Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KROZ#19 Proč je do elektroinstalací vnucováno více proudových chráničů?


Document Actions
KROZ#19 Proč je do elektroinstalací vnucováno více proudových chráničů?
Spotřebitelé souvislostí neznalí se často ptají, proč se v návrzích domovních rozvodnic objevuje více proudových chráničů než jeden. Skutečnost, že použití více chráničů doporučují výrobci neznamená, že jde o nějaké lobby prodat více zboží. Tato doporučení mají logická odůvodnění ... nejde pouze o bezpečnostní hrozby, použití více chráničů má i praktickou stránku ... snadno se řekne více chráničů, ale co místo v rozvaděči? Budou nám na to stačit stávající prostory? ... kdo tvrdí, že jeden proudový chránič stačí na objekt? Já myslím, že v dnešní době správný elektrikář instaluje víc proudových chráničů.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.12.2019


Proč je do elektroinstalací vnucováno více proudových chráničů, když svým principem a konstrukcí stačí jediný?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Milan Morkes, OEZ
Kdo tvrdí, že jeden proudový chránič stačí na objekt? Já myslím, že v dnešní době správný elektrikář instaluje víc proudových chráničů.

Z hlediska praxe doporučuji použití více chráničů pro jeden objekt, protože kdyby byl skutečně jeden chránič na celý objekt, mohla by být celá elektroinstalace nefunkční, protože by vypínal jeden proudový chránič při normálním provozu sítě.

Skutečnost, že použití více chráničů doporučují výrobci neznamená, že jde o nějaké lobby prodat více zboží. Tato doporučení mají logická odůvodnění.
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Pokud se podíváme na předpisy a normy, tak zde je řada pouček, jakým způsobem to navrhovat, z důvodu spolehlivosti, bezpečnosti atd. nicméně já bych předpisy přeskočil, ty si můžeme každý najít, přečíst. Řekl bych jeden nebo dva příklady. Naštěstí jsem ani jeden nezažil v praxi a doufám, že ani vy nebudete muset. Nicméně tyto příběhy by nám mohly dát odpověď proč.

Žena se mi doma sprchuje ve vaně, z nějakého důvodu dojde k úrazu elektrickým proudem, spadne jí fén do vany, cokoliv. Proudový chránič zareaguje. Pokud máme v celém bytě, či instalaci pouze jeden proudový chránič, máme chráněno i osvětlení v koupelně, dojde k jeho vypnutí, protože je večer. Žena po úrazu elektrickým proudem po tmě uklouzne, bouchne se do hlavy a souhrou náhod může dojít, že pak může být smrtelný ne kvůli úrazu elektrickým proudem, ale kvůli úrazu hlavy.

Nejde pouze o bezpečnostní hrozby, použití více chráničů má i praktickou stránku.
Leoš Blažek, Rittal Czech
Myslím si, že z hlediska proudových chráničů jeden na celou instalaci nestačí, jelikož jeho bezpečnost z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem je potom trošku v rozporu s tím, že mi vypadne celý dům. Praskne mi žárovka v koupelně a celý dům mi vypadne. Já potom musím jít po tmě a hledat proudový chránič, abych ho nahodil. I z hlediska proudových chráničů bych měl okruhy rozdělit a v případě vypadnutí jednoho, mi svítily aspoň světla na chodbě. Rozdělit to, udělat diverzi mezi okruhy.

Snadno se řekne více chráničů, ale co místo v rozvaděči? Budou nám na to stačit stávající prostory?
Já tuto otázku vezmu a stáhnu ji i sám na sebe. Když jsem navrhoval obvod pro sebe, tak přeci existují kombinované proudové chrániče, tzn., já nahradím standardní jednopólový jistič dvoupólovou kombinací jistič s proudovým chráničem, takže prostorově nepotřebuji více rezervy.

Pokud se vrátíme zpět k bezpečnosti, jaký je druhý příběh Lukáše Matějíčka?
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Podobný příběh z trochu jiného soudku… v dětském pokoji, děti si hrají. Dojde k úrazu elektrickým proudem, proudový chránič zareaguje, vybaví, odpojí se elektrická instalace. Venku řeže někdo z dospělých cirkulárkou dřevo, dojde k výpadku proudu, protože venkovní zásuvky má také pod jedním proudovým chráničem, bohužel. Dojde do rozvaděče, aha, došlo k chybě. Většinou se lidi nepídí po tom, proč vybavil proudový chránič. Důvodů může být hodně a jsou různé. Zapne proudový chránič a chce pokračovat v řezání dřeva. Mezitím dítě, které bylo zasaženo nemusí být z dosahu elektrického proudu, dostane další ránu a úraz se opakuje. Z toho důvodu může dojít ke smrtelnému zranění dítěte, přesto, že první úraz smrtelný nebyl.

Pokud použijeme v instalacích více proudových chráničů a obvody rozdělíme na jednotlivé úseky, tzn., cirkulárka nám poběží a je minimalizované riziko, že někdo opětovně zapne proudový chránič, aniž by ověřil, kde vznikla porucha. Žena ve vaně bude vidět a bude mít větší šanci situaci přežít s minimem následků. To jsou praktické důsledky toho, když použijeme více proudových chráničů a potom diskuze nad cenou a velikostí instalace převáží to, že uživatelé rodinného domu, bytu mají větší šanci přežít ve zdraví tyto krizové situace.

V další části videoseriálu KROZ uvažujeme, zda je morálně ospraveditelné vynechání přepěťových ochran v rozvaděči, pokud je nutné ušetřit finanční prostředky.
Více dílů videoseriálu #KROZ naleznete zde!


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 28)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933