Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Krytí elektrických zařízení jako prostředek základní ochrany před úrazem elektrickým proudem. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.12.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Krytí elektrických zařízení jako prostředek základní ochrany před úrazem elektrickým proudem.


Krytí elektrických zařízení jako prostředek základní ochrany před úrazem elektrickým proudem.
Živé části musí být uvnitř krytů nebo za přepážkami zajišťujícími stupeň ochrany alespoň IPXXB nebo IP2X kromě případu, kdy se větší otvory objeví během výměny částí, jako tomu je u určitých objímek žárovek nebo pojistek nebo kde jsou větší otvory zapotřebí, aby umožnily řádnou funkci zařízení podle příslušných požadavků na zařízení ...
Michal Kříž, ze dne: 4.12.2012

 

Krytí, neboli ochrana kryty patří mezi prostředky základní ochrany před úrazem elektrickým proudem.
Příloha A ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 k tomu praví:

Živé části musí být uvnitř krytů nebo za přepážkami zajišťujícími stupeň ochrany alespoň IPXXB nebo IP2X kromě případu, kdy se větší otvory objeví během výměny částí, jako tomu je u určitých objímek žárovek nebo pojistek nebo kde jsou větší otvory zapotřebí, aby umožnily řádnou funkci zařízení podle příslušných požadavků na zařízení:

Vodorovné horní povrchy krytů nebo přepážek, které jsou snadno přístupné, musí zajišťovat krytí alespoň IPXXD nebo IP4X.
Přepážky a kryty musí být v daném místě řádně připevněny a musí mít dostatečnou stabilitu a trvanlivost, aby při známých podmínkách normálního provozu a vzhledem k vyskytujícím se vnějším vlivům zajišťovaly požadovaný stupeň ochrany krytem a přiměřené oddělení od živých částí.

Jestliže je nutné odstranit přepážky nebo otevřít kryty nebo odstranit části krytů, musí to být možné pouze

Jestliže za přepážkami nebo uvnitř krytů jsou instalována zařízení, na kterých mohou po té, co byla odpojena, zůstat nebezpečné elektrické náboje (kondenzátory atd.), požadují se výstražné tabulky. Malé kondenzátory, jako jsou ty, které jsou používány pro uhašení oblouku, pro zpoždění odezvy relé apod. nemusí být považovány za nebezpečné.

Stupně ochrany krytem pomocí IP kódu se udávají následovně:

Aby byla charakterizována i odolnost krytu proti mechanickému nárazu, používá se ještě tzv. IK kód:

 


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.