Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Krabice KOPOS s průvanovým krytím IP (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.06.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Krabice KOPOS s průvanovým krytím IP


Krabice KOPOS s průvanovým krytím IP
Druhů podomítkových krabic známe zcela určitě mnoho, v různém provedení, ale obvykle neřešíme krytí IP. Respektive utěsnění jejich vstupů. Proč také? Krabice je přece pod omítkou a sádra kolem ní ... Proč tedy přichází KOPOS s krabicí pod omítku vybavenou membránami? Nějaký důvod to bude mít! Zeptali jsme se produktového manažera KOPOS. Kde byste využili tuto krabici pod omítku s membránou v praxi vy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.06.2022



... přepis mluveného slova reportáže ...

Jiří Němeček, produktový specialista KOPOS Kolín
KOPOS nabízí krabice jak s membránou, tak vylamovací. V tomhle tvaru a ty s membránou jsou důležité pro stavbu pasivních domů. Když jsou pasivní domy stavěné z cihlových bloků, které jsou dnes plné dutinek. Když se dutinky dají na sebe, tak působí jako komínový efekt a když narušíš skladbu hrany cihly, tak tam táhne vzduch. Proudění vzduchu je nežádoucí. My nechceme, aby nám od zásuvky nebo od vypínače utíkalo teplo a nebo naopak tam táhnul chladný vzduch z venku. Proto jsou utěsněné.

Jak se bude nová krabice chovat například při montáži pro vícenásobné rámečky?
Právě nový tvar, který je kombinací kulatého a hranatého tvaru U možné spojení mnohem kvalitnější. Spojení krabic, když je potřeba vytvořit sestavu pro více nebo pro sdružené rámečky, tak to spojení je pevné. Zatím se to původní bylo taky v pohodě, vytvořilo správnou mezeru 170mm, ale krabice při zasádrování se daly částečně ohnout nebo promáčknout a po zatuhnutí sádry se to špatně spasovalo.


Pro větší náhled kliknout!

V tomto případě toto spojení je tak pevné, že se to nepovede.  Perfektně to pasuje s vícerámečkem, sdruženým rámečkem a není žádné omezení, že bychom řekli "spojíš tři krabice a dost, pak už jedině opatrně". Tady opravdu není potřeba se bát sestavit z jednotlivých krabic, například pětimíst pro pětirámeček. Co se týká uchycení přístrojů šrouby ... klasická krabice KU měla jeden, jednu dírku na přístrojový šroubek. V těchto krabicích jsou již tři. Pokud dojde k nějakému kolapsu, nějakému roztržení sloupku nebo špatně zasádrované jednotlivé krabici, tak se využijí jiné protilehlé otvory a vyrovná se přístroj.

Co prostor? Neubírá širší sloupek pro šrouby místo v krabici?
To důležité v prostoru krabice je, že sloupky nevedou až dolů a že je pod nimi ještě prostor. Plochy dosedají na sebe, takže pod nimi se dá vytvořit tunel bez jakéhokoliv potřeby tam něco dávat. Nějaký kus trubky nebo něco takového a zároveň pod sloupky a díky tomu tvaru kombinace kulatého a hranatého tvaru se navíc uvnitř krabic dosáhlo obrovského prostoru.


Pro větší náhled kliknout!

K měření úniku vzduchu ... existuje již zmiňovaný pojem průvanové krytí IP?
Průvanové krytí IP neexistuje. Pokud se někdo ptá na krytí IP dvoustřikových krabic, tak nějaké krytí IP mají, ale průvanové krytí IP neexistuje! Jak jsem říkal, že proudí vzduch nebo že my nechceme, aby proudil vzduch, tak to se testuje zkouškou. Pasivní domy se nafukují, natlakují a pak se hledá kudy utíká vzduch. Takže žádné průvanové krytí, ale hledá se únik tepla, který je potencionálním vniknutím i studeného vzduchu.

Je potřeba pro protržení těsnící membrány nějaký nástroj?
Není potřeba nic pouze své ruce. Ve středech membrán jsou části, které se vytrhnou prstem. A pro orientaci je vyznačeno pro jakou velikost jsou vstupy určené. Pokud si montér pomůže vytržením některé části šroubovákem OK, ovšem určitě nepoužívat nůž! Pokud nožem nařízne membránu do kříže, tak poškodí membránu natolik, že se nepřilne ke kabelu a celou výhodu krabice jsme ztratili.

Konec přepisu mluveného slova reportáže. Originál poslouchejte níže!





Více videoreportáží o KOPOS Kolín zde!
Technická dokumentace KOPOS dostupná zde redakční knihovně!




Kde byste využili krabici pod omítku
s membránou v praxi?
Dejte vědět v níže otevřené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.