Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KROZ#10 Které dokumenty potřebujeme k rozvaděčům?


Document Actions
KROZ#10 Které dokumenty potřebujeme k rozvaděčům?
S novými předpisy rozvaděčů přišly i požadavky na průvodní dokumentaci. Pokud se setkáme v provoze s revidovaným rozvaděčem, jaké informace dnes potřebujeme pro revizi rozvodné skříně? Norma stanovuje, co má být uvedeno na štítku jako minimum ... je otázkou, jakou dokumentaci chci tvořit a komu ji chci předkládat, jestli zákazníkovi, nebo je pro kontrolní orgány. Znovu jsme namířili kameru na produktové specialisty! Při návrhu a výrobě rozvaděče musíme vytvořit celý soubor dokumentace, který je potřebný ... stejně veškerou dokumentaci musíte udělat sami, tzn. rozvaděč máme standardní hotový za půl hodiny a pak si 2-3 hodiny lámeme hlavu ... výrobce vytváří návod k použití rozvaděče. V návodu jsou informace, kdo do rozvaděče může zasahovat, dělat úpravy, údržbu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.05.2019


S novými předpisy rozvaděčů přišly i požadavky na průvodní dokumenty. Pokud se setkáme v provoze s revidovaným rozvaděčem, jaké informace dnes potřebujeme pro revizi rozvodné skříně?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Prvního jsme požádali o rychlou odpověď Milana Morkese z OEZ Letohrad.
Milan Morkes, OEZ
Podle různých zákonů, nařízení vlády i směrnice Evropské unie je to výrobek, na který musí být vystaveno prohlášení o shodě, aby mohlo být prohlášení vystaveno, musí odpovídat předmětovým normám. Pro rozvaděče je to předmětová norma ČSN EN 61439 a ta jasně říká, rozvaděč musí být vybaven štítkem. Norma stanovuje co má být uvedeno na štítku jako minimum a jako dokumenty, pak říká jasně minimum charakteristiky rozhraní, dále návod na použití rozvaděče a identifikace zařízení uvnitř rozvaděče, nejčastěji schéma rozvaděče.

Jak vidí související dokumenty rozvaděče Leoš Blažek, specialista Rittal Česká republika?
Leoš Blažek, Rittal Czech
V dokumentech rozvaděče bude otázkou, jakým způsobem je chci tvořit a komu je chci předkládat, jestli zákazníkovi, nebo je mám pro kontrolní orgány, tzn. dokumenty povinné pro rozvaděč. Pokud vezmu souhrnný balík dokumentů, který bych měl vytvořit, tak je to ověření návrhu, který si nechávám u sebe a předkládám ho kontrolnímu orgánu, čili asi s největší pravděpodobností České obchodní inspekci. Pak je to kusové ověřování, které ověří kusovou bezpečnost rozvaděče jako takové, chybovost při výrobě z prvků, to dávám do schránky k dokumentaci prohlášení o shodě můžu dát, nemusím, když dávám na štítek značku CE, tyto dokumenty jsem udělal a neměl bych zapomenout na návod k obsluze. Rozvaděč jako takový je výrobek, měl by být tedy i návod k obsluze k dispozici.

V tomto vstupu Jiří Kořínek z pražského Schrack Technik popisuje, o co se kdo zajímá co se rozvaděčů týče.
Jiří Kořínek, Schrack Technik
Dokumentace a dokumenty. Já si myslím, že se poslední dobou nezabýváme ničím jiným než, aby dokumentace byla správná, aby všechny informace byly správně podle normy, standardu a tak dále. Jistě každý navštívil spoustu seminářů, na kterých se vysvětluje nejrůznější dokumentace jak správně pojmout dokumentace. Já sám se přiznám na posledním školení jsem byl před dvěma lety a už si z hlavy nepamatuji, jestli tím nejdůležitějším papírem či dokumentem je krycí list, charakteristika rozhraní, štítek, výpočet oteplení, popřípadě prohlášení o shodě. Opravdu nevím, doporučuji využít softwary, které na základě informací dokumentaci jsou schopny samy vygenerovat, nicméně znovu přidám i laický pohled, záleží na tom, kdo k rozvaděči přistupuje. Kontrolní orgán asi nebude zajímat krycí list a kroutící moment, ale bude je zajímat štítek.
Zákazníka, který tomu technicky do detailů nerozumí, budou zajímat certifikáty, naměřené hodnoty, měřící protokoly a prohlášení o shodě. Revizního technika bude zajímat něco jiného, k dokumentaci bude přistupovat jinak. Je to otázka přístupu. Na nejrůznějších seminářích se dozvíte jaká dokumentace, respektive jaký papír je nejdůležitější. Ve finále stejně veškerou dokumentaci musíte udělat sami, tzn. rozvaděč máme standardní hotový za půl hodiny a pak si 2-3 hodiny lámeme hlavu s tím, jestli prohlášení o shodě má vypadat takto, či jinak. Popřípadě jestli značka CE má být vyšší, menší, atd., jestli štítek je smyvatelný nebo není.

Detailní rozbor přidává i Štěpán Tyc pohledem HAGER Elektro.
Štěpán Tyc, Hager Electro
Pro rozvaděče dle normy ČSN 61432-1 v dalších případech -3 je potřeba předat zákazníkovi typy dokumentů a určité typy dokumentu mít vytvořené. Většina dokumentů může zůstat u výrobce, ale některé dokumenty se duplicitně předají i zákazníkovi. Výrobce musí vytvořit ověření návrhu, nebo použít náš certifikát podle 61439, tento certifikát předává zákazníkovi. Dále musí výrobce vytvořit souhrnnou tabulku rozhraní, kde jsou sesumírované veškeré důležité informace o technických parametrech rozvaděče, taktéž předává zákazníkovi. V neposlední řadě musí vytvořit kusové ověření, tzv. kusovou zkoušku, kde proběhne test devíti bodů, tento dokument zůstává výrobci rozvaděče, není potřeba ho předávat zákazníkovi.
Dále musí vytvořit dokument interního řízení výroby, je to dokument, ve kterém jsou informace o tom, jestli veškeré dokumenty před vytvořením prohlášení o shodě má k dispozici, tzn. oprávnění podepisovat dokument prohlášení o shodě, návody k rozvaděčům, návody k elektronickým zařízení v rozvaděči veškerou technickou dokumentaci. Schéma zapojení musí mít výrobce již v držení, předává ho taktéž zákazníkovi, protože deklaruje, že rozvaděč byl vyrobený podle dané projektové dokumentace. Výrobce vytváří EU prohlášení o shodě, které de facto musí předat zákazníkovi, protože vyrobil nové zařízení, musí ho předat zákazníkovi. Dále výrobce vytváří návod k použití rozvaděče. V návodu jsou informace, kdo do rozvaděče může zasahovat, dělat úpravy, údržbu atd. a to vše je uvedeno v návodu. V návodu je také obsažena informace o délce záruky dané výrobcem rozvaděče. Línové schéma, jak už jsem říkal, schéma zapojení musí dostat zákazník. Další věc ,kterou musí výrobce vyrobit, je typový štítek. Ten nepředává, ale vylepuje přímo na rozvaděč, tzn. v momentě, kdy od výrobce odchází hotový rozvaděč, štítek bude vylepen na rozvaděči.
Poslední dokument, který musí výrobce mít hotový, je ověření oteplení. To je jediný dokument, který musí dále vytvářet výrobce rozvaděče, musí zkontrolovat, že instalované výrobky v rozvaděči nepřesáhnou dovolené oteplení daného typu rozvaděče a je to vše v pořádku. V případě našich rozvaděčů může vzít v potaz typové rozvodnice, kde nemusí ověření vytvářet, protože máme naspecifikované typy rozvaděčů, do kterých vloží jenom dané typy přístrojů. V ostatních případech musí vypočítávat oteplení. To jsou veškeré dokumentace, které jsou potřeba vytvořit a předat.

Pokud si nejste zcela jistí úplností příslušné dokumentace rozvaděče, obraťte se na některého z těchto odborníků!
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
Při návrhu a výrobě rozvaděče musíme vytvořit celý soubor dokumentace, který je potřebný. Dokumentace se dále dělí na dokumentaci, kterou jsme schopni doložit zákazníkovi a dokumentaci, která zůstává u nás v archivu. Pokud se podívám na dokumentaci, kterou jsme povinni doložit zákazníkovi, patří mezi ni projektová dokumentace, schéma rozvaděče nebo dokumentace, na základě které poznáme jak je zapojen. Dále je návod, musí respektovat účel použití. Pro jaký způsob použití ho předpokládáme, pro jakého uživatele a musí respektovat požadavky.
Rozvaděč musí být osazen štítkem, musí být označen CE, na základě které je deklarováno, že došlo k posouzení shody výrobku a neméně důležitý dokument jsou charakteristiky rozhraní. Kde jsou uvedeny základní parametry rozvaděče, pro které byl navržen, zkonstruován a na základě těchto parametrů je používán a implementován. Co se týče dalších dokumentů, které musí vzniknout, tak pochopitelně ověření návrhu, to je dokument, který zůstává výrobci v archivu, protokol o kusovém ověřování, to je nedílný dokument, který musí vzniknout a zůstává v archivu výrobce. EU prohlášení o shodě.


Pokud si nejste zcela jistí úplností příslušné dokumentace rozvaděče, obraťte se na některého z těchto odborníků!

Sledujte další objasnění problematiky rozvaděčů v následujících částech seriálu #KROZ zde!




S jakými dokumenty se při dodávkách rozvaděčů setkáváte vy?
Podělte se o své zkušenosti v níže uvedeném diskusním tématu!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933