Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Krátce o CENELEC (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.01.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Krátce o CENELEC


Krátce o CENELEC
Jaká je jeho vnitřní struktura? K čemu slouží? Koho slučuje? CENELEC pomáhá, kdykoliv je to možné, otevírat evropský trh jak neevropským exportérům, tak i domácím výrobcům a producentům ... Informační struktury, dokumentace, grafické značky, dokumentační normy, současný stav a vývoj norem v oblasti IEC a ČSN ...
Josef Rýmus, ze dne: 23.01.2008

CENELEC („Comité Européen de Normalisation Electrotechnique“) Evropský výbor pro normalizaci v oblasti elektrotechniky, je nezisková technická organizace zřízená podle belgického zákona, sdružující v současnosti národní komitéty pro normalizaci zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska, jakož i organizace SEE a UTE.

V rámci příslušných evropských směrnic schválila rezoluce Evropské Rady ze 7. května 1985 metodicky zásady odkazů k evropským normám, čímž položila základ k novému pojetí filozofie k řízení a tvorbě norem v Evropě. Na základě tohoto nového pojetí připravuje CENELEC souvislou řadu elektrotechnických norem týkajících se oblasti Jednotného evropského trhu/Evropské ekonomické oblasti, bez vnitřních hranic pro elektrotechnické a elektronické předměty a služby uvnitř Evropy. CENELEC usiluje rovněž o koordinaci spontánních systémů certifikace a zkoušek v oboru elektrotechniky.

Při aplikaci Mezinárodních norem pomáhá CENELEC, kdykoliv je to možné, otevírat evropský trh jak neevropským exportérům, tak i domácím výrobcům a producentům. V důsledku toho je většina norem CENELEC také mezinárodními normami, vyvinutými v úzké spolupráci s IEC (Mezinárodní elektrotechnickou komisí).

Kromě národních komitétů členských zemí zahrnuje v sobě CENELEC i 13 přidružených národních komitétů, které se zúčastňují na instrukčních a adaptačních procesech, přispívajících k jejich zapojení do Evropské normalizace.

Další souvislosti naleznete v níže uvedených souvislostech nebo přímo ve sborníku!

 

 

ESiCCO Plzeň zajišťuje mezinárodní spolupráci IEC pro ČR a následné zavádění mezinárodních resp. evropských norem do soustavy ČSN a je zpracovatelem relevantních úkolů TN.
Tento příspěvek je souhrnem činnosti a výsledků technické komise IEC TC 3, která patří k nejstarším komisím v historii IEC a jejím posláním je příprava a tvorba mezinárodních norem a publikací v oblasti „Informační struktury, dokumentace a grafické značky“.
Z pohledu české normalizace a nutnosti aplikace těchto norem je zapotřebí, aby v souvislosti s uváděným nárůstem požadavků, věnovaly české firmy projekční, výrobní nebo dodavatelské sféry ve svém obchodním zájmu pro nastávající časové údobí zvláštní pozornost problematice (kvalitě) zhotovování potřebných dokumentů a dokumentace.


Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.