Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KROZ#12 Rozdíly rozvaděčů domovních a průmyslových (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.08.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KROZ#12 Rozdíly rozvaděčů domovních a průmyslových


KROZ#12 Rozdíly rozvaděčů domovních a průmyslových
Rozvaděč jako srdce elektroinstalace má svá pravidla konstrukce, provozu i údržby. Do jaké míry je možné uvažovat záměnu rozvaděčů určených do konkrétního prostředí do prostředí jiných? "Rozvaděče nejsou uměleckým dílem, neprodávají se jako obrazy!", říkával jeden z předních českých elektrotechniků. Na správnou volbu a provoz rozvodných prvků instalace se v dnešní době pohlíží zcela jinak než v minulých. Dávnou anonymitu odpovědnosti je při dnešních možnostech lepší zapomenout. Pokud dnes někdo rozhodne o použití rozvaděče pro jiný účel než bylo původně určeno, měl by znát hodně informací ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.08.2019



Jaké jsou základní rozdíly mezi konstrukcí rozvaděčů v průmyslu a rozvaděči pro bytové jednotky? I když nelze vyloučit vyřazený průmyslový rozvaděč v domácí dílně, spíše se setkáme ve venkovních prostředích s rozvodnicí v nižším krytí IP. Jaké jsou rozdíly mezi domovním a průmyslovým prostředím?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Leoš Blažek z Rittal ČR prozrazuje, jaké rozdíly ho napadají při srovnání s technologiemi, které dodává Rittal
Leoš Blažek, Rittal Czech
Fyzická konstrukce rozvaděčů? Bytový rozvaděč mě hned napadne zapuštěný rozvaděč pod omítku, tz. jenom čistě dvířka, které jsou v omítce. Průmyslový rozvaděč, je to celosvařenec, nebo větší konstrukce většinou větších rozměrů, rozdílné požadavky, stupně krytí. Průmysl = ztížené podmínky, špína, nečistoty, prach. Takže rozdílnost z hlediska stupně krytí zároveň mechanická odolnost. Doma projdu kolem rozvaděče a nijak mu neublížím, v průmyslu se může stát, že je pod vlivem určitým nárazů, je potřeba i mechanickou odolnost brát v potaz.

A nyní si poslechněme Jiřího Kořínka ze Schrack Technik, který se na rozvaděče dívá více z domovního prostředí.
Jiří Kořínek, Schrack Technik
Zákazníci jsou vynalézaví a docela špekulují a pokládají mi otázky typu: „mohu použít tento rozvaděč na tuto a tuto aplikaci či instalaci?“ nebo: „který rozvaděč je vhodný pro kterou a kterou aplikaci.“. Popsat rozdíly je vcelku jednoduché, je to otázka použitých materiálů.

Znovu jak jsem popisoval definici rozvaděče, tak tu samou odpověď můžeme použít i v případě, když se ptám, jaký rozvaděč můžeme použít pro průmysl, jaký rozvaděč můžeme použít pro domovní instalace. Jestliže někdo chce použít průmyslový rozvaděč s vyšším krytí v nerezovém provedení s odolností proti chemikáliím atd. do své bytové jednotky jako krásný designový prvek, tak se spíš má ptát ne mě, nás, ale své drahé polovičky, zda mu toto umožní. Pokud si chcete dát hezký designový datový rozvaděč popř. průmyslový rozvaděč dovnitř, je to pouze otázka vkusu a designu. Protože vnitřní prostředí je zpravidla jednodušší a klade menší nároky na rozvaděč.

Ta druhá část, jestli bytovou rozvodnici mohu použít do průmyslu, je otázka do jakého průmyslu, jak prostředí lze charakterizovat, tzn. z pohledu mechanických vlivů, elektromagnetické kompatibility či rušení, použití rozvaděčů s vyšším či nižším krytím a následně doplnění rozvaděčů pro průmysl s vyšším krytím o klimatizační jednotku, topení atd. Určitě je rozdíl materiálový, konstrukční z pohledu vyšší pevnosti, nosnostních prvků, zatížení atd. a spíše bych rozdíly chápal ve smyslu krytí, nástřik, kovové provedení, nerezové provedení, odolnost vůči chemikáliím popř. povětrnostním vlivům a podobně.

A zde si poslechněte definici rozdílů mezi domovním a průmyslovým provedením rozvaděčových skříní Lukáše Matějíčka, produktového specialisty EATON Elektrotechnika.
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Z prvního pohledu, vzhledem k tomu, sehnat rozvaděč, tak je vždy nutné splnit požadavky na rozvaděč, tzn. splnit normu ČSN EN 61 439. Co se týče rozvaděčů pro průmyslové použití, tak klíčovou roli budou hrát vnější vlivy. V průmyslovém použití vnějších vlivů bude více a budou náročnější než v bytové výstavbě nebo komerčním prostoru. Při návrhu  a výrobě rozvaděče už musím tyto vlivy zahrnout a rozvaděč vhodným způsobem zkonstruovat.

Samostatná problematika jsou potom rozvaděče pro stroje, strojní zařízení, řízení technologie, kdy potom tento rozvaděč se často stává i součástí strojního zařízení a v tu chvíli musím brát ohled i na další předpisy právě s ohledem na strojní zařízení, s ohledem na bezpečnost stroje, technologie atd. Pokud vyrábím rozvaděč pro stroj, strojní zařízení, případně řízení technologické linky, tak tam vstupují další předpisy a požadavky s ohledem na technologické prvky.

Sledujte další objasnění problematiky rozvaděčů v následujících částech seriálu #KROZ zde!



A co vy? Jaké máte zkušenosti s použitím rozvaděčů v praxi?
Za jakých okolností se dá zaměnit rozvaděč domovní za průmyslový?
O tom diskutujeme v níže uvedeném diskusním vlákně!



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.