Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KROZ#3 Výpočet oteplení je čistě matematická záležitost, říká Jiří Kořínek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.01.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KROZ#3 Výpočet oteplení je čistě matematická záležitost, říká Jiří Kořínek


KROZ#3 Výpočet oteplení je čistě matematická záležitost, říká Jiří Kořínek
Jak přistupovat k požadavku na výpočet oteplení rozvaděče sestaveného z více než jednoho výrobce přístrojů popisuje Jiří Kořínek ze Schrack Technik. Když budu mít rozvaděč od různých výrobců a budu mít jednoúčelový software, který je vázán na jednoho výrobce, tak co produkt, to jiný výrobce, to samostatná položka v databázi, to samostatná položka v editaci. Ve výsledku je to jen ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.01.2019






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jiří Kořínek, Schrack Technik
Výpočet oteplení a vše co s tím souvisí je čistě matematická záležitost, takže je to otázka pouze nástrojů a dat, které máme k dispozici. Pokud máme informace o ztrátových výkonech a všech důležitých součástech u jednotlivých výrobců, respektive výrobků k dispozici, pak to můžeme vypočítat. Strojově, ručně, pomocí excelu, pomocí různých nástrojů, to určitě jde. Otázkou je, jaký výsledek dostaneme a co z toho pro nás vyplývá. Určitě dostaneme číslo a je jen otázka interpretace.

Dá se nějak popsat, zda je rozdílná pracnost výpočtu, pokud budeme mít jednoho, nebo 10 různých výrobců?
Jiří Kořínek, Schrack Technik
Pokud budeme vycházet z toho, že všichni výrobci mají své databáze v pořádku a veškerá data jsou běžně k dispozici. Většinou jednoúčelové softwary, které jsou vázány na konkrétního výrobce obsahují databázi jednoho konkrétního výrobce. Což má svou logiku, každý podporuje svou značku. Softwary poté umožňují vložit nezávislý přístroj. Poté se musí definovat jak značkou, tak samozřejmě údaji, informacemi, ztrátou výkonu atd. takže se nabízí otázka, respektive srovnání z pohledu časového hlediska. Když budu mít rozvaděč od různých výrobců a budu mít jednoúčelový software, který je vázán na jednoho výrobce, tak co produkt, to jiný výrobce, to samostatná položka v databázi, to samostatná položka v editaci. Ve výsledku je to jen otázka času, tzn., z pravidla dojdeme ke stejnému výsledku, akorát pracnost a čas strávený před počítačem je výrazně delší.


Další postřehy a názory Jiřího Kořínka z problematiky rozvaděčů sledujte v dalších částech videoseriálu KROZ.

Ze sortimentu SCHRACK Technik si vybírejte dle katalogů zde!





Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.