Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KROZ#4 Jak provedeme ověření zkratové odolnosti ochranného obvodu u malé, námi vyrobené bytové rozvodnice? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KROZ#4 Jak provedeme ověření zkratové odolnosti ochranného obvodu u malé, námi vyrobené bytové rozvodnice?


KROZ#4 Jak provedeme ověření zkratové odolnosti ochranného obvodu u malé, námi vyrobené bytové rozvodnice?
Produktových specialistů renomovaných výrobců rozvaděčů a přístrojů do rozvaděčů se ptáme. Jak provedeme ověření zkratové odolnosti ochranného obvodu u malé bytové rozvodnice, kterou jsme si vyrobili sami osazením jistících prvků? Víme, že nelze sestavit rozvodnici bez seriózní odborné úvahy. Problematika rozvaděčů složitá není, chce to pouze znát hodně souvislostí, říkají odborníci. Jak je to tedy v případě neočekávaných zkratových proudů v ochranných obvodech?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.02.2019






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Milan Morkes, OEZ s.r.o.
Malá bytová rozvodnice se zpravidla instaluje v místě, kde je předpokládaný zkratový proud do 10kAa taková rozvodnice se pak nezkouší na zkratovou odolnost.

Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Pokud vyrábíme rozvaděč, vždy musíme vycházet ze zkratové odolnosti nebo ze zkratových poměrů v síti v daném bodě, kde rozvaděč připojujeme do sítě. U domovních rozvodnic předpokládá už norma, že se budeme pohybovat ve zkratových odolnostech do 10kA a pro rozvaděče, které jsou do 10kA nemusíme zkoušet zkratovou odolnost. Pro bytové domovní rozvodnice, které jsou ověřovány podle normy ČSN 61439-3 jakožto rozvodnice pro laickou obsluhu, není nutné ověřovat zkratovou odolnost a předpokládá se zkratové poměry v síti do 10kA.

Leoš Blažek, Rittal Czech
Jedná se o body, které jsou napájeny přes pojistkové odpínače, protože bývá předřazená pojistka pro domovní instalace o velikosti 63A, případně trošku větších, nicméně tady bych využil omezovací charakteristiky pojistky, která bude v případě zkratu velmi silně omezujícím prvkem a s tím, že norma 61439-1 kapitola 10, část 11.2 říká tři možnosti, které obory jsou vyjmuty ze zkratové odolnosti. První je do 10kA efektivní hodnoty, druhý bod je do 17kA špičky, tady bych se právě dostal k pojistce, kdy využiji její funkci a třetí bude napájený transformátor o malých výkonech. Takže ochranné obvody v domovních rozvodnicích, z hlediska ověření ano, aby byly funkční, nicméně na zkratovou odolnost není třeba je ověřovat.


Problematika rozvaděčů složitá není, chce to pouze znát hodně souvislostí, říkají odborníci.

Sledujte další objasnění problematiky rozvaděčů v následujících částech seriálu #KROZ zde!




Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.