Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KROZ#15 Uvede někdo rozvaděč do provozu bez dokumentace?


Document Actions
KROZ#15 Uvede někdo rozvaděč do provozu bez dokumentace?
To, jakým způsobem se rozvaděče revidovaly a uváděly do provozu za doby minulé, kdy podle některých techniků bylo vše precizní a dostačující, je možná lepší ani nevzpomínát. Mnozí revizní technici dodnes nachází monstra, která při troše fantazie opravdu připomínají rozvaděč. Nutno dodat, že často podle slov majitelů takové hrobařoviny dělal zaručený elektrikář. A co dnes? Připadá provoz rozvaděče bez avízovaných dokladů vůbec v úvahu? Nebo existuje nějaké "hluché" místo?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.06.2019





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jak vidí úvahu revizního technika Milan Morkes z OEZ Letohrad?
Milan Morkes, OEZ
Osobně nejsem tedy revizní technik, ale co vím, tak revizní technik reviduje celou instalaci, ale rozvaděč by nemusel revidovat, protože je to výrobek a na něj by měl dostat příslušné dokumenty a revidovat od vývodních kabelů celou instalaci. Pokud nemá dokumentaci, teoreticky by měl provést ověření rozvaděče.


Leoše Blažka z Rittal Česká republika jsme se ptali, zda by očekával schválení rozvaděče do provozu bez dokumentů.
Leoš Blažek, Rittal Czech
Z mého pohledu rozvaděč musí vždy obsahovat základní dokumentaci. Štítek + dokumentaci ve schránce na dokumentaci. Pokud rozvaděč vykazuje základní známky chyb, tzn. není uveden štítek, není uvedená dokumentace, potom se nejedná o výrobek, který bych zapojil do elektrické instalace. Z mého pohledu, pokud by to revizní technik nějakým způsobem zprovoznil, tak na sebe přebírá zodpovědnost, protože on se podepsal pod to, že je výrobek bezpečný, ale přebírá na sebe zodpovědnost výrobce. Výrobce svým štítkem a značkou CE říká, že je výrobek bezpečný, byl vyroben v souladu s normami. Pokud by revizní technik sledoval, že nesplňuje tyto podmínky, pak je s největší pravděpodobností potřeba obrátit se na Českou obchodní inspekci, která má právo provést kontrolu dokumentace a výrobku jako takového.

A nyní si poslechněme Štěpána Tyce z Hager Electro jak se odpověď shoduje s předešlými.
Štěpán Tyc, Hager Electro
V případě, že se bavíme o normě ČSN 61439-1-3, toto není možné. Rozvaděč musí probíhat určitým postupem. Revizní zpráva takto na rozvaděč nemůže být vytvořena. Ano, revizní technik může provést stejné úkony jako výrobce rozvaděčů pokud na to má oprávnění, tzn. má živnostenské oprávnění na výrobu rozvaděčů. V tomto případě přebírá revizní technik veškerou zodpovědnost za vyrobený rozvaděč byť ho nemontoval, pouze udělal dokumentaci. V případě poruchy veškerá vada jde na jeho vrub. Toto může revizní technik udělat u úplných krytů podle ČSN EN 60670-24, kdy může u určitých typů rozvodnicí, které jsou i úplnými kryty provést revizi a zapojení dle schématu zapojení. V tomto případě to u úplných krytů to lze, u rozvaděčů to nelze.


Lukáš Matějíček připomíná, že by revizní technik měl také prověřit, zda je rozvaděč do toho prostředí a pro tamní obsluhu navržen správně. Ale tak by to mělo být, že? :-)
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Dneska je možné cokoliv. Nicméně můj názor v této oblasti je ten, že v případě, že revizní technik přijde k instalaci, kterou má zrevidovat, měl by zhodnotit rozvaděče, které jsou součástí instalace a které zajišťují bezpečnost instalace a osob, které instalaci využívají. Domnívám se, že revizní technik by se měl pídit po dokumentaci k rozvaděči, jestli byl vhodně navržen pro instalaci, kterou reviduje a jestli má odpovídající dokumentaci, štítek apod. Pochopitelně vlastní rozvaděč, návrh, výroba je odpovědností výrobce. Nicméně měl by toto vzít v potaz a zhodnotit parametry.


Co myslíte?
Je dnes vůbec možné,
že by někdo uvedl rozvaděč do provozu bez dokumentace?

Sledujte i další díly videoseriálu #KROZ zde!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933