Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Krabice OBO FireBox, řada T


Document Actions
Krabice OBO FireBox, řada T
Není elektroinstalační krabice jako krabice. I tento prvek se dá nazvat v případě požáru důležitým článkem řetězu, který potřebujeme po určitou dobu celistvý. Namítnete, že se s takovými prostředími nesetkáváte? Shromaždiště osob nalezneme na mnoha místech a vyhnout se mu je prakticky nemožné. Před sebou mám útlou brožuru renomovaného výrobce, který kromě dalších prvků protipožární problematiky řeší i krabice se zachováním funkčnosti. Podívejme se krátce oč kráčí ...
Igor Nováček, ze dne: 18.09.2018


Pokud navrhujete objekt, který se označuje za shromaždiště lidí, měli byste projekt držet v souladu s platnými normami v Česku. Tedy nemocnice, letištní haly, hotely, nákupní centra,.. se navrhují podle platných ČSN u nás. Nikoliv dle normy platné v jiných zemích. Každý seriózní projektant nepodléhá obchodním zájmům a netvrdí klientovi a následně orgánům činným v trestním řízení nic o tom, že se mu víc hodí zvyklosti v Japonsku než v Česku. Držme se tedy norem, podle kterých očekáváme, že se instalace stejně navrhuje, instaluje, reviduje a udržuje.

Krabice Firebox T OBO BETTERMANN


Montážní firma ví, proč vybírá konkrétní materiál
I když požární předpisy jsou logicky přísné, ne všichni chápou proč. Pokud hovoříme o zachování funkčnosti po stanovenou dobu, pak očekáváme, že toto pravidlo bude dodrženo ve všech částech objektu bez ohledu na dodavatele montážních prací a jeho kroků k zajištění své dodávky. Pokud zajišťuje výrobce konkrétní materiál, pak je odpovědnost na jeho rozhodnutí. 

Krabice OBO BETTTERMANN FireBox T s násuvnými těsnícími průchodkami a vnějším upevněním


Proč tento výrobce
Stejně asi jako si sami neověříme funkčnost hromosvodové soustavy, podobně musíme věřit konkrétní značce materiálu s požárními parametry. Sledujeme tedy kdo (zda je to pro náš trh opravdu relevatní autorita) ověřil funkčnost, podle čeho, respektive podle jaké normy se materiál ověřoval.

Výrobky OBO pro zachování funkčnosti


Proč se mi systém líbí
Z mého pohledu je další důležitý aspekt i ten ekonomický. Pokud zajistíme jistotu bezpečnostní funkce, pak je dalším kritériem výběru způsob použití a možností aplikace.  Proč je tento systém pro mne zajímavý? Výrobce kromě normové a nenormové varianty uložení, garance doby zachování funkčnosti (až 90 minut) uvádí i možnost montáže na strop, ke krabicím dodává kabelové průchodky (V-TEC). Z těch si lze vybrat variantu velikostí pro různé typy vedení.
V tomto systému je z pohledu dnešního elektroinstalatéra možná trošku neobvyklé použití šroubových svorek. Jsou v keramickém provedení a klecové svorky v podobném provedení a rozsahu na trhu běžné zatím nejsou.

Jak krabici popisuje výrobce?
V žádném případě nechci přepisovat již jednou uvedený text. Ale pri ilustraci ...

Bezhalogenová kabelová odbočná krabice včetně smontované připojovací jednotky se svorkami z vysoce
teplotně odolné keramiky a označených, samostatných ochranných svorek, vnitřní nebo vnější upevnění. Dodávka včetně 2 požárně odolných šroubových kotev MMS 6x50 pro upevnění skrz dno krabice bez potřeby použití hmoždinek. Vysoký stupeň krytí IP65, třída rázové odolnosti T100ED... IK08; T160ED... IK05. Libovolné umístění kabelových vývodek V-TEC pomocí šroubení v bočních stěnách.

Svorky se jmenovitými průřezy 6/10/16mm², resp. průměrem žil 0,8mm. Možnost instalace více žil do jedné svorky.


OBO BETTERMANN je značka u nás rozšířená a u renomovaných velkoobchodů ji v mnoha případech naleznete skladem.

Uvedené informace naleznete i zde v naší redakční knihovně. Můžete listovat nebo fulltextově prohledávat.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový sešit Krabic Firebox T od OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933