Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KROZ#5 Jak je to s dodatečnou montáží přístrojů do rozvaděčů? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.02.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KROZ#5 Jak je to s dodatečnou montáží přístrojů do rozvaděčů?


KROZ#5 Jak je to s dodatečnou montáží přístrojů do rozvaděčů?
Můžeme do stávajícího rozvaděče přidat dodatečně další přístroje? Častá otázka těch odpovědných. V mnohých případech se však stává, že se rozvodnice osadí bez dodržování nějakých pravidel. Mohou to být například další jistící prvky pro nové obvody, spínací členy systémové instalace, napájecí zdroje nebo další technologie. Jedná se v takovém případě už o nový výrobek? Je dodatečná montáž přístrojů především otázka dostatečné prostorové rezervy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.02.2019




Můžeme do stávajícího rozvaděče přidat dodatečně další přístroje? Například spínací členy systémové instalace, když je prostorová rezerva? Nebo se už jedná o nový výrobek?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jak se na dodatečná osazení dívá Leoš Blažek za rozvaděče Rittal instalované v průmyslových prostředích?
Leoš Blažek, Rittal Czech
Pokud doplňuji rozvaděč, měl bych počítat s dokumentací od rozvaděče. Pokud naleznu, že byl navržen jak s prostorovou, tak výkonovou rezervou, potom mohu po domluvě s výrobcem rozvaděče něco doplnit. Pokud provedu doplnění svévolně, bez toho, aniž bych studoval, jestli je tam výkonová nebo prostorová rezerva, aniž bych se domluvil s původním výrobcem, pak jsem vytvořil nový výrobek a jsem za něj plně zodpovědný. Tzn., měl bych provést nové ověření.

Jak vidí dodatečnou instalaci Lukáš Matějíček z EATON ELEKTROTECHNIKA?
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Při návrhu rozvaděče se navrhuje prostorová rezerva. Je to z toho důvodu, že když řešíme oteplení atd., tak rezervu využíváme k tomu, aby nám teplotní rozdíly v rozvaděči vyšly dobře. Rezervu lze využít i v budoucnu při rozšiřování elektroinstalace, nicméně je nutno vzít v potaz, jestliže budu přidávat do rozvaděče jističe, spínací prvky, tak upravuji výrobek a vzniká výrobek nový. Což znamená, že musím provést ověření návrhu, ověření oteplení atd. Tady lze pro praxi doporučit při navrhování rozvaděče, budeme vědět, že do něj budou přidávány inteligentní prvky, pro řízení, osvětlení atd.

Je vhodné se domluvit dopředu jaké prvky budou instalovány a při návrhu ověřování rozvaděče, především výpočtu oteplení již tyto prvky do rozvaděče zakomponovat, přestože budou přidány později. V tu chvíli už při návrhu ověřování a výpočtu respektujeme inteligentní prvky, které budou následně do silového rozvaděče osazeny, není nutné následně dokumentaci doplňovat, neboť jsou prvky v dokumentaci ověřeny. Já osobně doporučuji již při návrhu silového rozvaděče realizovat návrh řízení inteligentních prvků, řídicích systémových zařízení a již s nimi kalkulovat při návrhu rozvaděče. Ušetříme si práci, kterou musíme opakovat s ověřováním návrhu s výpočtem.



Z toho vyplývá, že nestačí myslet na prostorovou rezervu, na kterou se velice často zapomíná!

Sledujte další praktické poznámky v následujících částech seriálu KROZ!




Jak takovou dodatečnou montáž řešíte vy?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!



Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.