Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KROZ#6 Jak ovlivní výpočet oteplení instalovaný svodič přepětí?


Document Actions
KROZ#6 Jak ovlivní výpočet oteplení instalovaný svodič přepětí?
Pokud svodič bleskových proudů zareaguje na průměrný atmosférický výboj, očekáváme v zadní části přístroje výfuk horkých plynů. Obecně se nedoporučuje svodič instalovat do blízkosti citlivých přístrojů. Jak uvažovat nad oteplením rozvaděče s instalovaným svodičem bleskových proudů, když energie blesku ani četnost úderů není známá? Jak se na tento typ přístroje dívá z hlediska oteplení Leoš Blažek z Rittal Česká republika? Jaký názor má Milan Morkes z OEZ Letohrad. Lukáš Matějíček z EATON ELEKTROTECHNIKA navíc dodává, co je nutné provést v případě průchodu bleskového proudu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.02.2019


Jak uvažovat nad oteplením rozvaděče s instalovaným svodičem bleskových proudů, když energie blesku ani četnost úderů není známá.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jak se na tento typ přístroje dívá z hlediska oteplení Leoš Blažek z Rittal Česká republika?
Leoš Blažek, Rittal Czech
Svodič jako takový zachytává přechodové jevy, tzn., nebude mít z hlediska oteplení vůbec vliv na oteplení rozvaděče. Z mého pohledu je to prvek, který bude sepnut velmi zřídkakdy, tudíž bych jeho oteplení do výpočtu vůbec nezahrnoval.

Jaký názor má Milan Morkes z OEZ Letohrad.
Milan Morkes, OEZ
Svodiče bleskových proudů při standardním provozu nevykazují žádné oteplení, proto s nimi neuvažujeme, nezahrnujeme je do výpočtu oteplení. Je to velmi krátkodobý jev, který neoteplí rozvodnici.

Lukáš Matějíček z EATON ELEKTROTECHNIKA navíc dodává, co je nutné provést v případě průchodu bleskového proudu.
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Při návrhu rozvaděče a především při výpočtu oteplení je nutné kalkulovat, standardní ztrátový výkon přepěťové ochrany. Každý výrobce by měl tento parametr definovat a při výpočtu bychom ho měli znát a respektovat. Tepelný příspěvek těchto prvků bude minimální, řádově na úrovni jednotek možná desetin wattu, bude záležet na konstrukci konkrétního prvku.

Pro výpočet nám bude stačit tato hodnota. V případě, kdy svodič přepětí, přepěťová ochrana zareaguje na mimořádný stav, přepětí v síti, tak se jedná o mimořádný stav a v některých kritických situacích může dojít ke zničení přepěťových prvků, výměnných modulů, které se někde vyskytují ve svodičích přepětí a pak je nutné, abychom se obrátili na odborníka, výrobce rozvaděče, revizního technika, který přijde, vymění výměnné moduly a dále zhodnotí stav rozvaděče, jestli nedošlo k dalšímu poškození prvků apod. a uvede elektroinstalaci, rozvaděč do stavu, kdy bude dále v provozu.


Je vám problematika rozvaděčů již jasnější?

Sledujte další praktické poznámky v následujících částech seriálu KROZ!





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933