Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kriteria pro výběr jisticích a ochranných přístrojů nn #1 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.10.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kriteria pro výběr jisticích a ochranných přístrojů nn #1


Kriteria pro výběr jisticích a ochranných přístrojů nn #1
Jak volíte ochranu před nadproudy? Jak stanovujete selektivitu? Ve které normě je uvedena definice hodnoty mezního vypínacího proudu pro instalační jističe? Co je odlišné při jištění motorových obvodů? A jak budete chránit obvody s UPS, či dieselagregátů? Vedle krátce zmíněného hlediska jištění před přetížením je nutné nepodcenit zkratové proudy, kterým musíme věnovat pozornost již při návrhu, protože jinak dochází k velkým škodám a rovněž i k ohrožení obsluhy ...
František Štěpán, ze dne: 8.10.2013



Při jištění elektrických zařízení nízkého napětí proti poruchovým stavům je nutné vybrat vhodné řešení, které je závislé na typu zařízení a podmínkách použití. Přestože by se zdálo, že mnoho co zde bude uvedeno, jsou notoricky známé skutečnosti, skutečnost je taková, že se mnohdy zapomíná na základní podmínky a nejsou zohledněny základní podmínky pro ochranu před nadproudy, selektivní řazení, případně ověření hodnot předpokládaných zkratových proudů. Základními případy je jištění vedení, dále jištění motorů a jištění generátorů, ostatní případy, jakými jsou například jištění polovodičů a pomocných obvodů jsou sice méně časté, nicméně je nutné vědět, podle kterých kritérií se jisticí přístroje vybírají.

Nejčastějším případem je jištění vedení, kde je hlavním hlediskem ochrana před nadproudy. Pod pojmem nadproud se rozumí jednak malé násobky jmenovitého proudu, a pak mluvíme o přetížení, tak i velké nadproudy, případně zkratové proudy, které jsou omezeny pouze impedancí poruchového obvodu. Jištění vedení před nadproudy se řídí známými pravidly, která jsou uvedena v předpisových normách pro instalace. Jmenovitý proud jisticího přístroje In musí být zvolen tak, aby nepřekročil proudovou zatížitelnost vedení Iz, a zároveň musí být zaručeno, že provozní proud IB v instalaci nepřekročí jak jmenovitý proud jisticího prvku In. Pokud už k přetížení dojde, nemají být vodiče nebo kabely přetíženy dlouhodobě. Proto musí jisticí přístroj ve stanoveném čase (podle hodnoty jmenovitého proudu do 1 nebo 2 hodiny) vypnout při nadproudu I2, který nepřekročí 1,45 násobek jejich jmenovité zatížitelnosti IZ .




Podmínky pro jištění vedení


Poznámka: Z uvedené podmínky vychází i definice hodnoty mezního vypínacího proudu pro instalační jističe, která je uvedena v normě ČSN EN 60898-1– Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací, část 1: Jističe na střádavý provoz. Tato norma se aplikuje na jističe určené především pro běžné instalace s laickou obsluhu, se jmenovitými proudy do 125 A. Pro vyšší proudy se musí použít jiná norma a to ČSN EN 60947-2 – Jističe. Tato norma je určena pro jističe konstruované pro kvalifikovanou obsluhu a platí pro všechny proudy (od nuly až do 6300 A). Co je nutné uvést v souvislosti s jištěním vedení je hodnota smluveného vypínacího proudu, která je 1,3In (namísto obvykle uvažované 1,45In ).


Poněkud jiná situace nastává, pokud se má jistit motorový obvod. Pak nás již tak nezajímá vedení k motoru, ale vlastní motor, aby byl správně jištěn podle podmínek, které odpovídají jeho technickým možnostem. A protože motory jsou citlivější na tepelné přetížení než vedení, je nutné použít citlivější způsob ochrany před přetížením. Zde už nevystačíme s běžnými jističi vedení a musíme použít vhodný jistič motorů, spouštěč motorů (samostatně definovaná skupina jističů), případně tepelné nebo elektronické nadproudové relé. Tyto jisticí přístroje se vyznačují tím, že toleranční pole vypínací charakteristiky je poněkud blíže ke jmenovitému proudu, než je tomu u jističů vedení. Navíc se musí zohlednit i rozběhový proud motorů.


Zvláštní situace nastává v případě jištění generátorů (záložní dieselagregáty, záložní zdroje /UPS), které mají oproti běžné napájecí síti poměrně vysokou vnitřní impedancí. To znamená, že v případě poruchy sice dojde k nárůstu poruchového proudu, avšak s poměrně malými hodnotami (kolem 3 násobku jmenovitého proudu).

Z tohoto důvodu musí být použity speciální typy jističů s nastavením spouští již od dvojnásobku jmenovitého proudu. Vedle krátce zmíněného hlediska jištění před přetížením je nutné nepodcenit zkratové proudy, kterým musíme věnovat pozornost již při návrhu, protože jinak dochází k velkým škodám a rovněž i k ohrožení obsluhy. Hodnota zkratových proudů je závislá na konkrétním místě a neexistuje univerzální návod pro všechny případy. Proto se zaměříme na kriteria volby jednotlivých jisticích přístrojů poněkud blíže, zejména s ohledem na zkratové proudy.


Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č.61
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.