Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Proudové chrániče pro zajištění ochrany automatickým odpojením


Document Actions
Proudové chrániče pro zajištění ochrany automatickým odpojením
Kromě klasických jisticích prvků se pro zajištění ochrany automatickým odpojením používají proudové chrániče. Proč jsou proudové chrániče z hlediska ochrany automatickým odpojením výhodné? Je zřejmé, že proudové chrániče se jmenovitým reziduálním vybavovacím proudem od 10mA až do 500mA vybavují při hodnotách poruchového proudu diametrálně nižších než pojistky nebo jističe. To znamená, že jsou schopny reagacovat ...
Michal Kříž, ze dne: 28.11.2012
reklama

 

Kromě klasických jisticích prvků se pro zajištění ochrany automatickým odpojením používají proudové chrániče. Proč jsou proudové chrániče z hlediska ochrany automatickým odpojením výhodné by mělo být patrné z následujícího obrázku 15.


Obr. 15 – Vztah mezi poruchovým proudem I
ρ a proudem zajišťujícím automatické odpojení Ia v síti TN – porovnání pro pojistky, jističe a proudové chrániče

Na obr. 15 je zřejmé, že proudové chrániče se jmenovitým reziduálním vybavovacím proudem od 10mA až do 500mA vybavují při hodnotách poruchového proudu diametrálně nižších než pojistky nebo jističe. To znamená, že jsou schopny reagovat většinou již v počátcích poruchy (čehož se využívá i při použití proudových chráničů pro ochranu před požárem zapříčiněným poruchou v elektrických rozvodech). Jak praví ČSN 33 2000-6 v poznámce N1 v čl. 61.3.6.1:

"Při použití proudových chráničů není obvykle třeba provádět měření impedance poruchové smyčky z důvodu ověření podmínky samočinného odpojení pomocí proudového chrániče. Ověřením impedance poruchové smyčky se však ověřuje, zda je zajištěno automatické odpojení obvodu i při poruše před chráničem a zda je zajištěna spojitost vodičů obvodu. To je důležité zejména v případech, kdy je ochranný vodič vedený mimo magnetický obvod proudového chrániče spojen pouze s ochranným vodičem sítě (popř. vodičem PEN) před proudovým chráničem. Z důvodu ověření spojitosti obvodu je vhodné měřit i impedanci smyčky fázový vodič - nulový vodič, a to i v obvodech nechráněných proudovým chráničem."

To znamená, že proudový chránič zajišťuje odpojení prakticky při impedanci smyčky jakkoliv veliké a kvalitu instalace neprokazuje to, že impedance smyčky vyhovuje z hlediska vybavovacího proudu proudového chrániče (při I∆n = 300mA bychom mohli za vyhovující považovat impedanci smyčky cca 230V/0,3A = 767Ω). O kvalitě sítě nás může přesvědčit to, že jak impedance smyčky (tj. impedance mezi vodičem L a vodičem PE), tak vnitřní impedance sítě (tj. impedance mezi vodičem L a vodičem N) odpovídají vztahu Z = ρ × 2L/S a že obě impedance jsou si přibližně rovné.

Na níže uvedeném obrázku 16 jsou znázorněny pásma vypínacích charakteristik chráničů běžného typu, chráničů typu G a typu S.


Obr. 16 – Charakteristiky proudových chráničů (selektivních – S, zpožděných – označovaných G a pro všeobecné použití – bez označení)


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933