Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Která rizika vyhledáváme v ochraně před bleskem a přepětím? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.05.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Která rizika vyhledáváme v ochraně před bleskem a přepětím?


Která rizika vyhledáváme v ochraně před bleskem a přepětím?
Samozřejmě myšleno, pokud je vyhledávat chceme! Které situace nutno uvažovat a které body mít na paměti? ... z praxe jsou známy především škodní případy u větších čistíren, kdy po úderu blesku do vzdáleněj­šího objektu došlo ke škodě nejen v tomto objektu, ale především v centrálním objektu. Proto revizní technik musí kontrolovat nejen jímací soustavu, svody, uzemnění, ale také svodiče bleskových proudů SPD typu 1: na vstupu do objektu ze všech stran a směrů; a pro všechny typy obvodů (sítě nn, MaR) ... Dále je potřeba zaměřit pozornost na sjednocení řady přepěťových ochran SPD od jednoho výrobce ...
Autorský článek, ze dne: 25.05.2018


Vyhledávání rizik na stavbách s fotovoltaickými systémy



Projektanti a revizní technici musí vzít v úvahu při navrhování a následně při revizi fotovoltaických systémů rizika nejen na průmyslových objektech, ale také na budovách občanské výstavby:



Riziko při úderu blesku

Je potřeba rozlišit dvě možnosti instalace ochrany před bleskem:
Ve druhém případě je nutno si uvědomit, že při úderu blesku do jímací soustavy poteče část bles­kového proudu do budovy přes vedení spojující fotovoltaické panely a měniče. Z hlediska provozních parametrů měniče je nejvhodnější umístění pro tento měnič přízemní část budovy. Toto je dáno pře­devším z důvodu vyšší teploty vzduchu pod střechou (cca až 60 - 70°C).

Proti tomuto omezovacímu kritériu návrhu je postaveno hledisko zavlečení bleskového proudu do vnitřní instalace a jeho destruktivních účinků. Propojovací kabely by měly být vedeny tak, aby byla dodržena dostatečná vzdálenost s mezi kabely a vnitřní elektroinstalací, nebo vnitřními kovovými konstrukcemi. Tato trasa propojovacích kabelů může vést jednak vně objektu, nebo vnitřní částí oddá­lené od vnitřních metalických instalací.


Vyhledávání rizik na stavbách s mobilními operátory


Na stavbách s anténami mobilních operátorů hrají roli z hlediska místa instalace anténního systé­mu především tyto faktory:

Například pro objekty, kde se vyskytují níže uvedené faktory, musí projektant nebo revizní technik dbát při projektování anténních systému zvýšené pečlivosti z hlediska ochrany před bleskem, kde se nachází:
Všeobecně antény představují zvýšené nebezpečí od úderu blesku nejen pro samotné stavby, ale především pro elektrická, elektronická zařízení a osoby nacházející se uvnitř budov. Je to dáno obecným předpokladem, že anténní systémy jsou umísťovány většinou na nejvyšší body budov.

Vyhledávání rizik v prostředích s nebezpečím výbuchu



Blesk je elektrostatický výboj a tudíž možný zdroj iniciace, která může vzniknout následkem:
V prostředí s nebezpečím výbuchu je nutno bezpodmínečně zabránit vzniku rozdílů potenciálů.


Více o knize Ochrana před bleskem a přepětím z pohledu soudních znalců i s objednávkou najdete zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.