Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

KROZ#7 Jaká je přesná definice rozvaděče?


Document Actions
KROZ#7 Jaká je přesná definice rozvaděče?
Přesné definování prvků v elektrotechnice je velice důležité pro správnou funkci a bezpečnost. V praxi se však setkáváme s různými výklady. Jak to tedy je? ... když se podíváme na rozvaděč, každá norma, každý dílčí standard, každý předpis definuje rozvaděč různým způsobem ... je to kombinace minimálně jednoho spínacího prvku a nějakého vodiče pro přívod, vývod, plus rozvaděčová skříň ... rozvaděč je skříň, která má jasně definované základní prvky, komponenty, zejména mechanickou odolnost a stupeň krytí ... musíme se nejprve ptát, jaký je úmysl daného výrobku, k čemu slouží a pak se dá říci, co to je ... Přičemž ve výrazu neřešme dlouhé a krátké a, to je nepostatné.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.03.2019


Nenechte se zaskočit otázkou: “Jaká je definice rozvaděče?”! Definice jsou různé a nakonec záleží na faktu, který v normě nenajdete!



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Milan Morkes z OEZ cituje přesné znění z ČSN 61 439 části první
Milan Morkes, OEZ
Správnou definici, to si nemusíme vymýšlet, můžeme sáhnout přímo do normy ČSN 61 439, část 1, kde je přesně popsaná definice. Já bych tedy citoval přímo tuhle normu. Rozvaděč je kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nízkého napětí spolu s přidruženými měřícími signalizačními ochrannými regulačními zařízeními se všemi vnitřními elektrickými a mechanickými propojeními a konstrukčními částmi.

Na pohotovou odpověď jsme se zeptali i Leoše Blažka z Rittal Česká republika
Leoš Blažek, Rittal Czech
Definice rozvaděče? Z mého pohledu je to kombinace minimálně jednoho spínacího prvku a nějakého vodiče pro přívod, vývod, plus rozvaděčová skříň. Ale musí tam být minimálně jeden spínací prvek. Co se týče napěťových hladin, pokud se nepletu, je to od 50 - 1000V střídavého a stejnosměr je 75 - 1500V.

Jiří Kořínek ze Schrack Technik ve své odpovědi zmiňuje i datové rozvaděče!
Jiří Kořínek, Schrack Technik
Když se podíváme na rozvaděč, každá norma, každý dílčí standard, každý předpis definuje rozvaděč různým způsobem. Spousta lidí má definici známou z ČSN 62 208, já, pokud se budu zabývat rozvaděči pro datovou technologii, mohu z rukávu vysypat jinou definici. Můžeme se bavit o definici rozvaděče z roku 1923, můžeme se bavit o definici rozvaděče z moderní doby. Já chápu rozvaděč jako skříň, případně zařízení, které slouží k bezpečnému uložení řídících a jistících prvků, včetně napájení a s tím souvisí i deklarovaná mechanická odolnost, stupeň krytí, atd.
Z mého pohledu je rozvaděč skříň, která má jasně definované základní prvky, komponenty, zejména mechanickou odolnost a stupeň krytí. Způsopb instalace, zda je to montážní deska, jestli jsou tam řídící, jistící prvky, .. je vždycky otázkou, protože pod každým pojmem si v nejrůznějších normách a standardech můžeme opět nalézt něco jiného a každý to chápe jiným způsobem. Je důležité, aby tato otázka nezazněla mezi laickou veřejností, ale mezi těmi, kdo normy a standardy připravují, případně překládají.

A na závěr Lukáš Matějíček z EATON ELEKTROTECHNIKA dává ke správné definici šifrovací klíč.
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Podle mě je problém širší, když něco navrhuji, případně pak to chci vyrábět, pak si vlastně musím rozmyslet, co chci vyrobit nebo navrhnout a vyrobit. Pak musím zvolit správnou cestu. Jestliže chci vyrobit rozvaděč, jdu cestou rozvaděče a vyrobím to podle souboru norem 61 439. Možná mi bude stačit úplný kryt, tudíž se rozhodnu, že budu vyrábět a pro tu aplikaci je vhodná aplikace úplného krytu. Definice rozvaděče jak je tam napsaná, pasuje i na úplný kryt. Ale když se podívám na úplný kryt z druhé strany, je úplný kryt podle normy 60 670. Takže se musíme nejprve ptát, jaký je úmysl daného výrobku, k čemu slouží a pak se dá říci, co to je.


Spíš než se ptát, jak má vypadat rozvaděč, je vhodnější otázka, jak označit výrobek, který kromě předpisů splní i účel, ke kterému byl vyroben.


Sledujte další praktické poznámky v následujících částech seriálu KROZ!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933