Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KROZ#2 Ochranný obvod musí dát hlavnímu jistícímu prvku možnost vypnout, říká Leoš Blažek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.01.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KROZ#2 Ochranný obvod musí dát hlavnímu jistícímu prvku možnost vypnout, říká Leoš Blažek


KROZ#2 Ochranný obvod musí dát hlavnímu jistícímu prvku možnost vypnout, říká Leoš Blažek
Proč věnovat ochranným obvodům uvniř rozvaděče zvláštní pozornost? Takto a podobně se ptají začínající elektrikáři. Na první pohled zeleno/žluté označení obvodu informuje o nulovém potenciálu vůči zemi, ale často se zapomíná na protékající proudy. Může jít o provozní nahodilé proudy, ale je nutné počítat se zkratovými proudy. Víte, jak velký může být zkratový proud ochranným obvodem? A tušíte jaký zkratový proud vydrží všechny spoje v takovém obvodu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.01.2019




Na dotaz v diskusní části portálu, který zní: „nechápu, proč se musí nějak zvlášť testovat uvnitř rozvaděče funkce ochranného obvodu jinak než běžným měřidlem pro revizi“, odpovídá Leoš Blažek z Rittal Česká republika.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Leoš Blažek, Rittal Czech
Ochranný obvod jako takový je z mého pohledu nejdůležitějším obvodem v rozvaděči, jelikož je to obvod, který musí vydržet a dát možnost hlavnímu jistícímu prvku vypnout danou poruchu, což většinou může být zkrat. Jeho testování, funkčnost, je jeden z nejdůležitějších obvodů v rozvaděči. Při jeho návrhu, instalaci největší opatrnost a samozřejmě musí se jednat u průmyslových rozvaděčů silovějších o ověřenou, zkoušenou variantu.


Další postřehy a názory Leoše Blažka z problematiky rozvaděčů sledujte v dalších částech seriálu KROZ.


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.