Ak výška stropu presahuje 225cm nad podlahou, je zónou 2 aj priestor nad zónou 1 a to až k stropu.


Klik pro větší náhled.
Obr.1 Zóny v kúpeľni (bočný pohľad)


Klik pro větší náhled.
Obr.2 Zóny v kúpeľni (pohľad zhora)

Umývací priestor
V novej norme ČSN 33 2000-7-701 ed.2: vypadla celá časť týkajúca sa umývacích priestorov. Norma STN 33 2000-7-701: 2007 obsahuje umývací priestor v národnej prílohe.


Klik pro větší náhled.
Obr.3 Zóny v kúpeľni v priestore so sprchovou vaňou s pevnou priečkou


Klik pro větší náhled.
Obr.4 Zóny v priestoroch so sprchou bez sprchovej vane

Umývací priestor je ohraničený zvislou plochou (plochami) prechádzajúcou obrysmi umývadla, umývacieho drezu a zahŕňa priestor pod aj nad umývadlom, umývacím drezom a podlahou a stropom.


Klik pro větší náhled.
Obr.5 Ohraničenie umývacieho priestoru

(pokračování)

Celou přednášku naleznete ve "Sborníku přednášek č.27 zde!


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933