Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Krátký komentář k ČSN 33 2140.


Document Actions
Krátký komentář k ČSN 33 2140.
Úvodní poznámka k normě, která doplňuje odpovědi na časté dotazy k tématu "Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech". Dozvíte se jaká změna číslování dokumentů proběhla v CENELEC. A jaké jsou současně trendy ve vypracovávání harmonizačních dokumentů ...
Karel Dvořáček, ze dne: 17.09.2007
reklama

Přehled norem ČSN pro elektrické instalace v budovách
– Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech
– Výběr z dotazů uživatelů technických norem a vyjádřeních k dané problematice
– Nové a připravované normy z této oblasti
– TNI 33 2140 Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely

– komentář k ČSN 33 2140.

Zpráva o zařazování částí 7 – Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - připravených v rámci mezinárodní spolupráce v komisi IEC (TC 64) pod kmenovým číslem 60364 (dříve 364) a v rámci prací evropské spolupráce v komisi CENELEC pod číslem 60364 (dříve 384).

CENELEC změnil číslo 384 od počátku roku 2004 na číslo 60364, takže číslování harmonizačních dokumentů HD je shodné s číslováním mezinárodních norem IEC.

V současné době je trend vypracovávat harmonizační dokumenty HD společně s přípravou nových či revidovaných mezinárodních norem. Současně s tímto postupem je uplatňovaný trend nevypouštět z dokumentů ustanovení na kterých se komise nedohodly, ale uvést odlišnosti uplatněné u všech zainteresovaných států.

Tato praxe vede k úplnosti norem za cenu jejich horší přehlednosti pro národní uživatele, což je ovšem menší problém než dřívější neúplnost. Zároveň jsou v nových HD uplatňovány odkazy na původní, zdrojové dokumenty, tedy především na mezinárodní normy IEC, bez ohledu zda tyto byly zapracovány do evropských norem EN, či do HD.

Kdy přednáší Karel Dvořáček? Zjistíte zde!
Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933